Nem biztos, hogy a téli fagykár tönkrevágta a szőlőd!

Ha felmérted, hogy a téli fagyok mekkora kárt okoztak a szőlőben, következhet a fagykár mértékéhez igazított metszés.

Téli fagykárfelmérése a szőlőben

Először jöjjön egy kis rügyismeret

A szőlő téli rügye, ami a megfásodott, lombját vesztett szőlőhajtáson található, összetett rügy. A rügypikkelyek alatt található főrügy tavasszal kihajt. Ezt a jól fejlett rügyet a téli fagy viszonylag könnyen károsítja. Két oldalán egy-egy fejletlenebb, ezért a fagy által kevésbé károsítható mellékrügy található.

A szőlő idős, fás részeinek kérge alatt több nyugalomban lévő téli rügy található, amit ebben az esetben rejtett vagy alvó rügynek hívunk. Ezek pl. fagykár esetén kihajtanak , és fattyúvessző keletkezik belőlük.

A téli rügy elnevezésből kitalálható, hogy létezik nyári rügy is, csakhogy a helyzet tovább bonyolódjon.
A nyári rügy a téli rügy mellett a levelek hónaljában található. A téli rügytől az
különbözteti meg, hogy a nyári rügy a keletkezés évében hajt ki, így jönnek létre a hónaljhajtások. Ezzel szemben a téli rügy csak a következő évben hajt ki, vegetatív hajtásokat és termést is nevel. Ezért fontos szerepe van a metszésnél.

Téli rügykárosodás

A fagykár mértékére a rügyek károsodásából lehet következtetni. Ehhez be kell gyűjteni a még nyugalmi állapotú vesszőkből párat, és meg kell vizsgálni őket. A rügyek keresztmetszetét vizsgálva az alábbiakat tapasztalhatod.
A fotók forrása: Ontario CropIPM Home

1. Találhatsz teljesen ép összetett rügyet.
Nem károsodott rügycsoport
2. Találhatsz károsodott főrügyet, és élő mellékrügyet.

a főrügy károsodott, a mellékrügyek nem

3. Az összes rügy károsodott

károsodott rügyek

A károsodott szőlőtőkéket nagy gonddal kell metszeni a fagykár mértéke szerint.

Így kell szőlőt metszeni: A szőlő metszése.

10–20%-ban károsodott rügyek esetében a fagykár jelentéktelen, és a károsodás metszéssel úgy korrigálható, hogy a tőkén több rügyet hagysz. Úgy mondják, hogy a rügyterhelést 10–20%-kal növelni kell, ezért pl. 15 helyett a tőkéken 18 rügyet kell hagyni.

Ha a fagykár ennél nagyobb mértékű volt, s a megmaradt rügyek a vessző hosszában szétszórtan helyezkednek el, rövid- vagy hosszúcsapos metszés helyett a tőkén egy-két hosszú szálvesszőt kell hagyni.

téli fagykár jelentkezése kihajtáskor

Fotó: thedailybray.com

Ha minden rügy elfagyott, de az idősebb részek nem károsodtak, akkor a tőkéken hagyj rövidebb csapokat, hátha a vessző alsó, alapi rügyei kihajtanak. Vedd figyelembe, hogy az olykor teljesen elfagyottnak vélt tőkék is képesek regenerációra. Rügyfakadás után azonban szükséges a hajtásválogatás. Ezek a tőkék, ha ez évben nem is, de a következő évben bőséges termést adhatnak.

Sajnos előfordulhat az is, hogy a fás részek is elfagynak. Ez jól felismerhető, mert az elfagyott részek összeszáradnak, felrepednek. De még mindig nincs veszve minden! Ez esetben a tőkéket a talaj színéig vágd vissza, s az onnan fakadt hajtásokat neveld ki.

Az már a vég, ha nemcsak a föld feletti részek, hanem a gyökerek is elfagynak. Ebben az esetben sajnos az ültevény kivágandó!

c Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Faöntöző zsák