Április

kerti tennivalók április

“…Április! Esőt érlelő
Mindig felhőből bújsz elő!
Te is felhő vagy, csupa víz:
ázik a rigó, fürj, fecske, csíz,
a rét s réten a kiscsikó –
Szeszélyedben nincs semmi jó.
Fejünkre zuhogsz záporozva,
aj, Április, tavasz bolondja!…”

Kormos István: Kerek Esztendő

Gyümölcsös

Amennyiben gyümölcsfáid termőkaros orsó- vagy sövényformára alakítottad, itt az ideje a vesszők lekötözésének. Olvass a koronaformák kialakításáról:  Gyümölcsfa koronaformák I.; Gyümölcsfa koronaformák II.

A lombosodó egyszer termő málna- és szedervesszőket a támberendezések vízszintes huzalaihoz erősítheted, de a fölöslegesnek ítélt tősarjaktól is szabadulj meg. Még több információ a málnáról és a szederről.

Nem biztos, hogy a téli fagykár tönkrevágta a szőlőd!

Konyhakert

Palántanevelés, palánták kiültetése

A hidegágyat mára már kiszorították a fűthető fóliaházak, illetve fóliasátrak. Házikertben azonban jól használható palántanevelésre, palántaedzésre. Magad is elkészítheted. Olvass a hidegágyakról. A palántákat fel kell készíteni a kiültetésre!

További palántanevelési információk: lásd. Március

A palántákat alkonyatkor ültesd ki.

Ajánljuk 40 sejtes vetőtálca szívatótálcával a kertlap Kertészeti Webáruházból.

Tipp

Palántanevelés céljából áprilisban vesd el a patisszon magvakat. Ilyenkor gyakori öntözést kíván. A palánták kb. 3 hét múlva már készen állnak a kiültetésre.

Korai típusú paradicsompalánta kiültetésekor, az átfertőződések elkerülésére, 70 cm-nél ne kerüljenek közelebb egymáshoz a tövek. A sortávolság ne legyen kisebb 1 méternél. Fagyveszély esetén földdel fel lehet csirkézni a paradicsomtöveket. Az alsó leveleket szedd le, így védekezhetsz a gombafertőzés ellen. A paradicsom palánták mellé, a paradicsomtő két oldalára lehet elvetni a bokorbabot 5 cm-enként, egyesével. Az egyik oldalon, a bokorbab vetés tetejére szórhatsz egynyári borsikafüvet, amely a fekete levéltetűt riasztja. Az évelő borsikafű palántáit az ágyás végébe ültetheted levéltetű riasztónak. A paradicsom sor tövei közé vetheted a talaj felszínére a bazsalikomot. Még több információk a paradicsomtermesztésről: Paradicsomtermesztés házikertben; Paradicsom tájfajták.

A paprika palántákból elég egy sort ültetni. A tövek így könnyen körüljárhatók, ugyanis a paprikát (a fűszerpaprikák kivételével) is ugyanúgy hónaljazni kell, mint a paradicsomot az optimális paprikaméret érdekében.

A káposzta, karalábé palánták mehetnek egy ágyásba, 40-50 cm távolságra. A karlábé ideális társa lehet a burgonya, bokorbab, borsó. Amiért érdemes káposztaféléket nevelni, arról olvashatsz Mostoha sorsú káposztafélék című cikkünkben.

Két Káposztatő közé zeller kerülhet. Április végétől május közepéig ültesd ki a 3-4 lombleveles zellerpalántákat 50×20-40 cm távolságra.

Áprilistól megkezdődhet a póréhagyma palánták kiültetése 30 cm sor- és 8-15 cm tőtávolságra.

Még több információ: A kiültetés napja -1.; A kiültetés napja – 2.; Négy ötlet zöldségültetéshez;

Magvetés szabadföldbe

Általános információk a magvetésről: lásd. Március

egzotikus-paradicsom-paprika-magok

Tipp

Vetőárok készítéshez, majd a gyomok ritkításához élesítsd meg a kapát. Tedd rá vasra, kalapáccsal ütögesd meg a szélét körbe, majd reszelővel kb. 65 fokos szögben reszeld meg.

Április közepéig 10-14 naponként vetheted a zöldborsót.

Ha a talajhőmérséklet 10 fok felett alakul, vethető az uborka (támaszték mellé), bab , tökfélék (a dinnye is ide tartozik!). A babnak vetés előtt állíts támasztékot! Cikk ajánlat: Mire futtass babot?

A bab, zöldborsó magok előzetesen beáztathatók. Ez 1-2 hét kelési előnyt jelent. A magokat 5-6 cm mély vetőárokba ültesd. Ne vesd őket frissen trágyázott talajba.  A pillangósvirágú növények gyökerén szimbiózisban élő baktériumok megkötik a nitrogént, és a talajt nitrogénben gazdagítják. A bab, borsó talaja nem igényel trágyázást!

Tökféléket (a dinnye is ide tartozik!) méterenként 1 ásónyomnyi fészkekbe vesd, alája érett istállótrágya kerüljön, erre föld, majd következik a belocsolás, 2-3 szem mag, ennek takarása földdel. Végül jól be kell öntözni. A vetés végeztével, a talajt kicsit húzd rá a vetőbarázdára gereblyével, majd a gereblye fokával kicsit lapogasd meg. A beöntözéshez lehetőleg esővizet használj. Beöntözéshez használhatsz erjesztett csalánlevet is, víz-csalánlé 1:1 arányú keverékével. A macskaalom elveszi az erjesztett lé szagát.

Hatékony segítői egymásnak a karós bab, a sütőtök, és a kukorica. Környezeti igényeik nagyjából hasonlók. A kukoricaszárra felcsavaró babnak nem kell külön támaszték. A kukorica rögzítése sem kétséges, hiszen a felfutó bab segíti ezt. A sütőtök pedig természetes mulcsként működik, árnyékolva a talajt véd a túlmelegedéstől, a kiszáradástól és a némiképp gyomosodástól is. A kukorica mellé kerüljön a futóbab. 60 cm-enként 1-2 szem kukorica, 2 szem bab ugyanabba a gödörbe. Helykihasználás végett, karózás helyett. Vess például gyalogbabot, amely száraz- és zöldbabnak is jó. Alátrágyázni nem kell. Még több információ a babról: Fuszulykából szárazbab; Zöldbab

Sóskát a veteményes forgón kívül kell ültetni, mert évelő.

A mángoldot érdemes folyamatosan egészen júliusig vetni, hogy mindig legyen harsogóan friss szedni való belőle.

Márciustól augusztusig vethető a rukkola. Folyóméterenként 18-22 magot vess 20-30 cm sortávolságra, 1-2 cm mélyre.

A mustársaláta magokat 4-5 mm mélységbe vesd március végén – április elején a végleges helyére. Ideális tőtávolsága 10-15 cm. A mustársaláta kis helyen, balkonon, edényben is nevelhető. Gyorsan fejlődik, és már zsenge állapotában is fogyasztható, így egész szezonban vethetjük, kivéve a nyári kánikulai időszakot.

A hosszú tenyészidejű kései céklát laza talajba vesd április végétől.

Márciustól augusztus közepéig vethető a kapor, 25-30 cm-es sortávolságra, 1,5-3 cm mélyen. Társítható paradicsommal, uborkával, tökkel, káposztafélékkel, céklával és hagymával. De ne ültessük sárgarépa mellé, csökkentheti azok terméshozamát. Köménnyel se társítsuk.

Május elejéig ültetheted a csicsóka gumókat legfeljebb 10 cm mélyre, laza talajba.

Az előcsíráztatott burgonyák gumóit kiültetés előtt egy héttel kezd el edzeni, és néhány centiméter komposzt vagy tőzegréteggel szórd be a ládákat, majd öntözd be. A gumókat megfelelően előkészített talajba március közepétől április elejéig ültetheted. Tőtávolság 70×70 cm. Még több információ: Házikerti burgonya termesztése

Alakíts ki emelt ágyást. Hogy mikor ajánlott?

  • Ha különleges növényeket akarsz nevelni, amelyek talajigényét nem tudjuk másképp biztosítani.
  • Ha rossz minőségű a kert talaja.
  • Ha kevés a helyed.
  • Kézközelbe akarsz kerülni a növényeiddel, és nem akarsz, nem tudsz sokat hajladozni.

Cikk ajánlat: Emelt ágyás, karnyújtásnyira lehetsz a növényektől

Betakarítás

Kelés után kb. 2-3 héttel már kezdheted szedni a rukkola 5-10 cm-es leveleit.

Második évtől áprilisban és május elején szedheted a téli sarjadék hagymát (zöldhagyma), illetve amikor a hagymaszár a ceruza vastagságot elérte.

A spárga szedése április elejétől egészen június elejéig tart.

Egyéb tennivalók a konyhakertben

A karósbabnak készíthetsz babsátrat, az alábbiak szerint:  Wigwam zöldségeknek

Törd ki a rebarbara szárakat, mert nem szabad hagyni, hogy virágozzon, így a fogyasztásra szánt levelek jobban fejlődnek. A levelek szüretelése nem késsel, hanem kézzel, töréssel történjék. A kés megsérti a levelek tövénél található rügyeket.

A torma virágját szintén ki kell törni, mert csak a tetveket gyűjti.

Ha csak néhány tő levendulát szeretnél, és a cserepeket beltéren tartod, a levendula magvaknak vetés előtt hideg hatásra van szükségük. Ennek legegyszerűbb módja, hogy tépőzáras nejlonzsákba, palántafölddel együtt hűtőbe teszed a magvakat 2-3 hétre, április elején, majd vesd el őket április közepén. Cserépbevetéskor a vetőmagot nyomd bele a palántaföldbe, de ne takard, mert ha túl mélyre kerül a mag, nem fog kikelni. A csírázáshoz szükséges idő kb. egy hónap. A kikelt növénykéket tűzdeld át kis cserepekbe. Még több információ: Tél nélkül nincs tavasz sem! Ismerd meg a vernalizációt és a sztratifikációt!

A gyökeres dugványokat pl. rozmaring, levendula, is kiültetheted.

Építs fűszerspirált. A fűszerspirál egy igen hatékony, energia gazdaságok vertikális művelési mód. A növények helyigényét maximálisan biztosítja. Még több információ: Fűszerspirál egyszerűen

A növekedési időszakban meg kell kezdeni az öntözést. Legjobb, ha csalánlével öntözöl, csalánlé-esővíz 1:1  arányú keverékével. Még több információ az öntözésről: Öntözési tippek; Esőztető öntözés házilag; Szürkevíz öntözésre

Díszkert

Díszfák, díszcserjék

Ha csak néhány tő levendulát szeretnél, és a cserepeket beltéren tartod, a levendula magvaknak vetés előtt hideg hatásra van szükségük. Ennek legegyszerűbb módja, hogy tépőzáras nejlonzsákba, palántafölddel együtt hűtőbe teszed a magvakat 2-3 hétre, április elején, majd vesd el őket április közepén. Cserépbevetéskor a vetőmagot nyomd bele a palántaföldbe, de ne takard, mert ha túl mélyre kerül a mag, nem fog kikelni. A csírázáshoz szükséges idő kb. egy hónap. A kikelt növénykéket tűzdeld át kis cserepekbe. Még több információ: Tél nélkül nincs tavasz sem! Ismerd meg a vernalizációt és a sztratifikációt!

A gyökeres dugványokat pl. rozmaring, levendula, is kiültetheted.

Egynyári dísznövények

Általános vetési és palántázási információk: lásd: Március

A gyors kifejlődésű (rövid tenyészidejű fajokat március végén, április elején vetheted cserépbe szemenként. Fészekbe a nagy magvakat vetheted (pl.: ricinus, dísznapraforgó). Közepes- és rövid tenyészidejű egynyári fajták becserepezésére április-május (16 C0) hónapokban keríts sort. Néhány közepes tenyészidejű faj: Kék bojtocska (Ageratum houstonianum), kerti oroszlánszáj (Antirrhinum majus), kakastaréj (Celosia argentea), törpe nebáncsvirág(Impatiens walleriana), nagyvirágú petúnia (Petunia Grandiflora) hibridek, sokvirágú petúnia (Petunia Multiflora) hibridek, borzas kúpvirág (Rudbeckia hirta), paprikavirág(Salvia splendens), hamvaska (Senecio cineraria), nagyvirágú bársonyvirág (Tagetes erecta). Néhány rövid tenyészidejű faj: mályvarózsa (Alcea rosea), kerti körömvirág(Calendula officinalis), pillangóvirág (Cosmos bipinnatus), mézvirág (Lobularia maritima), napraforgó (Helianthus annuus), kokárdavirág (Gaillardia pulchella), nagyvirágú porcsinrózsa (Portulaca grandiflora), pompás rézvirág (Zinnia elegans), keskenylevelű rézvirág (Zinnia angustifolia).

Még több információ: Hézagpótló egynyáriakEgynyári virágokEgynyári szegélynövények

Lágyszárú évelő dísznövények

A tavaszi hagymások közül a tulipán, nárcisz elhervadt virágait szedd le, hogy ne a növények termésképzésre pazarolja energiáit a hagyma! A hóvirágonkrókuszon, gyöngyikén és a csillagvirágon hagyd rajta az elszáradt virágokat, hiszen magot érlelnek és önmaguk gondoskodnak az utódokról az elkövetkező évekre.

Gyep

A gyepet néhol már nyírni kell. Ahol nagyon sűrű, átszőtt a gyepszőnyeg ott lazítsd a gyepet. Moha ellen használhatsz mohairtó sót, ne alkalmazz sok savanyító hatású műtrágyát, pl. ammónium nitrátot, ne öntözd túl a gyepet és ritkítsd, metszd az árnyékoló fákat, bokrokat. Gyepes területre legkedvezőbb néhány lazán árnyékoló nagy termetű fa. Még több információ: Gyepfelületek fenntartása

Bár a fagyos napok kivételével egész évben rakható, ilyenkor a legkedvezőbb a gyepszőnyeg telepítése is. A gyors felmelegedés miatt egyre bizonytalanabb a tavaszi gyeptelepítés, ezért kerül mindjobban előtérbe tavaszi telepítésnél a gyepszőnyeg.

Magról kedvezőbb ősszel gyepesíteni, ha mégis most vetsz, mindenképp napi rendszerességgel öntözz.

Symbivit banner

Vegetatív szaporítás

Az ivartalan vagy vegetatív szaporítás alapja, hogy a növények vegetatív részeiből  új növényt nevelünk.

Tipp

Március elejétől tőosztással szaporíthatod a rebarbarát.

A medvehagyma kora tavasztól április végéig (a hóvirág elvirágzásáig) jól szaporítható tőosztással.

Növényvédelem

Általában igaz, hogy a tavaszi fagy ellen takarással, vödör, fátyolfóliás leborítással védheted a már kiültetett palántákat. Még több információk:  Fóliák, hálók, szövetek alkalmazásáról a házikertben.

Fagy elleni védekezésben, rügypattanás környékén segíthet a bór összetételű lombtrágya. Az Organit Bór lombtrágyát megvásárolhatja a a kertlap Kertészeti Webáruházból.

Kártevők

Áprilisban megjelennek a kártevők, az enyhe télben áttelelő levéltetvek, a rügyfakadáskor károsító sodrómolyok, a virágkelyhekbe petéző darázsfajok. Több információ: Kártevők elleni védekezés áprilisban.

Készülj fel a gyümölcsfák virágzás utáni, az almatermésűek pirosbimbós állapotban történő, tehát még virágzás előtti permetezésére. Az almatermésűek tavaszi védelmeGombafertőzések terjedése a tavaszi időszakbanŐszibarack levélfodrosodása

A levélpirosító ribiszke-levéltetvek ellen már áprilisban permetezni kell, később ugyanis más gazdanövényre költöznek. Védekezés nélkül nagyfokú károsítást, lombhullást, termésveszteséget is okozhatnak. Használj hasznos rovarokat kímélő pirimikarb hatóanyagú, és felszívódó acetamiprid hatóanyagú szereket. Házikertből nem hiányozhat a ribiszke

El lehet kezdeni a kiültetett palánták és már a két szikleveles állapotú magoncok csalánleves permetezését is. Információ a csalán hasznáról: A csalán a leghasznosabb gyom

A káposzta ellensége a káposztalepke, illetve az üvegházi molytetű másik nevén liszteske. Az utóbbi riasztására jó a perui cseresznye, másik nevén nikandra, amelyet a káposzta mellé méterenként lehet ültetni. A samponos, mosogatószeres permetezés is hasznos.

A bab legádázabb kártevője a fekete levéltetű. Ez ellen lehet vetni a fényen kelő egynyári borsikafüvet.

Symbivit banner

Kórokozók

Uborkát támaszték mellé vess szabadföldbe. Ezzel megkönnyíted a szüretelést, a termés nem piszkolódik, és gomba spórák is nehezebben érik el. Az alsó leveleket szedd le, ezzel is védekezel a gombafertőzés ellen. 20-30 cm-es „kopasz” szárat ajánlott hagyni.

A szamócaágyásba helyezz a tövek köré takaróanyagot, mely a későbbiek folyamán megvédi a zamatos terméseket a szennyeződéstől és egyben csökkenti a rothadás veszélyét, a gombafertőzést is. További információ: 7 tipp, hogy termesszünk mennyei aromájú szamócát7 tipp, hogy termesszünk mennyei aromájú szamócát

Gyomok

Felütik a fejüket a gyomok. A tarackot ásóvillával forgasd ki. A talajzsaroló kukorica megküzd a tarackkal. Még több információ a gyomokkal kapcsolatban: Ismerjünk meg néhány gyomot közelebbről; A gyommentes kert három titka; Gyomirtás

 Hasznos állatok

Hasznos állat a béka, amely rovarkártevők populációinak természetes szabályozója. Ahol sok a béka, azt a szúnyog bánja. Békák nélkül mostoha sors várna a növénytermesztésre, az állattenyésztésre egyaránt. A békák gátat szabnak a rovarok emberre veszélyes betegségeinek féktelen terjedésének is. Még több információ a békákról: Segítsd a békákat a kertben!

Jutka mama kertje áprilisban. További információk: Jutka mama kertje

Tartsd velünk a kapcsolatot, iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás