Emelt ágyás, karnyújtásnyira lehetsz a növényektől

Eljött az emelt ágyások kora. Amikor minden egy karnyújtásnyira van. Amikor nem kell teljes talajcsere ahhoz, hogy sikerrel termesszünk. Amikor olyan növényeink is lehetnek, amelyek egyébként nem élnének meg a kertünkben.

Nemrég az “igazi” hobbikertész is csak ajakbiggyesztéssel fogadta, úri huncutságnak tartotta, amolyan lustáknak való játékszernek tekintette az emelt ágyást. Mára már sokan megbarátkoztak vele.

Alább olvashatod az előnyeit:

konyhakert emelt ágyásban

A fotó a Kittemberger Élménykertekben készült, ahová minden évben kirándulást szervezünk. Részletek a programok menüben.

Mikor célszerű emelt ágyást kialakítani?

Ha különleges növényeket akarunk nevelni, amelyek talajigényét nem tudjuk másképp biztosítani.

Ha rossz minőségű a kertünk talaja. Ha kéz- és szemmagassághoz közelebb szeretnénk tudni növényeinket. Ilyenek lehetnek, az apró, ám mutatós növények, amelyeknek kicsi, de mutatós virágai vannak, az apró, ám illatos virágú növények. Valójában minden miniatűr növény, amelyben közelebbről szeretnénk gyönyörködni.

Az emelt ágyás növeli a teret. Ha több szintet alakítunk ki, kertünk látványos elrendezésű lesz. A megfelelően kialakított fedőkövek, amelyeket az ágyás szegélyére helyezünk, ülőalkalmatosságul is szolgálhatnak. Ezzel nemcsak helyet spórolunk meg, hanem növényeink kéz közelbe kerülhetnek. Az ilyen ágyásokban érdemes különleges tapintású növényeket telepíteni, hogy ne csak a szemünkkel gyönyörködjünk, hanem tapintással is. Ajánlott növények: pemetefű, magyal, sóvirág, ecsetfű, bazsarózsa stb.

Az emelt ágyást akár a padról is elérhetjük, leszakítva pihenés közben a legszebb paradicsomot.

immobil emelt ágyás

Klasszikus emelt ágyás szalma mulccsal. A fotó a Kittenberger kertekben készült, ahová minden évben kirándulást szervezünk. Részletek a programok menüben.

Nincsenek előírások

Nincsenek előírások, már ami a méreteket, alakot illeti. Itt szabadon szárnyalhat a fantázia. Például látványosak a lépcsőzetesen kialakított ágyások, az ívek, hullámvonalak. Ültethetsz műanyag rekeszbe, raklapba. A szűk tér azonban behatárolja a lehetőségeket. Azt is tudnunk kell, hogy kis helyen az egyszerű formák a legmutatósabbak.

Emelt ágyás másképpen

Mit szólnál egy egyszezonos, mobil emelt ágyáshoz, amit a szezon végén kiüríthetsz, és összehajtogathatsz? Amit a teraszodon is felállíthatsz? Ilyen nincs! Vagy mégis?

Ültess széles szájú, erre a célra kialakított juta növénytermesztő zsákba. A kör alakú emelt ágyás magassága 45 cm, átmérője 70 cm. Tömd ki földkeverékkel, de ne töltsd csurig. Remek kis növénytársításokat hozhatsz létre benne. Egy szezont bír ki.

Vagy ültess a több szezonra tervezett PP óriás ültetőzsákban.

Mintha dézsában nevelnénk?

A fő különbség a két mód között, hogy míg a dézsában az enyhe klímán honos növényeket nevelhetjük (hiszen télire beköltöztethetjük őket), addig az immobil emelt ágyásokba ültetett növényeknek el kell viselniük kertünk klímáját, beleértve a téli fagyokat is. Kivéve, ha süllyesztett cserepekbe ültetjük növényeinket. Ne feledjük, hogy a magas ágyásban is korlátozott a gyökerek növekedése, a vízelvezetés pedig gyors, ezért a talaj nedvességtartalmát folyamatosan ellenőrizni kell. Ha az ágyások alatt föld van, akkor viszont a nagyobb talajmélység előnyös fák és bokrok számára. Az ilyen ágyásokba ugyanis nagyobb fák és bokrok is kerülhetnek tovább növelve a kert virtuális méreteit. Mind a meleg, mind a hideg jobban károsítja a növényeket, mint szabadföldben, mert a talaj kevesebb térfogata korlátozza a hőkapacitást is.

mangold emeltágyásban

Mangold emelt ágyásban. Talajtakarás fűnyesedékkel. A fotó a Tullni kertekben készült, ahová minden évben kirándulást szervezünk. Részletek a programok menüben.

Az emelt ágyás talaja

Olyan minőségű talajra van szükségünk, amely a növény igényeinek megfelelő. Csakhogy gyakran az emelt ágyásokba többféle növényt ültetünk egybe. Ezért már a növények kiválasztásánál törekedjünk arra, hogy a természetes vagy kerti társulásokban is együtt élő növényeket válogassunk össze. A természetből behordott talaj gyakran fertőzött lehet, és a gyom magvakat is koncentráltabban tartalmazza. Legbiztonságosabb, és a növények tápanyag ellátása szempontjából is legjobb a komposzt. Mielőtt költséges komposztvásárlásba kezdünk, kalkuláljuk ki a szükséges mennyiséget. Ehhez az ágyás cm-ben kiszámolt térfogatát elosztjuk ezerrel, és így megkapjuk, hogy hány liter komposztra van szükségünk. legjobb, ha saját komposztot használunk!

emelt ágyás tökkel

A tököt kilógatták az emelt ágyásból. A fotó a Tullni kertekben készült, ahová minden évben kirándulást szervezünk. Részletek a programok menüben.

Ajánlott dísznövények

Bár nincsenek különösebb megszorítások, nem minden növény való emelt ágyásba. Az eddigi információk alapján már nyilvánvaló, hogy az erőteljesen burjánzó, tarackkal, gyökérhajtásokkal szaporodó, a mélyen gyökerező növények kevésbé ajánlottak. Ennek ellenére a variációk szinte végtelen lehetőségei közül választhatunk. Az ágyás mészmentes talajában kifejezetten mészkerülő növények valók. A hanga, azálea, rododendron a leginkább kedvelt növények. Alpesi klímát igénylő növényeket is nevelhetünk az ágyásokban. Az alpesi klíma megközelíthető, ha az ágyást árnyékosabb helyen építjük meg, a talaj vízelvezető képességét kavicsos réteg kialakításával fokozzuk. Akár lápkerteket is létrehozhatunk, ha az ágyás alját fóliával béleljük, amelyre vízelvezető lyukakat vágunk. Ez ideális hely a kankalin, gólyahír, palástfű számára.

Nem muszáj, hogy saját kerted legyen, magaságyást talp alattnyi helyen is létesíthetsz:  Társasházi konyhakert magaságyásban.

Mit kell tenni a magaságyássál a szezon végén?

Jutka mama magaságyásai márciusban:

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa