Fóliák, hálók, szövetek alkalmazása a házikertben

A fóliák, hálók, szövetek védik növényeinket az időjárás viszontagságaitól, megőrzik a talajnedvességet, segítik a növények fejlődését, távol tartják a kártevőket. Ne feledjük, sok házi megoldás létezik, és a kiadásink sem lesznek eget verőek, ha kis területen használjuk őket. A befektetés ára pedig gyakran megtérül.

Rascher háló

A napégés elleni védekezés egyre nagyobb jelentőségre tesz szert. Sok helyen jelentkezett már eddig is paprika levélperzselődés, másutt a káposzta fejesedésekor tapasztalták, hogy a fej alatt, a tő közelében 3-4 kisebb fejecske is megjelent, amit a szakemberek a hő hatásának tudnak be. A napégés ellen kertész fólia borításával védekezhetünk, még inkább a viszonylag olcsó, szürke vagy fehér színű rascher hálóval, amelyet karókra rögzítünk, hogy a levegő járjon alatta. A krumplis zsák szerű háló a jégverés ellen is védelmet nyújt.

árnyékoló fólia

Árnyékoló fólia

Fátyolfólia

Hasznos, ha a szelet nem kedvelő tök, dinnye, cukkini elé egy-két sor csemegekukorica kerül. A levegőt átengedi, de a széltől is megóv a fátyolfólia. További haszna: véd a rajzó kártevőktől, a korai vagy kései fagyoktól, de véd a kiszáradástól is. Akadályozza a gyomosodást, lerövidíti a tenyészidőt. A megfelelő hőmérséklet biztosításával a talajéletre is pozitív hatással van, a talajlakó baktériumok működését kedvezően befolyásolja. A fátyolfóliát a kipalántázott növényekre kell lazán teríteni, és méterenként kapavágásnyi földdel lefogni. Használat után fel kell tekerni, és el kell rakni. A fólia 4-5 évig használható.

fátyolfólia

Fátyolfólia

Fólia alagút

Míg a salátát nem zavarja a háló, a paradicsom, paprika, a kabakosok nem tűrik, számukra alagutat kell építeni a palánta csúcsától kb. egy arasznyi távolságra. A kész alagutak fóliái speciális, 70 mikron vastag, perforált fóliával készülnek. A fóliaalagutak 50-150 cm széles, 50-60 cm magas, általában 15-20 m hosszú, alagútszerűen kiképezett fóliaborítású készítmények.

 fólia alagút

A házilag készített alagút számára megfelelő a polietilén fólia. A vázszerkezetet lehet 3-4 mm vastag horganyzott acéldrót, 16 mm átmérőjű kemény PVC-cső, vagy könnyen hajlítható vessző (mogyoró, fűz stb.). A tartóbordákat az alagút szélességétől függően olyan méretűre kell szabni, hogy két végüket 30-40 cm mélyen a talajba dugva az alagút felső része (gerince) ne laposodjék be. A kellően domború alagutakon nem áll meg az esővíz. A bordák egymástól 1-1,5 m távolságra legyenek. A bordákra helyezett palástot két oldalt 15-25 cm-es földeléssel rögzíthetjük. Az alagút két végének lezárása U-alakú drótkampóval, vagy zsákba töltött földnehezékkel történhet.

A fóliaalagutak szellőztetése legtöbbször csupán a végek felnyitásával oldható meg, ilyenkor az alagút maximális hossza 20 m. Ha az oldalak felnyitása is kivitelezhető, akkor nincs az alagútnak kritikus hossza. Szellőztetés végett nappal fel kell hajtani a fóliát, és éjszakára le kell hajtani.

Cikk ajánlat: Hidegágyak, búrák, alagutak
Linkajántal: haszonagrar.hu

Talajtakarás

A mulcsozás védi a talajt a hőingadozásoktól, a kiszáradástól és a gyomoktól. Zöldségeskertben sokan használják a szecskázott szalmát, különösen támrendszerre futó növények esetében, úgymint uborka, paradicsom. A fűnyesedék még inkább megfelel erre a célra, de vastagon terítve a friss kaszálék filcesedik, berohadhat, továbbá sok gyommagvat tartalmazhat. Azonban, ha 5 cm-nél nem vastagabb rétegben terítjük, akkor megússzuk a berohadást. A szalma sokszor megborítja a talaj tápanyag egyensúlyát, mert a lebontásához a talajlakó mikroorganizmusok nitrogént használnak fél a talajból, ezzel kivonják a talajból a növények elől. A sorközöket minden gond nélkül takarhatjuk szalmával. Sokszor mondják, hogy ezzel búvóhellyel kínáljuk a pockot, egeret. Azonban, vékony rétegben végezve a borítás ez a veszély kevésbé fenyeget. Csak május közepétől mulcsozz, amikor a talaj már kellően fel van melegedve! ez a sorközök takarására nem vonatkozik.

A fekete, illetve fedett színű (fekete, kék, zöld, piros, lila, fehér) gyomfojtó talajtakaró fóliák a talaj hőmérsékletének emelésével, a nedvességtartalom megőrzésével és a gyomnövények fejlődésének meggátlásával a lehető legkedvezőbb feltételeket biztosítják a haszonnövények fejlődéséhez. Alkalmazásukkal a növényvédő szerek felhasználása jelentősen csökkenthető. A fóliával történő borítás előtt gyomtalanítani, a talajt fertőtleníteni kell, majd kellően be kell öntözni az így előkészített talajt. Csak ez után következhet a takarás. Az olcsóbb műanyag fóliák rövid élettartamúak, az UV sugárzással szemben ellenálló, hosszú ideig használható fóliák drágák. Sötét fóliát akkor használjunk, ha kifejlett növény lombja takarja a talajt, különben a talaj túlmelegszik. A fóliák nem engedik át a vizet. Bár a fólia alatti talajok víztartása nő, de a takaróanyag alatti talajréteg átnedvesedéséhez még nagyobb mennyiségű csapadék szükséges. Ajánlott ilyenkor csepegtető öntözést alkalmazni. Kevés növény esetén lehet a töveket öntözni.

talajtakaró fólia

Talajtakaró fólia uborkán.

Az agroszövet jóval drágább, inkább nagyüzemi termesztéshez ajánlott, pl. dinnyetáblára. Azonban vízáteresztő, hosszú élettartamú. Sokszor a fekete szövetbe hossz- és keresztirányban beleszőtt eltérő színű szálak a szövetet szabályos négyzetekre osztják, ezzel elősegítve a megfelelő sorközök és tőtávolságok kialakítását.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Jelentkezz Biokertész Tanfolyamra!