Puskin csillagvirág a természetes kertek koratavaszi dísze

A Puskin csillagvirág a kis hagymájú hagymások közé tartozik, apró termetű, de légies, tündéri megjelenésű növény, ráadásul igénytelen, és hagymáját felszedni sem kell. Nem szabad kihagyni a kora tavaszi kertekből.

A virágot magába foglaló nemzetség Apollosz Apollosovics Musszin-Puskin (1760 –1805) orosz vegyész és botanikus után kapta a nevét. Puskin több kaukázusi növénygyűjtő expedíciót is szervezett. Michael Friedrich Adams (1780–1838), aki szintén részt vett az egyik kaukázusi expedícióban, írta le a nemzetséget először, és ő adta a nemzetségnek ezt a nevet az orosz tudós tiszteletére. A nemzetség két faja a Kaukázusban és a Közel-Keleten honos.

A jácintfélék (Hyacinthaceae) családjába alacsony termetű, 10-20 cm magas Puskin csillagvirág (Puschkinia scilloides var libanotica) fajneve mutatja, hogy eredetileg Libanonban honos, valamint, hogy a Scilla-hoz (Tavaszi csillagvirág) hasonlatos. Virága hatszirmú, színe sápadt kék, középen sötétkék csíkkal. A virágok laza fürtökben állnak. A fehér szirmú változat az ’Alba’. Levelei tőállóak, 5-24 mm szélesek, magasságuk a virágszáréval azonosak. 1808 óta termesztik.

puskin csillagvirág

Napfényigényes, de félárnyékba, jó vízvezetésű talajba valók. Viszonylag igénytelen, jól viselik a gyengébb adottságú helyeket, különösebb gondozás nem igényel. Növekedési periódusuk alatt is csak mérsékelt vízigényűek, és a nyári nyugalmi periódus alatt jól viselik a szárazságot.

2-5 cm átmérőjű hagymáit nyár végétől november-decemberig ültethetjük ki. Elvirágzás után nem kell felszedni!

Edénybe, balkonládába ültetéshez használjunk kerti föld-kertészeti tőzeg- érett komposzt 1:2:2 arányú keverékét. A gyöngyikékhez hasonlóan hagymáit 6-8 cm mélyre, 2,5-5 cm távolságra október első felében ültessük. De az ültetésre a fagyok beállta előtt bármikor sor kerülhet. Csoportos kiültetésben mutatósak. Magvetéssel is szaporíthatjuk.

Alacsony termetű fű közé ültetve a gyepterület egyik csücskét tehetjük természet közelivé így képezve átmenetet a cserjék, fák felé. A lényeg, hogy a növény mérete, életképessége meghaladja a fűét. Mire a fűnyírásra sor kerül, a növény már visszahúzódott. Fák, még inkább kisebb termetű díszcserjék alá kerülhet, hiszen még a kilombosodás előtt díszítenek. Az őszi lombok pedig jótékonyan betakarják. Legmegfelelőbb számukra a szárazabb termőterületen, viszonylag későn fakadó cserjék.

További lehetőségek: Ültethetjük tájképi jellegű sziklakertbe, évelőágyba, virágszegélyként, gyepbe, balkonláda, cserépbe.

 

 

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!