Gyöngyike

A több alnemzetségre bomló Muscari nemzetségbe a Földközi tenger környékén honos fajok tartoznak Spanyolországtól Marokkóig. Sokuk Törökországból származik, néhányan a Kaukázusból való. A szubmediterrán régiókban is elterjedtek. Vadon teremnek mezőkön, hegyi legelőkön, kopár lejtőkön. A magyar, osztrák, francia kertek kedvelt tavaszi virágai. A sziklakertkedvelők tavaszi kedvencei. Az egész növény mérgező! Hagymáit október közepéig ültethetjük.

Néhány kertekben fellelhető gyöngyike

A jácintfélék (Hyacinthaceae) családjába tartozó Muscari nemzetség mintegy 60 faja ismert. Ezen belül is a Botryanthus csoport tagja a fürtös gyöngyike (Muscari neglectum). Hagymás évelő. A 10–30 cm-es növény apró hagymájú, hagymája mogyoró nagyságú. Különlegesen szépen érvényesülnek hengeres, ív alakban lehajló levelei a kék virágfürtök társágában. A lepelvirágok tömött gyöngyfüzérként sorakoznak a virágkocsányon. A lepelcimpák fehér karimája teszi nagyon vonzóvá ezt a növényt. Termése tok.  meszes talajú száraz gyepeken, sziklafüves lejtőkön honos. Invazív fajnak tartják, bár sokféle kertészeti változata nem egyformán agresszíven terjednek.

fürtös gyöngyike

Fürtös gyöngyike

Kertekben fölöttébb elterjedt az örmény gyöngyike (M. armeniacum). Görögország, Törökország bennszülött növénye, élőhelye egésze a Kaukázusig húzódik. Kék, lila és fehér virágú változatai ismertek. Hosszú, hengeres levelei a földre terülnek. 15-40 cm magas. Szintén az agresszíven terjedő fajok között tartják számon.

örmény gyöngyike

Örmény gyöngyike

Kevésbé terjedő a Törökországban, 1000-3000 méter magasságban, hegyi legelőkön, köves lejtőkön honos, égszínkék virágú, 10 cm magas Világoskék gyöngyike (M. aucheri) alig különbözik az örmény gyöngyikétől. A levelei keskenyebbek és sötétebbek. 2008-ban került piacra a nálunk is kapható ‘White Magic’ nevű fehér kertészeti változat.

M. White Magic

M. White Magic

Szintén elterjedt az egylevelűnek is hívott, lila-kék virágú, 10-20 cm magas széles levelű gyöngyike (M. latifolium), amely Törökország fenyőerdeiben honos kb. 1000 m magasságban. Nevét onnan kapta, hogy általában egyetlen szárölelő levelet hajt. A virágkocsány alsó részén elhelyezkedő virágok indigókékek, a felső, meddő virágok világoskékek.

széles levelű gyöngyike

Széles levelű gyöngyike

A Mascarimia alnemzetségbe tartozó sárga gyöngyike (M. macrocarpum), ahogy a neve is mutatja sárga virágú. Virágai illatosak. Kréte keleti részén és Dél-Nyugat Törökországban honos, száraz, köves lejtőkön virít. A bíborszínű virágbimbók érésben sárgásbarna, végül sárga színűek. A lepelcimpák barnák. Húsos, fehér gyökerei szinte belenőnek a sziklába. A hagymák viszonylag nagyok, és nem képeznek fiókhagymákat.

sárga gyöngyike

Sárga gyöngyike

Gyöngyikék gondozása

Hagymáit 6-8 cm mélyre október első felében ültessük. Magról is könnyen elszaporodik. Igénytelen, napra, félárnyékba való. A lazább, meszes talajt kedveli. Elvirágzás után visszahúzódik. Nincs vele különösebb tennivalónk. Sokszor ősszel ismét kihajtanak zöld levelei, és így telel át.

Válasszunk megfelelő helyet számára. Miután árnyéktűrő, ültethetjük a fák árnyékába. Bár a könnyű, homokos talajokat kedveli, mint általában a hagymások, a kötöttebb talajokat is elviseli. A meszes talajjal sincs problémája. Gyepben is jól mutat. Elvirágzás után a fűvel együtt lekaszálhatjuk. Sziklakertbe is ültethetjük, hiszen hagymája viszonylag sekélyen ültethető, termetével sincs gond.

A gyöngyikével remekül lehet játszani mind a színek mind a formák kontrasztjának megjelenítésével. Sokszor együtt nyílik a nárcisszal, tulipánnal. Így a nárcisz, tulipán teltebb formájú virágai között kimondottan lazítóként hat az előbukkanó gyöngyike, szerepe hasonlít a csokrokat lazító fátyolvirágéhoz. Azzal a különbséggel, hogy ragyogó kék színé miatt igencsak figyelemfelhívó. Kék színét kiemelheti a nárciszok fehérsége, vidám, húsvéti hangulatú lehet a sárga nárciszok között. Magas termetű tulipánok előtt kitűnő  szegélynövény. Erdős-hegyes vidéken a gyöngyikék tömege fenségessé teszi a tájképet, és nyugalmat sugároz.

Edényben is mutatós, miután kis hagymájú, jól megél edényben tömegben vagy más hagymásokkal variálva. A réteges hagymaültetések egyik kedvelt, szinte elmaradhatatlan, közép/korai virágzású tagja. Az ősztől tavaszig viruló ablakládákban is helye van.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!