Tervezz nyári konyhakertet, hosszabbítsd meg a szüretet!

Ki akarod használni a megüresedett ágyásokat? Tönkrementek a zöldségeid? Nem volt időd a konyhakertre? Nincs veszve semmi! Adj magadnak egy második esélyt!

konyhakert

A nyári vetés még előnyös is lehet a tavaszihoz képest.

Először is nincs fagyveszély, odakint meleg van. A felmelegedett talaj meggyorsítja a csírázást és a növények fejlődését. Elkerülöd a tavaszi kártevőket, kórokozókat. Utoljára, de nem utolsó sorban késő őszig lesz friss zöldséged. Hát nem óriási?

Ezt tartsd be!

  • Soha ne vesd egymás után ugyanazt a növényt ugyanabba az ágyásba.
  • Csak akkor próbálkozz a másodvetéssel, ha öntözni tudod a területet.
  • Hosszúnappalos, hőtűrő fajtákat válassz, amelyek még a hűvös idő beállta előtt termést hoznak.

Mit termessz a nyári zöldségeskertben?

Rengeteg zöldség van, amit nyár közepén ültethetsz a paprika és a paradicsom kivételével, mert nekik 60-80 napra van szükségük, amíg termőre fordulnak, és nem tudnak már jó minőségű termést hozni a hűvös, napfényben szegény, őszi időszakban.

répa

mángoldot érdemes folyamatosan egészen júliusig vetni, hogy mindig legyen harsogóan friss szedni való belőle. Márciustól augusztusig folyamatosan vetheted a  rukkolat. Július elejéig még vetheted a bokorbabot, a berakó és saláta uborkát, a kései (nantes típusú) sárgarépát, az őszi retket. Sőt minden harmadik héten vethetsz egy-egy sor rövid tenyészidejű retket egészen augusztus végéig. Vetheted a csemegekukoricát, a céklát és a póréhagymát. A korai cékla június végétől július közepéig vethető. Július közepén kerülhet sor a virágzáshoz sok vizet igénylő (!) rövid tenyészidejű borsó vetésére. Készülj fel, hogy a másod vetett velőborsó terméshozama kisebb lesz! A cukorborsó azonban szívesen terem az őszi hűvösebb időszakban. Július végén, augusztus elején kerülhet sor a spenót  másodvetésére. A rövid tenyészidejű fejes káposzta fajták július közepéig ültethetők. A  hosszú tenyészidejű kelkáposzta fajták július elejéig, míg a rövid tenyészidejűek július végéig vethetők.  A hosszú tenyészidejű karfiol fajták június végéig, míg a rövid tenyészidejű karfiol fajták július közepéig vethetők. A hosszú tenyészidejű karalábé fajták július közepéig, míg a rövid tenyészidejűek augusztus közepéig vethetők. Augusztus végén vetheted a galambbegy salátát. Augusztusban és szeptemberben vetheted a sóskát. Ne feledd, hogy a sóska nem illeszthető a vetésforgóba, mert az eddig felsoroltakkal ellentétben évelő növény!

Szeptemberben el lehet kezdeni az áttelelő zöldségek vetését. Cikk ajánlat: Még ősszel is vethetsz, palántázhatsz!

További hasznos linkek: Vetésterv ; Vetési naptár

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Jelentkezz Biokertész képzésre!