A kiültetés napja -1.


Minden kertészkedőnek meg kell tanulnia, hogy hogyan állapítsa meg, mikor jött el a kiültetés napja. Ez nem csak a fagyosszentek elmúltát jelenti! Néhány év alatt kitapasztalható, hogy milyen kondíciók mellett maradnak meg leginkább a növényeink. A cikk hasznos tanácsokkal szolgál arra, hogy a cserépben kuksoló palánták mikor költöztethetők el védelmet nyújtó otthonukból.

A dilemma illusztrálása céljából vessünk egy pillantást erre a paradicsom palántákat mutató fotóra. A palántát túl sokáig tartottuk cserépben, ezért nagyra nőttek, félő, hogy túl korosan lesznek mire a kiültetésükre sor kerül. Viszont a korai kiültetés azt a veszélyt rejti, hogy esetleg a csípős időjárás visszavetheti a növények fejlődését vagy akár el is fagyhatnak.

paradicsompalánták

Olvassunk a jelekből!

A palántanevelés kicsit olyan, mintha éltre segítenénk a magvakat. Ilyenkor fontos, hogy környezeti igényeiket a lehető legoptimálisabban kielégítsük. A fény alapvető szükséglet. Ha ebből nem áll megfelelően sok rendelkezésre, a palánták felnyurgulnak. Ugyancsak alapszükséglet a palántaföld és naponta történő öntözés. A palánták későbbi fejlődéséhez további tápanyag utánpótlás szüksége. Cikk ajánlat: 14 tipp palántaneveléshez

Figyeljük, hogy a palánták mikor kerülnek kiültetésre alkalmas állapotba. Itt olvasható néhány tipp, hogy mire is kell odafigyelni!

Méret: Ha a palánta mérete széltében nagyobb lesz, mint a cserép átmérője, hosszában pedig eléri annak kétszeresét, azt jelzi, hogy kinőtte a cserepét. Ilyenkor tapasztalhatjuk, hogy a talaja  gyakrabban kiszárad, a növény egyre többet párologtat.

Talaj: 8 hét elteltével a palánták elhasználták a talajból a tápanyagot, és fejlődésük megtorpan, satnyulni kezdenek.

Gyökerek: Ha a cserepet fejre állítjuk úgy, hogy a szárat az ujjaink között tartjuk, a gyökér földlabdástul kicsusszan a cserépből, így a gyökereket megvizsgálhatjuk. Ha azt látjuk, hogy az edény alján a gyökerek körkörösen kezdtek növekedni, azt jelenti, nincs elég hely számukra.

Levelek: Figyeljük, hogy a levelek nem kezdenek-e lankadni, sárgulni vagy hullani. A lankadás vízhiányra utal, a sápadás, sárgulás tápanyaghiányra. Legjobb, ha még az utóbbi tünetek megjelenése előtt kiültetésre kerül a növény.

Tehát a tünetek megjelenésekor azonnal cselekedni kell!

  1. Ültessük ki a palántákat, ha a kinti körülmények megfelelőek (lásd. a következő cikk)

vagy

  1. Ültessük át a palántákat nagyobb cserépbe, amit friss komposzttal gazdagítottunk. Ez valójában halogató taktika arra az esetre, amikor nem tudunk sort keríteni a kiültetésre akkor, amikor a palánta már készen áll rá. Cikk ajánlat: Átültetés

Folytatás: A kiültetés napja – 2.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa