A sárgadinnye a nyár egyik legkedveltebb gyümölcse. Mézízű, lédús és a vitamin tartalma is jelentős. A kétrészes cikk második része a sárgadinnye tápértékével és kiskerti termesztésével foglalkozik.
A sárgadinnye tápértéke
A sárgadinnye kiváló, de környezet és fajtafüggő karotin és C-vitamin forrás. Általában elmondhatjuk, hogy a sárga húsú, ún. téli dinnyék karotin és antioxidáns tartalma számottevő. Bizonyos fajták pultállósága alacsony, de észterekben gazdag illó aromaanyagokat tartalmaznak. Aroma gazdag fajták a galia, kantalup típusú dinnyék. A sárgadinnyék aromaanyagát különleges illatuknak köszönhetően a kozmetikai ipar és a parfümipar hasznosítja. Manapság az élelmiszerláncokon keresztül értékesített dinnyék legfőbb tulajdonságának a szállíthatóságot tekintik, amelynek érdekében nem csak a fajtaválaszték szűkül, hanem a különböző kémiai és egyéb beavatkozásokra is sor kerül!
Erdei füvekkel pácolt őzgerinc füstölve, sárgadinnye salátával (Reneszánsz kori vadétel)
Hozzávalók:
– 1 tisztított őzgerinc; kakukkfű; bazsalikom; só; fokhagyma; olívaolaj; sárgadinnye; szegfűszeg; vaj; kristálycukor; aszalt szilva; áfonya
A megtisztított őzgerincet bedörzsöljük sóval, bazsalikommal, kakukkfűvel és fokhagymával összekevert keverékkel. Olívaolajjal leöntjük és nyolc napig hűtőben tároljuk. Miután átpácolódott a gerinc, hideg füstön egy napig füstöljük. Ha lehet gyümölcsfa (meggyfa, cseresznyefa) levelet használjunk. Füstölés után tíz nap múlva fogyasztható. A húst óvatosan lefejtjük a csontról és vékony szeletekre vágva a sárgadinnye-saláta közé keverjük.
Sárgadinnye-saláta: A félbevágott, kimagozott, meghámozott sárgadinnyét szegfűszeggel megtűzdeljük. Szilvát, áfonyát, pici citromhéjat és a megtűzdelt sárgadinnyeszeleteket jófajta vörös boron pár percig pároljuk. Az így elkészített gyümölcsöket a szeletelt őzgerinccel összekeverjük és hűtőbe téve lehűtjük.
Előételként fogyasztjuk.
A fotón az alábbi variáció látható: a füstölt felszeletelt őzgerinc az alábbi gyümölcságyon található: felszeletelt sárgadinnye, aszalt vörös áfonya, szilva, magozott olivabogyó, dióbél. Díszként a tál közepén cakkozott sárgadinnye, tetején ribiszke, meggy, dióbél és almaszeletek.
![sárgadinnye](https://kertlap.hu/wp-content/uploads/sargadinnye-2.jpg)
Sárgadinnye kiskerti termesztése
Jó, ha tudjuk, hogy helyigényes és jó minőségű talajba, napos helyre való. Gyorsan melegedő, szélvédett, sík helyre ültessük. A sárgadinnye vízigénye legmagasabb, a hajtásnövekedés és a termésfejlődés idején. Ezekben az időszakokban magas a tápanyagigénye is.
Ősszel és tavasszal fészektrágyaként érett marhatrágyát dolgozzunk be a talajba, de más szerves trágyák is megfelelők. A hagyományos termesztéstechnológia sajátos munkája a fészekkészítés. A fészket legegyszerűbben kapával vagy ásóval készíthetjük. A négyzetesen, 30–40 cm szélességben és mélységben kiemelt föld helyére a gödörbe érett trágyát, komposztot teszünk. Ezután visszahúzzuk a földet, összekeverjük a trágyával, végül a fészek helyén felkupacoljuk a talajt. A fészek készíthető ősszel és tavasszal, de a tavaszi, 2–3 héttel az ültetés, illetve a vetés előtti fészekkészítés a jobb.
1-2 éves vetőmagot előáztatás (20 °C-os vízben 8 óráig, 30 °C-os vízben csupán 2 óráig) után vethetünk. A régi szakkönyvek az év 100. napját tartották erre alkalmas időpontnak. Ehelyett inkább azt vegyük figyelembe, hogy a talajhőmérséklet elérje a 14–15 °C-ot. A téli dinnyéket május 15. és 31. között vessük. A
vetésmélység 3-6 cm, a javasolt térállás 100 x 100 cm.
De nevelhetünk palántát is. Ilyenkor laza, levegős palántaföldre van szüksége. Állandó helyére április 10. és május 10. között kerülhet, 4–6 lombleveles állapotban. Az edzést 2–2,5 héttel a kiültetés előtt kezdhetjük. Hőre és fényre edzünk.
Talaját ajánlott mulccsal takarni, a gyomok, gombafertőzés, és a talaj kiszáradása valamint az öntözés miatti termésrothadás ellen. Kén és réztartalmú szerekkel, zsurlófőzettel is lehet permetezni. 200- 300g zsurlót 3-vízbe főzzük forrás után 15 percig, szűrés után 4-5-szöresre hígítjuk; További lehetőségeket ajánl Rózsa György biotermesztő, Virágoskúti Kertészet: Cuproxát 5 l/ha/600 l víz; Káliszappan 6 kg /ha/600 l víz; Keserűsó 6 kg/ha/600 l víz. 4-5 évig ugyanarra a helyre kabakosokat ne ültessünk.
Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás