Segítsd a békákat a kertben!

Micsoda? Ez elírás! Talán így: Segítség, békák vannak a kertben! Valóban sokan ezzel a felkiáltással állnak neki kutakodni az interneten, ahol nagyon sok hasznosítható információ található a békák elűzésére. Mi megmutatjuk az érem másik oldalát. Bizonyára sokan vannak olyanok, akik fogékonyak a természetvédelem iránt, és kedvük, lehetőségük van a békák védelmére. Nekik szól ez a cikk.

Barna ásóbéka. Hazánkban a sík- és dombvidékeken honos, a magasabb hegyeket általában elkerüli. Fotó: termeszettar.hu

Amit a békákról feltétlenül tudni kell!

Nincs olyan ember, aki ne találkozott volna békákkal. Tanulmányaink során már az általános iskolában szóba kerülnek a kétéltűek(békák, gőték, szalamandrák). Ha elfelejtetted volna, a béka is közéjük tartozik, mert életciklusa első részét a vízben (ebihal), míg fajtól függően felnőtt életének 90%-át a szárazföldön tölti (ásóbékák, varangyok). Hazánkban 12 békafaj honos.

barna ásóbéka ebihal

A kifejlett barna ásóbéka rejtőzködő életmódú, elsősorban éjjel aktív faj. Fotó: termeszettar.hu

A békák haszna

A béka élete során leginkább rovarok elfogyasztásával foglalatoskodik. Három hónap alatt, azaz egy szezon alatt, nagyjából tízezer rovart fogyaszt el. Erre a vájt fülű hobbikertész mindjárt felkapja a fejét: Ha rovar, akkor kártevő. Lehet, hogy a béka nem csak, mint ökológiai láncszem hasznos, hanem effektív hasznot is hajt a kertben? Bizony így van! Ők a rovarkártevők populációinak természetes szabályozói. Ahol sok a béka, azt a szúnyog bánja. Békák nélkül mostoha sors várna a növénytermesztésre, az állattenyésztésre egyaránt. A békák gátat szabnak a rovarok emberre veszélyes betegségeinek féktelen terjedésének is.

Magyarország békái

Milyen veszélyek fenyegetik a békákat?

A kétéltűeket a pusztulás veszélye fenyegeti. Pusztulásuk egyik legfőbb okozója az élőhelyük zsugorodása és a környezetszennyezés. A magas ultraibolya sugárzás komoly károsodásokat okoz nekik. Betelepített vagy behurcolt ellenségeik, amelyek őket fogyasztják, megbontják a biológiai egyensúlyt, és a békák kipusztulása irányában hatnak.

A békák vonulása, amely tavaszra tehető, szintén veszélyes számukra. Az Alföldön a barna ásóbéka, domb- és hegyvidékeinken a barna varangy a legnagyobb számban vándorló faj. Vonulási útjukat sokszor autóutak keresztezik, és a két közlekedő találkozása során a béka húzza rövidebbet. A problémán a kisebb hatékonysággal működő, önkéntes békamentőkön kívül a közlekedési útvonala békabaráttá tétele segíthet. Ilyen található például a Kiskunsági Nemzeti Park területén, ahol 26 békaátjáró, és mintegy 4 km hosszú terelőrendszer épült a békák védelmében.

Mit tehetsz te a békák védelmében?

Nagyon is sokat. Lássuk, milyen is a békabarát élőhely! Miután a békák kötődnek a nedvességhez, és a sekély, mocsaras területekhez, az állóvizekhez, ha kerti tavad van, ne rekeszd ki a békákat. Ha a hajnali vagy szürkületi brekegést nem tartod elég idillinek, és nem hat meg a békák kihalásának gondolata sem, akkor gondolj a konyhakerted, virágoskerted egészségére. A békák akkor a legvidámabbak, ha sekély, növényes sáv is rendelkezésükre áll a part mentén. Kedvelik a náddal, hínárral, békaliliommal és békabuzogánnyal benőtt vizeket. Ha tündérrózsáid levelei alatt megbújhatnak, vagy éppen a széles levelekről rugaszkodhatnak el egy jó kis rovar vadászatra. A békás tó legyen halmentes, mert a ragadozó halak egyik csemegéje a békapete. Ha tó nincs, lehet más kisebb nádas, sásas, növényes terület, mondjuk egy csobogó környékén.

kerti tó

A kerti tó halmentes legyen.

A tó nélküliek sem maradnak feladat nélkül! Nem csak a tópart lehet békabarát, hanem a kert más része is. Fatörzsek, farakások, kövek alatti rések szolgálhatnak remek békabúvóhelyként a békák számára. Vagy csak helyezz a fűbe egy használaton kívüli kúpcserepet. A Madártani és Természetvédelmi Egyesület árul úgynevezett békagarázst is azok számára, akik kevesebb fantáziával, ám némi pénzzel rendelkeznek. Aki gyepet nyír, hagyja legalább a széleknél, a bokrok közelében, magasabban a füvet. Ha nem is tüzelsz, összerakhatsz egy ökológia farakást, amely a kert élőlényei közt a békáknak is menedéket, pihenőhelyet nyújt. Azt már említeni sem kell, hogy csak korlátozott mértékben használj kemikáliákat. Erre nyilván a békáktól függetlenül is törekszel.

Kívánunk mindenkinek békás évet, békásabbat, mint tavaly volt!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Ternésvédő háló

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa