Emelt ágyás, karnyújtásnyira lehetsz a növényektől

Eljött az emelt ágyások kora. Amikor minden egy karnyújtásnyira van. Amikor nem kell teljes talajcsere ahhoz, hogy sikerrel termesszünk. Amikor olyan növényeink is lehetnek, amelyek egyébként nem élnének meg a kertünkben.

Nemrég az “igazi” hobbikertész is csak ajakbiggyesztéssel fogadta, úri huncutságnak tartotta, amolyan lustáknak való játékszernek tekintette az emelt ágyást. Mára már sokan megbarátkoztak vele.

Alább olvashatod az előnyeit:

konyhakert emelt ágyásban

A fotó a Kittenberger Élménykertekben készült.

Mikor célszerű emelt ágyást kialakítani – az emelt ágyások előnyei

  • Ha különleges igényű növényeket akarunk nevelni, amelyek talajigényét nem tudjuk másképp biztosítani.
  • Ha rossz minőségű a kertünk talaja, mert az emeltágyást mi töltjük fel az általunk választott talajjal (legfeljebb magunkat vagy a gyártót szidhatjuk).
  • Ha kéz- és szemmagassághoz közelebb szeretnénk tudni növényeinket.
  • Az alulról geotextiliával szigetelt emeltágyásba ültetett növények gyökereihez a földben élő rovarok nem tudnak hozzáférni, elkerülhető a vakond kártétele, a csigajárás ellen valamivel egyszerűbb védekezni, a kert talajából kikelt gyomok sem veszélyeztetnek.
  • Az emelt ágyás a kívánt helyre tervezhető, ahol a legmegfelelőbb környezeti viszonyokat lehet a növények számára biztosítani.
elforgatott emeltágyások

Ebbe az egymásra helyezett, elforgatott, mutatós és optimalizált helyigényű emeltágyás komplexumba fűszernövények kerültek. A fotó a Kittenberger Élménykertekben készült.

Az emelt ágyás növeli a teret. Ha több szintet alakítunk ki, kertünk látványos elrendezésű lesz. A megfelelően kialakított fedőkövek, amelyeket az ágyás szegélyére helyezünk, ülőalkalmatosságul is szolgálhatnak. Ezzel nemcsak helyet spórolunk meg, hanem növényeink kéz közelbe kerülhetnek. Az emelt ágyást akár a padról is elérhetjük, leszakítva pihenés közben a legszebb paradicsomot.

immobil emelt ágyás

Klasszikus emelt ágyás szalma mulccsal. A fotó a Kittenberger kertekben készült

Az emelt ágyások hátrányai

Az emelt ágyásoknak vannak hátrányai is, amelyek azonban kiküszöbölhetők.

  • Az emelt ágyások kisebb térfogatú földje miatt gyakrabban kell öntözni, ezért sokszor alkalmaznak csepegtető öntözést emelt ágyásban.
  • Feltöltéséhez friss, szennyeződésmentes ültetőközeget ajánlott használni a gyomok és a kártevők kizárása érdekében.

Nincsenek előírások

Nincsenek előírások, már ami a méreteket, alakot illeti. Itt szabadon szárnyalhat a fantázia. Például látványosak a lépcsőzetesen kialakított ágyások, az ívek, hullámvonalak. Ültethetsz műanyag rekeszbe, raklapba. A szűk tér azonban behatárolja a lehetőségeket. Azt is tudnunk kell, hogy kis helyen az egyszerű formák a legmutatósabbak.

Jutka mama az emelt ágyás tavaszi használatbavételét mutatja be.

Emelt ágyás másképpen

Mit szólnál egy egy szezonos, mobil emelt ágyáshoz, amit a szezon végén kiüríthetsz? Amit a teraszodon is felállíthatsz? Ilyen nincs! Vagy mégis?

A lábakon álló emelt ágyás a megfelelő helyre állítható, akár a teraszra, télire akár ki is ürítheted! A fotó a tullni kertekben készült.

guruló emelt ágyás

A fotón látható fém emelt ágyás jellegű konténer két lábára szerelt kerekén gurítható, egy zsúrkocsi és egy talicska (csak két lábán van kerék, így biztosítja a stabilitást) kombinációja. A fotó a tullni kertekben készült.

Mintha dézsában nevelnénk?

A fő különbség a két mód között, hogy míg a dézsában az enyhe klímán honos növényeket nevelhetjük (hiszen télire beköltöztethetjük őket), addig az immobil emelt ágyásokba ültetett növényeknek el kell viselniük kertünk klímáját, beleértve a téli fagyokat is. Kivéve, ha süllyesztett cserepekbe ültetjük növényeinket. Ne feledjük, hogy a magas ágyásban is korlátozott a gyökerek növekedése, a vízelvezetés pedig gyors, ezért a talaj nedvességtartalmát folyamatosan ellenőrizni kell. Ha az ágyások alatt föld van, akkor viszont a nagyobb talajmélység előnyös fák és bokrok számára. Az ilyen ágyásokba ugyanis nagyobb fák és bokrok is kerülhetnek tovább növelve a kert virtuális méreteit. Mind a meleg, mind a hideg jobban károsítja a növényeket, mint szabadföldben, mert a talaj kevesebb térfogata korlátozza a hőkapacitást is.

mangold emeltágyásban

Mangold emelt ágyásban. Talajtakarás fűnyesedékkel. A fotó a Tullni kertekben készült.

Érdemes erre a linkre kattintani, mert megtudhatod, mi módon készülhet egy egyszerű, fakeretes emelt ágyás:  Társasházi konyhakert magaságyásban.

Miután túl terjedelmes lenne, külön cikkben foglalkozunk az emelt ágyások gondozásával: Mit kell tenni a magaságyássál a szezon végén?

Illetve az emelt ágyások felújításáról közzé teszünk egy videót, ahol Jutka mama kalauzol el bennünket a témában:

Az emelt ágyás talaja

Olyan minőségű talajra van szükségünk, amely a növény igényeinek megfelelő. Csakhogy gyakran az emelt ágyásokba többféle növényt ültetünk egybe. Ezért már a növények kiválasztásánál törekedjünk arra, hogy a természetes vagy kerti társulásokban is együtt élő növényeket válogassunk össze. A természetből behordott talaj gyakran fertőzött lehet, és a gyom magvakat is koncentráltabban tartalmazza. Legbiztonságosabb, és a növények tápanyag ellátása szempontjából is legjobb a komposzt. Mielőtt költséges komposztvásárlásba kezdünk, kalkuláljuk ki a szükséges mennyiséget. Ehhez az ágyás cm-ben kiszámolt térfogatát elosztjuk ezerrel, és így megkapjuk, hogy hány liter komposztra van szükségünk. legjobb, ha saját komposztot használunk!

emelt ágyás tökkel

A tököt kilógatták az emelt ágyásból. A fotó a Tullni kertekben készült.

Az emelt ágyás növényei

Első körben mindenki a zöldség- fűszernövényekre asszociál az emelt ágyással kapcsolatban. Valóban szinten kifogyhatatlan a kisebb méretű, kevésbé bokrosodó zöldségnövények, gyümölcsök tárháza, amelyek emelt ágyásban nevelhetők. Az emelt ágyásra passzoló átlátszó üvegtetős megoldások segítségével az ágyások hidegággyá alakíthatók, amely nagyszerű lehetőség a korai- és kései zöldségek termesztésére..

Ajánlott dísznövények

Az emelt ágyások nem csak zöldségnövények, hanem dísznövények számára is otthont adnak. Ezek lehetnek, az apró, ám mutatós növények, amelyeknek kicsi, de mutatós virágai vannak, az apró, ám illatos virágú növények. Valójában minden miniatűr növény, amelyben közelebbről szeretnénk gyönyörködni.

Az ilyen ágyásokba, ahol a növények kézközelbe esnek, érdemes különleges tapintású növényeket telepíteni, hogy ne csak a szemünkkel gyönyörködjünk, hanem tapintással is. Ajánlott növények: pemetefű, magyal, sóvirág, ecsetfű, bazsarózsa stb. Cikk ajánlat: Érzékek kertje

Bár nincsenek különösebb megszorítások, nem minden növény való emelt ágyásba. Az eddigi információk alapján már nyilvánvaló, hogy az erőteljesen burjánzó, tarackkal, gyökérhajtásokkal szaporodó, a mélyen gyökerező növények kevésbé ajánlottak. Ennek ellenére a variációk szinte végtelen lehetőségei közül választhatunk. Az ágyás mészmentes talajában kifejezetten mészkerülő növények valók. A hanga, azálea, rododendron a leginkább kedvelt növények. Alpesi klímát igénylő növényeket is nevelhetünk az ágyásokban. Az alpesi klíma megközelíthető, ha az ágyást árnyékosabb helyen építjük meg, a talaj vízelvezető képességét kavicsos réteg kialakításával fokozzuk. Akár lápkerteket is létrehozhatunk, ha az ágyás alját fóliával béleljük, amelyre vízelvezető lyukakat vágunk. Ez ideális hely a kankalin, gólyahír, palástfű számára.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa