Rebarbara

Tanuljunk az ázsiai népektől, és szomjoltónak rágcsáljunk rebarbara levélnyelet. Rendkívül üdítő hatású szomjoltó. A vállalkozó kedvűek bort is készíthetnek belőle. A rebarbara egyes fajait gyógynövényként használják.

Rebarbara bemutatása

A rebarbara nemzetség, amelynek  Eurázsia mérsékelt és forró égövi vidékeiről származik, mintegy 50 fajt számlál. Legismertebb fajai a tenyeres vagy kínai rebarbara (Rheum palmatum – elterjedési területe: Északkelet-Ázsia), az orvosi rebarbara (Rheum officinale Baillon – elterjedési területe: Nyugat-Kína és Tibet), az indiai vagy himalájai rebarbara (Rheum emodi – elterjedési területe: Közép-Ázsia), valamint a gyógyászati célra nem alkalmazható Rheum rhabarbarum l. (syn: Rheum undulatum l.) és a Rheum rhaponticum.

Zöldségnövényként (Rheum rhabarbarum) csak néhány száz év óta fogyasztják. Gyógynövényként azonban már mintegy négyezer éve ismert. Termesztéséről az első feljegyzések a 16. századból származnak. Nálunk is több mint száz éve ismerik, de sem a fogyasztása, sem a termesztése nem terjedt el igazán. A hazai termesztésben fajtákat nem szoktunk megkülönböztetni, legtöbb helyen a piros levélnyelű, zöldesfehér húsú fajtákat termesztik a kertekben.

A rebarbara a keserűfűfélék (Polygonaceae) családjába tartozik. Földalatti gyökértörzse sötétsárga, belül világosan márványozott. A gyökértörzsön 25–30 db/tő az óriási hajtásrügy helyezkedik el, ebből kora tavasszal a tőlevélrózsa, majd a magszár képződik. A növény 120–200 cm-es virágszárán bogas virágzatokból álló fürtvirágzat fejlődik. A virág sárgás vagy zöldesfehér színűek. Termése lependékes makkocska.

Rheum rhabarbarum

A vetéstől számított 3. évtől szedhetők a levélnyelek március közepétől május végéig. Figyelem! Csak a nyél fogyasztható, a levelek fogyasztása túl magas oxálsav tartalmuk miatt vesekárosodást okozhatnak. A virágzó bimbókat ki szokták törni, hogy ne virágképződésre fordítsa a növény az energiáját. kivéve, ha nem akarsz az egyébként rendkívül mutatós virágában gyönyörködni vagy magfogás céljából akarod meghagyni. Sajnos nagyon vonzza a levéltetveket.

Rebarbara gyógyhatásai

Az orvosi rebarbara (Rheum officinale), az indiai vagy himalájai rebarbara (Rheum emodi) fajokat gyógynövényként használják.

Hatóanyaga a gyöktörzsben található, amely 2-6% antrakinonszármazékot (rein, krizofanol, aloe-emodin, emodin, fiscion, szennosid – többnyire cukrokhoz kötötten, glikozidok formájában), valamint 4-11% cserzőanyagot tartalmaz. Ásványtartalma magas, A, B, C vitaminkészlete jelentős, szeléntartalma is magas. Fejlett gyökértörzsét meghámozva hozzák forgalomba. Ipari célra is felhasználható, például keserű likőrökbe keverik. Számos rebarbara készítmény, a gyöktörzséből készült rebarbara por is kapható a gyógyszertárban. Serkenti az emésztést. Külsőleg szájfertőzések, fogíny gyulladás ellen alkalmazzák. Gyökerét pépesítve, kevés mézzel összekeverve borogatásként is használhatjuk.  A rebarbara-lé sebek kezelésére is alkalmas. A rebarbara kicentrifugázott levével mossuk le a sebet.

Rebarbara a vegyszermentes kertészkedésben!

Rebarbara a konyhában

A levélnyelek, ami a rebarbara növény fő értéke, fajtától és a tő kondíciójától függően 30–60 cm hosszúak, szélességük a 40–76 mm-t is eléri, erősen húsosak, alul barázdáltak vagy simák. Tavasztól egész nyáron át szedhető, a megfelelően ápolt tövekről egészen október elejéig lehet a levélnyeleket felhasználni. Oxálsav tartalma tavasszal illetve ősszel a legalacsonyabb. Vásárláskor arra figyeljünk, hogy a nyél reccsenve törjön, ez mutatja, hogy az áru friss. A pirosas színű szárak jobb ízűek, mint a zöldek, mert kevesebb oxálsavat tartalmaznak.

A fiatal levéllemezét az angolok főzelékként fogyasztják. A meghámozott levélnyelekből levest, mártást készítenek. Sültek mellé is kedvelt. Több országban kompótok, krémek és piték alapanyaga. Levéből gyümölcsleveket és borokat is készíthetünk.

Rebarbara bor

Hozzávalók:  2,5 kg hámozott rebarbara levélnyél; 4 liter hideg, mentes ásványvíz; 1 kg cukor; 1 citrom héja; 15g befőző zselé;

A nyeleket klopfoljuk meg, mérjük le. Kétkilónyi mennyiségéhez öntsünk ásványvizet. Hagyjuk állni három napig, és naponta 3-4-szer keverjük meg. Majd szűrjük meg. Adjuk hozzá a cukrot, kevergessük, amíg fel nem oldódik. Ekkor adjuk hozzá a citromhéjat és a zselésítő szert. Nagyjuk állni 6 napig illetve habképződésig. Ekkor a habot szedjük le, öntsük demizsonba, és érleljük még két hétig. Majd fejtsük át egy másik demizsonba, zárjuk le. Februárban Kóstoljuk meg. Ha kedvünk tartja, adjunk hozzá ribizliszörpöt, ettől szebb színű és édesebb lesz. Fejtsük üvegekbe. Nyáron fogyaszthatjuk.

Rheum palmatum Atrosanguineum

Rebarbara levéldísz

Dísznövényként rendkívül mutatós az igénytelen, 2,5 méter magas, 180 cm kiterjedésű Rheum palmatum atrosanguineum, amely drámai hatást nyújtó határoló. Élénk krimzon vörös lombozatának levelei 75 cm szélesek. A levelek idővel kizöldülnek, a fonákon megmarad a bordó árnyalat. Nyár elején óriás, sötét rózsaszín szirmú virágokból álló virágzatot fejleszt. A hervadó virágzatot érdemes eltávolítani, hogy a növény életképessége megmaradjon.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Zöld Pajzs

Bactofil por