A sáfrány

Félénk, de bájos virágával kér szót tavasszal a kis virágú sáfrány (Crocus), ami kedvelt és színpompás kerti virágunk. Az ókori Egyiptomban a jómód jelképeként, mint fűszert, illatszert, gyógyszert és ruhaszínezéket használták. Európába Spanyolországon keresztül, arab közvetítéssel került a VIII. század környékén, azóta is Spanyolország az egyik legjelentősebb termesztője.

Sáfrány botanika

Kereken száz különböző sáfrányfaj létezik, amelyek többnyire a Földközi-tenger vidékén és Kis-Ázsiában honosak. Az ismert tavaszi kínálat mellett létezik néhány kevésbé elterjedt, de szép ősszel virágzó faj is. A hagymagumós növények sárga bibéje a feketerigók tömegét is vonzza kertjeinkbe.

Amilyen kicsi olyan sok melegséget áraszt megjelenésével. Zömmel tavasszal, március-áprilisban, kisebb részt ősszel virágzó, hagymagumós, hosszú lepelcsövű, tölcséres vagy kerekded leplű évelők. Hagymagumónként 1-5 hosszú, igen keskeny, szétálló, közepükön fehér csíkos tőlevelük van. Egyes ősszel nyíló fajok tőlevelei virágzáskor még nem fejlődnek ki, ezek később, télen vagy tavasszal jelennek meg. A legtöbb faj virága legfeljebb 10 cm magas, a virág szélessége 2,5-8 cm. Miután sok faj és fajta tartozik e nemzetségbe, így a virágok színe széles skálán mozog. Megtalálható a fehéren át a sárgán keresztül egészen a liláig számos szín és árnyalat.

sárga sáfrány

Sárga sáfrány

Sáfrány ültetése és felhasználása

Felhasználását tekintve ideális növény sziklakertbe vagy kissé előbb hajtatva tél végi vagy kora tavaszi szobai virágoztatásra. Mivel teljesen télálló növények, ezért egész évben a szabadban tarthatók.

A sáfrányokat a kertben mindig nagyobb csoportokban érdemes telepíteni, Fűbe telepítésével is kísérletezhetünk. Cikk ajánlat: Gyepben viruló sáfrányok A legtöbb faj a napos helyet, és jó vízgazdálkodású talajokat igényli. Szaporításuk a hagymagumóval történik, amit nyár végén vagy kora ősszel 5-6 cm mélyre kell elültetni a talajba. Ősz elején szaporíthatók még magvetéssel, illetve a csoportos hagymagumók szétosztásával.

Magvait a kertben a hangyák is széthordják, így a kertekben a növény ott is megjelenik, ahol nem is akartunk ültetni belőlük. Mivel vonzza a feketerigókat, azok letörhetik a bibét és megszaggathatják a lepelcimpákat. A másik ‘ellensége’ a sáfrányoknak az egér. A kis rágcsálók számára rendkívül finom falat a kerti növények hagymagumója.

Sáfrányfajok

Az őszi virágzásúak közül egyik a fűszersáfrány (Crocus sativus). Megszárított bibéjéből nyerik az úgynevezett sáfrányt, amely illóolajat, zsírosolajat és karotint tartalmaz. Fűszerként való felhasználása azonban nagyon drága dolog, mivel az ára az aranyét is elérheti. Ezt a magas árat a begyűjtéssel járó rendkívül magas a kézimunkaigényének köszönheti, mivel 1 kg szárított fűszer előállításához legalább 150 000 bibét kell felhasználni.

A legismertebb növény a tavaszi sáfrány (Crocus vernus), ami kora tavasszal bontogatja kicsi, fehér virágait. A napos területek kedvelője, üde jó vízelvezetésű talajokon díszít szépen. Hajtatni is lehet, lakásokban nagyon szépen mutat az ablakokban.

Változatos alakú a korai sáfrány (Crocus chrysanthus) ami már a hó elolvadása után virágzik. Keskeny szálas fűzöld levelének közepén fehér csík található. Rövid szárakon fejlődő virágai fajtától függően krém sárga, sárga bronzszínű, világoskék vagy bíbor kék színűek lehetnek. Napos, meleg, erős növekedésű növényektől mentes helyet kíván. A vizes talajú területeket nem tűri. Kevés hagymagumót képez, tehát nagyon lassan terjeszkedik, azonban gondozást nem igényel. Fajtái: ‘Cream Beauty’ krém sárga színű virágaival szép foltja lehet a kertnek. A ‘Goldilocks’ aranysárga mint a ‘E.P.Bowles’ aminek sárga virágain bronz csíkok találhatók. A ‘Prinz Claus’ világoskék színű, míg a ‘Snowbunting’ fajta fehér virágú fajta.

kerti sáfrányok

kerti sáfrány

Az aranysáfrány (Crocus flavus) jól tűri a konkurenciát. Illatos, aranysárga virágait rövid szárakon tavasszal bontogatja. Gyakran sok virága nyílik egy időben vagy közvetlenül egymás után. Természetes élőhelye a száraz, köves hegyi lejtő és a havasi rét. Így a kertekben is napos helyet és száraz, köves, homokos, jó vízelvezetésű talajt kíván. A vizes talajt nem tűri. Fiókhagymáiról jól szaporodik, gondozást nem igényel.

A pompás sáfrány (Crocus speciosus) ősszel bontogatja óriás virágait. Virága ibolyakék, nagy tölcsér alakú, sötét erezésű aranysárga portokkal. A levelei csak virágzás után jelennek meg. Fiókhagymáival és magvaival fokozatosan egyre nagyobb teret hódít magának a kertben. Mivel a természetben világos erdőkben és cserjésekben, köves dombokon található meg, a kertben is biztosítani kell számára a napos vagy félárnyékos, jó vízelvezető talajú helyeket. A nyáron nagyon meleg tenyészhelyeket nem viseli. Ősszel időnként ajánlatos trágyázni, egyébként más gondozást nem igényel. Az ‘Oxonian’ fajtája különösen szép sötét ibolya színű.

Az illír sáfrány a (Crocus tommasinianus) alkalmas cserjék alá ültetésre. Virága világos ibolyakék tölcsér alakú. Levelei virágzásra kifejlődnek, majd május környékén visszahúzódnak. Szétszóródó magvaival nagy kolóniákat képes növeszteni. A Balkán-hegység nyugati részéből származó növény. Természetes élőhelyét tekintve erdőkben és árnyékos dombokon él mészkő alapkőzeten. A kertekben tavasszal napos vagy félárnyékos helyeket kedveli, minden üde vagy mérsékelten száraz kerti talaj megfelel a számára. A ‘Whitevell Purple’ feltűnő bíborkék virágait nagy mennyiségben hozza.

A kerti sáfrány (Crocus hibridek) az egyik legkedveltebb csoport. Nagyon nagy virágokat hoznak, amelyek eleinte csak kevésbé szaporodnak, és gyakran a rágcsálók áldozataivá válnak. Széles tölcsér alakú virágai sokféle színűek lehetnek. Előfordul a sárga, világos- vagy sötét ibolyakék, lila-fehér színben is. Napos vagy félárnyékos, meleg területeket kedvel, a konkurenciát rosszul tűri. Üde, jó vízelvezetésű talajokon szépen fejlődik, az agyagtalajt viszont nem szereti. Számos fajta megtalálható ebben a csoportban. A ‘Grosser Gelber’ fajta telt aranysárga virágú, magról nem szaporodik, a rigók szívesen látogatják. A ‘Vanguard’ fajta világoslila színű szürkésfehér árnyalattal, nagyon korán és nagyon gazdagon virágzik. A ‘Stipped Banner’ fehér-lila színű, csíkos, a ‘Queen of the Blues’ sötét ibolyakék virágával díszít.

fűszer sáfrány

Fűszer sáfrány; Fotó: gransassolagapark.it

Ne higgyük, hogy ezzel véget ért a sáfrány fajainak, fajtáinak felsorolása. Számos új fajta jelenik meg a termesztésben és a kereskedelemben, amik nagy virágaikkal szépen díszítik a kerteket.

Cikk ajánlat: Méregdrága sáfrány helyett sáfrányos szeklicét a húslevesbe

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!