Gombafertőzések terjedése a tavaszi időszakban

Zsigó György – Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

A gombák terjedésének kedvez a hűvös, párás időjárás. A szél ugyan szárít, de egyben nehezíti a permetezést. Ki kell használni a szélcsendes napokat a permetezésre!

A lisztharmat minden gazdanövényén megtalálható, terjed. (Sok kertben már a köszméte termését is elvitte!)

A virágfertőző monília talán a kajszikat kapta el leginkább, száradnak a hajtásvégeik. A visszametszés után is érdemes permetezni, mert már a gyümölcsfertőző monília is támad.

virágfertőző monilia

Forrás: plantesygdomme.dk

A gombaölő szerek csak megelőző kijuttatással védenek a moníliák ellen. A penészgyepes gyümölcsöt már nem lehet meggyógyítani! A viharoktól, rovaroktól sérült gyümölcsöket a betakarításig védeni kell. A sebzéseket okozó szelek, viharok után minél gyorsabban (sok szakember szerint 12 órán belül) és bő lémennyiséggel kell kijuttatni a készítményeket. Különösen sietni kell a kontakt gombaölőkkel.

Az alábbi felszívódó szerek engedélyezettek gyümölcsmoníliára:

Topas 100 EC (az összes csonthéjasban:7 nap é.v.i.), Teldor 500 SC ( az összes csonthéjasban:3 nap é.v.i.), Switch 62,5 WG (csak meggyben:7 nap é.v.i.), Chorus 50 WG (az összes csonthéjasban: 14 nap é.v.i.), Signum WG (az összes csonthéjasban: 7 nap é.v.i.), Systhane Duplo és a Talentum (cseresznye, meggy 14 nap é.v.i.), stb.

Keverjük a fentieket kontakt szerekkel. Ilyenek pl. a kiváló mankoceb hatóanyagú, III. kategóriás Dithane M 45 és Dithane DG Neo-Tec, Manzate 75 DF, Manco 80 WP, Penncozeb DG, Pennozeb plusz, Vondozeb DG és Vondozeb Plusz, stb.vagy réztartalmú szerekkel. Ez utóbbiak a fejlődő gyümölcsön perzselést okozhatnak.

A fenti szerek többsége a különböző csonthéjas levélbetegségekre is engedélyezett. Ezek közül a levéllikasztó gomba és a szilvalevelek vörösfoltossága érdemel említést.

A hűvösebb kertekben még a tafrina is jól érzi magát, már a gyümölcsöket kerülgeti. A száraz, meleg idő leállíthatja terjedését.

A meleg biztosan meghozza az almások varasodását és a körterozsdát is. Készülhetünk a permetezésre. A fentebb felsorolt szerek közül az aláhúzottakkal, egyben ezek ellen is védekezhetünk. Megelőzésképpen, javaslom, hogy már most kezeljék az almát és a körtét is. (A rézzel még itt is vigyáznék! A fiatal gyümölcsöket megégetheti, de később, az esőtől, szelektől sérült bőrű idősebb gyümölcsökön is gondot okozhat.)

Előfordulhat május eleji lisztharmat fertőzés is szőlőben. A fürtök megbetegedésének mértéke nagymértékben a várható virágzáshoz képest a tünetek megjelenésének koraiságától, és a tünetek gyakoriságától függ.  A kordonkarokhoz közeli részeken fedezhetők fel az első lisztharmatos leveleket. Aki elhalasztja a védekezést a leveleken, az számolhat a fürtfertőzéssel, a sérves bogyókkal. Az átázott talajok kipárolgása elegendő nedvességet biztosíthat a peronoszpóra számára is, mely szintén megjelenhet, egy felmelegedést követően.
fitoftóra burgonyán
Megjelenhet továbbá borsón a peronoszpóra és a peronoszpórák társaságához tartozó fitoftórára is számíthatunk paradicsomban, burgonyán. Találó a magyar nevük: paradicsomvész avagy burgonyavész. Valóban „vészes” gyorsasággal, akár 2-3 nap alatt is letarolhatja a lombot. Nedves, párás szeptemberben lecsorog a gumóhoz, azt is tönkre teheti. A szőlő peronoszpóránál ismertetett elvek alapján védekezhetünk, de a burgonyát szerencsére mindig kezelhetjük rézzel. A rezisztenciatörő kontakt reztartalmú szerek és rézpótló mankocebek mellett most feltétlenül használjanak mélyhatásúakat illetve felszívódóakat is. Ilyenek az Amistar, Acrobat MZ, Forum R, Galben R, Curzate R, Miltox Speciál Extra WP, a Ridomilok, Kupfer Fusilan WG, valamint a Proplant (ez utóbbi palántaágyak talajfertőtlenítése és lombkezelésre is engedélyezett).

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa