Sárgadinnye 2.

A sárgadinnye a nyár egyik legkedveltebb gyümölcse. Mézízű, lédús és a vitamin tartalma is jelentős. A kétrészes cikk második része  a sárgadinnye tápértékével és kiskerti termesztésével foglalkozik.

A sárgadinnye tápértéke

A sárgadinnye kiváló, de környezet és fajtafüggő karotin és C-vitamin forrás. Általában elmondhatjuk, hogy a sárga húsú, ún. téli dinnyék karotin és antioxidáns tartalma számottevő. Bizonyos fajták pultállósága alacsony, de észterekben gazdag illó aromaanyagokat tartalmaznak. Aroma gazdag fajták a galia, kantalup típusú dinnyék. A sárgadinnyék aromaanyagát különleges illatuknak köszönhetően a kozmetikai ipar és a parfümipar hasznosítja. Manapság az élelmiszerláncokon keresztül értékesített dinnyék legfőbb tulajdonságának a szállíthatóságot tekintik, amelynek érdekében nem csak a fajtaválaszték szűkül, hanem a különböző kémiai és egyéb beavatkozásokra is sor kerül!

Erdei füvekkel pácolt őzgerinc füstölve, sárgadinnye salátával (Reneszánsz kori vadétel)

Hozzávalók:
– 1 tisztított őzgerinc; kakukkfű; bazsalikom; só; fokhagyma; olívaolaj; sárgadinnye; szegfűszeg; vaj; kristálycukor; aszalt szilva; áfonya

A megtisztított őzgerincet bedörzsöljük sóval, bazsalikommal, kakukkfűvel és fokhagymával összekevert keverékkel. Olívaolajjal leöntjük és nyolc napig hűtőben tároljuk. Miután átpácolódott a gerinc, hideg füstön egy napig füstöljük. Ha lehet gyümölcsfa (meggyfa, cseresznyefa) levelet használjunk. Füstölés után tíz nap múlva fogyasztható. A húst óvatosan lefejtjük a csontról és vékony szeletekre vágva a sárgadinnye-saláta közé keverjük.
Sárgadinnye-saláta: A félbevágott, kimagozott, meghámozott sárgadinnyét szegfűszeggel megtűzdeljük. Szilvát, áfonyát, pici citromhéjat és a megtűzdelt sárgadinnyeszeleteket jófajta vörös boron pár percig pároljuk. Az így elkészített gyümölcsöket a szeletelt őzgerinccel összekeverjük és hűtőbe téve lehűtjük.
Előételként fogyasztjuk.

A fotón az alábbi variáció látható: a füstölt felszeletelt őzgerinc az alábbi gyümölcságyon található: felszeletelt sárgadinnye, aszalt vörös áfonya, szilva, magozott olivabogyó, dióbél. Díszként a tál közepén cakkozott sárgadinnye, tetején ribiszke, meggy, dióbél és almaszeletek.

sárgadinnye

Sárgadinnye kiskerti termesztése

Jó, ha tudjuk, hogy helyigényes és jó minőségű talajba, napos helyre való. Gyorsan melegedő, szélvédett, sík helyre ültessük. A sárgadinnye vízigénye legmagasabb, a hajtásnövekedés és a termésfejlődés idején. Ezekben az időszakokban magas a tápanyagigénye is.

Ősszel és tavasszal fészektrágyaként érett marhatrágyát dolgozzunk be a talajba, de más szerves trágyák is megfelelők. A hagyományos termesztéstechnológia sajátos munkája a fészekkészítés. A fészket legegyszerűbben kapával vagy ásóval készíthetjük. A négyzetesen, 30–40 cm szélességben és mélységben kiemelt föld helyére a gödörbe érett trágyát, komposztot teszünk. Ezután visszahúzzuk a földet, összekeverjük a trágyával, végül a fészek helyén felkupacoljuk a talajt. A fészek készíthető ősszel és tavasszal, de a tavaszi, 2–3 héttel az ültetés, illetve a vetés előtti fészekkészítés a jobb.

1-2 éves vetőmagot előáztatás (20 °C-os vízben 8 óráig, 30 °C-os vízben csupán 2 óráig) után vethetünk. A régi szakkönyvek az év 100. napját tartották erre alkalmas időpontnak. Ehelyett inkább azt vegyük figyelembe, hogy a talajhőmérséklet elérje a 14–15 °C-ot. A téli dinnyéket május 15. és 31. között vessük. A
vetésmélység 3-6 cm, a javasolt térállás 100 x 100 cm.

De nevelhetünk palántát is. Ilyenkor laza, levegős palántaföldre van szüksége. Állandó helyére április 10. és május 10. között kerülhet, 4–6 lombleveles állapotban. Az edzést 2–2,5 héttel a kiültetés előtt kezdhetjük. Hőre és fényre edzünk.

Talaját ajánlott mulccsal takarni, a gyomok, gombafertőzés, és a talaj kiszáradása valamint az öntözés miatti termésrothadás ellen. Kén és réztartalmú szerekkel, zsurlófőzettel is lehet permetezni. 200- 300g zsurlót 3-vízbe főzzük forrás után 15 percig, szűrés után 4-5-szöresre hígítjuk; További lehetőségeket ajánl Rózsa György biotermesztő, Virágoskúti Kertészet: Cuproxát 5 l/ha/600 l víz; Káliszappan 6 kg /ha/600 l víz; Keserűsó 6 kg/ha/600 l víz. 4-5 évig ugyanarra a helyre kabakosokat ne ültessünk.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa