Az almatermésűek tavaszi védelme

A hajnali pára és a nappali csepegés még kevés a növényeknek, de már elegendő lehet az almatermésűek varasodásának, állítja Zsigó György növényvédelmi mérnök.

alma varasodás

Alma és körte varasodása

Varasodás fertőzés terjedése

varasodás tünetei levélenA hajnali pára és a nappali csepegés még kevés a növényeknek, de már elegendő lehet az almatermésűek varasodásának, amelyet a Dothideales rendbe tartozó Venturia tömlősgomba okoz (Venturia inaequalis). Az ősszel talajra hullott, fertőzött leveleken a gomba okozta varas foltokon pszeudotéciumok (köcsög alakú termőtestek) képződnek, amin kifejlődnek az aszkospórák (a tömlős gombák spórái). Ez a kórokozó gomba tavasszal az aszkospóráival fertőz már 10 mm csapadék vagy erős pára, köd esetén, 2 0C felett is szóródnak, pontosabban kilövődnek az alsó levelekre. A legújabb kutatási eredmények szerint a rügypikkelyekben is áttelelhet. Kiszóródásukhoz a levél átnedvesedésére és újbóli kiszáradására van szükség. Az aszkospórákat a szél, vagy az eső juttatja a levélre és a fiatal gyümölcsre.

Varasodás tünetei

A fiatal leveleken világoszöld, 5–10 mm átmérőjűre növekvő foltok fejlődnek. Felületükön, mindkét oldalon füstszerű konídiumtartó-gyep képződik (konídium: gombák és fonalas baktériumok ivartalan szaporítóképlete.  A konídiumtartó módosult gombafonal, amelyen ivartalan úton konídiumok fejlődnek. Ezek sokasága a konídiumtartó-gyep). Később a foltok elhalnak, jellegzetes varasodás indul meg. Az erősen fertőzött levelek deformálódnak, lehullanak. A virágon is megjelenhetnek a gomba ivartalan szaporítóképletei. A termésfertőzés a levelekéhez hasonló foltokat eredményez. Korai fertőzésnél a termésen parásodó, berepedező foltok lesznek, ezáltal a növekvő termés féloldalassá válik. Késői fertőzésnél az alma nem repedezik fel, a tünetek barnásfekete foltok formájában gyakran csak a tárolás során jelennek meg, rontva ezzel az alma piacképességét.

varasodás tünetei almán

Forrás: http://www.zsigogyorgy.hu/tanfolyamok/gyumolcs/alma,korte.pdf

Varasodás elleni védekezés

Nagyon fontos a megelőzés. Ennek egyik módja, hogy a lombot el kell távolítani a fa alól. Miután a komposzt nem megbízható abból a szempontból, hogy a komposztálódás folyamatában a magas hőmérséklet elöli a gombaspórákat, az összegyűjtött leveleket be kell ásni a talajba. Onnan a gombaspórák nem fognak kiszabadulni, és idővel elpusztulnak. Igen hasznos, ha a gyümölcsösben a fák koronája alatt nincs gyep! Ilyenkor bátran összegereblyézhető a lehullott avar, amit a gyümölcsfa tányérjába be lehet ásni. Figyelem! Nem gödröt kell ásni, hanem a lombokat egy ásónyomnyi mélységbe kell temetni. Akinek kétsége lenne afelől, hogy mi a tányér: A törzs felé mélyülő levesestányér szerűen kialakított talajfelszín, amely begyűjti és a gyökerekhez vezeti a vizet. Nagysága megegyezik a fa koronájának átmérőjével.

Zsigó György növényvédelmi mérnök: Ne engedjük, hogy megtámadja a lombot, mert később nehéz lesz megakadályozni a gyümölcsfertőzést.  Zöldbimbós stádiumig javasoltam a réz tartalmú szereket. Ezek ökológiai gazdálkodásban is használhatók.  Egyéb gombák és baktérium ellen is hatásos. Az intenzív hajtásnövekedés időszakában (áprilistól június közepéig) felszívódó, majd felszívódó és kontakt szerekkel kombinálva védekezünk. Később elegendő a kontakt készítmények használata. Záró permetezésre tartós hatású, rövid egészségügyi várakozási idejű szert válasszunk.

A virágzó illetve elvirágzott fajtáknál át kell térni a felszívódó szerekre és a rézpótlókra. (A kis gyümölcsök viaszosodása után, kb. a zölddió nagyságnál majd ismét elővehetjük a réztartalmúakat. Ekkor már nem perzselnek.) A jobb hatás és a rezisztenciatörés miatt mindenképpen kombináljuk ezeket a felszívódó készítményeket kontakt szerekkel: pl. a mankoceb hatóanyagúakkal, vagy a Polyram DF-fel, stb.

Varasodás rezisztens almafajták

(Dr.Szabó Tibor: Biokultúra, 2002/4.)

Florina (Querina, Jonathan x PRI 612-1, Franciaország). Megfigyeléseink szerint szeptember végén, október elején szüretelhető. Februárig tárolható.  Varasodással szemben ellenáll, lisztharmattal szemben enyhén érzékeny, tűzelhalás alig található rajta.

Freedom (NY 18492 x NY 49821-46, USA). Szeptember második felében szüretelhető, normál tárolóban két-három hónapig tárolható. A varasodással, lisztharmattal és a tűzelhalással szemben alig fogékony, toleráns fajta.

Pinova (Clivia x Golden Delicious, Németország, lásd színes borítón). Szeptember végén, október elején általában egy menetben szüretelhető, késő tavaszig tárolható. Betegségekre alig érzékeny, toleráns fajta.

Piros (Helios x Apollo, Németország). Július végétől, augusztus elejétől kb. három héten keresztül fogyasztható nyári alma. A lisztharmatra alig, a varasodásra enyhén érzékeny, toleráns fajta.

Prima (PRI 14-510 x NJ 123249, USA). Augusztus harmadik dekádjában szedésre érett. A fajta a baktériumos ágelhalással szemben ellenálló, keserűfoltosságra érzékeny. Lisztharmatra alig fogékony. Varasodással szemben rezisztens.

Rajka (Sampion x Katka, Csehország). Szeptember második felében-végén szüretelhető, februárig tárolható étkezési almafajta. Eddig sem a varasodás, sem a lisztharmat nem bántotta.

Reanda (Clivia x Malus floribunda, F3 nemzedék, Németország). Szeptember második dekádjában szüretelhető étkezési és ipari feldolgozásra alkalmas fajta. Hűtőtárolóban tavaszig is eltartható. Varasodással és a tűzelhalással szemben rezisztens, lisztharmatnak mérsékelten ellenáll.

Reglindis (James Grieve x Antonovka, F2 generáció, Németország). Augusztus végén szüretelhető, maximum 3-4 hónapig tárolható fajta. Varasodással szemben ellenálló. Lisztharmatra és a tűzelhalásra enyhén fogékony.

Releika (Clivia x Malus floribunda negyedik generációja, Németország). Augusztus végén, szeptember elején szüretelhető, legfeljebb két-három hónapig tárolható. Varasodással szemben nagyon ellenálló, a lisztharmattal és a tűzelhalással szemben kissé érzékeny.

Renora (Clivia x Malus floribunda negyedik generációja, Németország). Szeptember végén, október elején szüretelhető, tavaszig tárolható kettős hasznosítású fajta. Varasodás-rezisztenciája magas fokú, lisztharmattal és tűzelhalással szemben mérsékelten ellenálló.

Rubinola (Prima x Rubin, Csehország). Hazánkban szeptember második felében szedhető, tavaszig tárolható étkezési alma. A varasodással szemben rezisztens, lisztharmatra alig fogékony. Pontos megítéléséhez még kevés hazai tapasztalat áll rendelkezésünkre.

Topaz (Rubin x Vanda, Csehország). Szeptember végén – október elején érik. Normál tárolóban januárig, szabályozott légtérben késő tavaszig tárolható étkezési alma. Lisztharmattal kevésbé fertőződik, a tűzelhalással szembeni érzékenysége még nem tisztázott, varasodással szemben ellenálló.

Az ismertetett fajták diploidok, virágzási idejük nagy része egybeesik, egymást kielégítő mértékben termékenyítik, tehát együtt telepíthetők.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa