SOS jégkár!

Ausztráliában, főleg a sivatagban csodaszámba megy a jégeső. Nem így nálunk! Manapság egyre gyakoribbak a jégeső, a hőség, a felhőszakadás riasztások. És ez nem elsősorban abban merül ki, hogy senki ne feledjen esernyőt vinni magával ama bizonyos napokban. A gazdákat, farmokat, kiskerteket bizony keservesen tönkretehetik ezek az időjárási szélsőségek, amelyek manapság oly gyakoriakká váltak hazánkban is.

Kedves Kiskert tulajdonosok! Ha diónyi jég verte szét a kertet, az első sokkban eltöltött kárszemle, és a könnycseppek eldörzsölése után azonnal lépni kell, hogy a kár ne legyen még nagyobb! Ugyanis a növények fizikai sérülési hívogató kapuként nyílnak meg a kórokozók előtt. És az itt leírtak vonatkoznak az egyéb viharkárokra, amelyek fizikai sérülést okoznak a növényen.

Fizikai védelem jégkár ellen

Fátyolfóliával takard le a teljes virágágyást még a jégeső idejére!

A sokhasznú fagyvédő, növényvédő zsák használata cserepes, dézsás növényekre. Megvéd a jégveréstől.

fagyvédő, növényvédő zsák használata

Saját kísérletben 2 hétig hagytuk folyamatosan két szikleveles cukkini palántán csigajárás miatt. Az edényben körben botokat szúrtunk le, ami segített abban, hogy a háló ne roskadjon a gyenge palántákra. Ez alatt a növényeket nem öntöztük. A talaj a vizet jól megtartotta. A palánták kissé megnyurgultak, de a levelek nem sápadtak. A kártevők a fizikai akadály miatt elkerülték a növényeket. Jégverés elleni védelem esetén rövid ideig, csigajárás idején az esős idő meglétéig hagyhatjuk fent a zsákot.

fagyvédő, növényvédő zsák beszerezhető a kertlap Kertészeti Webáruházból.

Kémiai védelem jégkár ellen

Készítsd fel a növényeidet, tartsd őket kitűnő kondícióban. Így a fizikai sérülésekre is kevésbé érzékenyek, és jobban kiheverik azokat. Ajánljuk a Zöldpajzst. Használatával nő a növények betegségekkel szembeni ellenálló képessége,ami a növények sérülésével fenyeget, hiszen rés nyílt a kórokozók számára, és javul a növények regenerálódó- és tűrőképessége.

Zöldpajzs

Ha nem készültél fel előre, még mindig tehetsz valamit utólag!

Viharkár, jégverés után S.O.S. lépni kell, lehetőleg 12 órán belül. Amennyiben a növényeinket már nem perzselik a réztartalmú készítmények, úgy ezekkel a sebeken megjelenő baktériumok és egyes gombák ellen is védekezhetünk.

Használhatunk felszívódó, mélyhatású, tehát belülről védő gombaölő szereket: pl. Chorus 50 WG és 75 WG, a Score 250 EC, valamint a Topas 100 EC és a Difcor 250EC, Difo 25 EC, Systhane Duplo, stb.

Szintén Zsigó említi ugyanitt, hogy vannak pozitív tapasztalatok két ökológiai gazdálkodásban is alkalmazható szer sikeres alkalmazására. Mégpedig a sebek lezárására a Fitokondit illetve a fertőtlenítésükre a SteriClean Plant növénykondicionáló készítményeket említi. Ismerkedjünk meg velük közelebbről.

SteriClean

A SteriClean termékcsalád hatékony kontakt baktérium- és gombaölő készítmény, amely szermaradvány nélkül azonnal sterilizál. Magyar termék. A SteriClean Plant növények kondicionálására kiváló. SteriClean Plant enyhén savanyú kémhatású hatású, klórszagú folyadék, ami kálium-hipoklorit/nátrium-hipoklorit, nátrium-klorid, hidrogén-peroxid, klórdioxid és ózon hatóanyagot tartalmaz. A SteriClean fizikai úton semmisíti meg a baktériumokat és a gombákat, esélyt sem hagyva a hatóanyag ellen rezisztens törzsek kialakulására.

SteriClean Plant növénykondicionáló szert a növények felületén akár 100%-os töménységben is lehet alkalmazni perzselő hatás nélkül. Kísérletek bizonyítják, hogy azonnal gyéríti a peronoszpórát, a szürkerothadást, a lisztharmatot, a moníliás gyümölcsrothadást és a fusariumot. Nincs várakozási idő.

jégkár
zöldségfélék kondíciójának javítására 10 l/ha mennyiségben, legfeljebb 10 %-os töménységben 2-3 alkalommal kipermetezve. Gyümölcs és szőlő ültetvények kondíciójának javítására 10-20 l/ha mennyiségben, legfeljebb 10%-os töménységben, 2 alkalommal kipermetezve. A SteriClean Plant kijuttatását a nap korai vagy kései időpontjában javasoljuk elvégezni, tűző napfényben és erős szélben permetezni nem szabad! Növényvédő szerekkel és műtrágyákkal való együttes kijuttatás előtt keverhetőségi próbát kell végezni.
Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Jelentkezz Biokertész képzésre!