Wigwam zöldségeknek

Bár a talajt már feljavítottuk komposzttal, azzal nincs baj. Fény is rendelkezésre áll. De mit tegyünk, ha olyan apró a kert, hogy a legnagyobb ágyásunk is alig 90 cm széles? A növények hipp-hopp kinövik a helyüket, és elfoglalják a járdát. Ilyenkor a növények számára az egyetlen út fölfelé vezet. Határ a csillagos ég! Majdnem. Arról nem beszélve, hogy az a legideálisabb, ha terményeink minimum derék magasságig érnek. Legalább nem kell hajolgatni a betakarításkor.

Készítsünk támasztékot!

A felfelé terjeszkedéshez támasztékra van szükség. Ehhez tűzzünk fél méter mélyen a földbe egy kb. másfél méter sugarú kör kerülete mentén kétméteres mogyoróvesszőket (bambuszt vagy fűzet), és a felső részüknél fogjuk őket össze. Ez az indiánsátor fog a futó zöldségnövényein otthonául szolgálni. Sőt kialakításuktól függően remek gyermek játszóhelyként is szolgálhat.

Mi is az az indiánsátor?

Az indianvvilag.gportal.hu szerint az északkeleti területek erdős vidékeinek indiánjai, a krí és az idzsibva törzs tagjai wigwamban laktak. A wigwam boltozatát végükkel a földbe szúrt, meghajlított és összekötözött rudak alkották, melyeket szilfa- és nyírfakéreggel vontak be. Az európaiak később az összes indián házfajtát wigwamnak nevezték el.

babsátor

Miért jó a futó zöldségeinknek a wigwam?

Ezáltal a földön kevés helyet foglalnak az egyébként nagy helyigényű növények, de vertikálisan igen kiterjedt kúp- vagy gúlafelületet nyerünk. Készen is kapható, de jóval olcsóbban megússzuk, és ehhez párosul még az alkotás öröme is, ha a wigwamot magunk készítjük el. Belülre, a rudak mellé ültessük a palántákat, és hagyjuk, hogy a kacsok tegyék a dolgukat. A környezetében pedig jöhetnek a nagy termetű virágok. Már csak a szépség kedvéért.
Az indiánsátor persze lehet négyzet alakú, és a négyzet csúcsaiba helyezhetjük a karókat. Amelyeket felül összekötünk. De aki elég kreatív, az fűzvessző fonattal is körbeveheti a karókat, vagy, egyszerűbb megoldásként jöhet a spárga. A keresztkötések stabilizálják a sátrat. Más esetben a karókat fonott keretbe tűzhetjük. Minden variáció izgalmas. Persze később, a burjánzó növények nagyrészt eltakarják az alkotást.

Ha még ennél is kisebb a helyünk, ültessünk dézsába például karósbabot, cukorborsót, és még az egyszerű támasztéknak számára is tudunk helyet szorítani.

Babsátor

A bab a hűvösebb, párásabb környezetet kedveli. Fényigénye közepes. Jó minőségű kerti földben érzi jól magát. Ültetés előtt keverjünk érett komposztot a talajhoz. A támasztékhoz készítendő karók legyenek 2 méteresek. 400 cm átmérőjű kör kerülete mentén helyezzük el a karókat olyan sűrűn, hogy minden karóhoz jusson egy-egy növény. A karókat úgy helyezzük el, hogy kb. 15 távolságba kerüljenek egymástól a növények. A babvetés ideje április vége, május eleje. Tehát most vessük el a babokat kb. 5 cm mélyre. Miután a bab sekélyen gyökerezik, ajánlott a mulcsozás is.
Aki teheti, szerezzen be ’Cobra’ karósbabot. Remek ízű, egész szezonban szedhető. A hüvelyek nem szálkásak. Sarkantyúvirág ültethető köréje, amely elvonja a babtól a kártevők egy részét. Dézsába is ültethető!

Cikkajánlat: Zöldbab

wigwam támaszték babnak

Cukorborsó és pillangóvirág

A babsátor kiváló a borsó számára is. Íme két kedvenc párosítás: Az 1.2 méteres pillangóvirágot (Cosmos bipinnatus) válasszuk a cukorborsó társnövényének. A cukorborsó legyen például a 120-150 cm magasra növő, rendkívül bőtermő ’Caruby’ cukorborsó fajta. Zsenge, laposhüvelyes állapotban szedjük, hüvelyesen fogyasztjuk.

Cikkajánlat: Zöldborsó

Most jön a dupla csavar. Néhány erős szárú pillangóvirág palántát a támaszték köré ültetünk. Míg a zöldborsó felfelé kapaszkodik, a pillangóvirág és elterjed széltében és felfelé is. Nyár végére olyan növénytámaszunk lesz, amelyről nem csak zöldborsót szedhetünk, mellőle a lepkék és méhek csodálatát kivívva piros vagy rózsaszínű vagy fehér virágokat is. Úgy szedhetjük ezt is, azt is, hogy még hajolgatnunk sem kell!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa