Oroszlánszáj, amitől a gyerekek sem félnek

Nagyszüleink kertjének jellegzetes virága a gyerekek kedvelt tátogó tátikája.

tátikák a kertben

A tátika bemutatása

Az újabban az útifűfélék (Plantaginaceae) családjába tartozó tátika (Antirrhinum majus) a mediterráneumban honos. A tátika, más néven oroszlánszáj, sőt még ennél is hangzatosabb magyar elnevezései is vannak: aranyevő pintyő, borjuorrú fű, ebfejű fű, medveszáj, orrosfejű fű, piros gerezdes tátika, kutyócska, a nevét virágjának nem mindennapi alakjáról kapta.

Melyik gyerek ne ismerné ezt a virágot, amelyiknek oroszlán vagy sárkányfejét két ujjal összecsippentve nagyra nyílik a szája? A virág jellegzetes: csészelevele forrt, forrt, kétajkú pártája kétoldali szimmetriájú. A végálló fürtben álló virágok május közepétől szeptemberig nyílnak. Az erdekesvilag.hu megemlíti koponyához hasonló toktermését is. A tokon megnyíló lyukakon át (a koponya szeme, szája) szórja el magjait. Nálunk a kereklevelű oroszlánszájjal együtt (A. asarina) később honosodott meg. Dísznövényként a rózsaszín, a piros, a sárga minden elképzelhető árnyalatában és színkombinációjában pompázó fajtái ismertek. Vannak törpe (20–30 cm), közepes (30–40 cm) és magas termetű (60–80 cm) kerti változatok.

tátika lyukakkal nyíló toktermese

Tátika lyukakkal nyíló toktermese.

Az alapfaj (A. majus)  szerepel a Új Magyar Füvészkönyv fajlistájában. Virága mértékkel fogyasztható, leginkább saláták díszítésére használható. Az Asian Journal of Pharmaceutical Science & Technology folyóíratban (Vol 5|Issue 4| 2015|313-320.) olvashatjuk, hogy a népgyógyászat többek közt vízhajtóként, skorbut ellen és tumorok, aranyér kezelésére használta az alapfajt. A cikk szerzője Ali Esmail Al-Snafi, iraki farmakológus szerint a legújabb kutatások bizonyították a növény antibakteriális, rovarölő, tumorölő, antioxidáns valamint a központi idegrendszerre gyakorolt hatását. Fő hatóanyagai: aminosavak, flavonoidok, antocianinok, fahéjsav. A hibridek ilyen hatásáról nincsenek ismereteink. Magad, belsőleg, házi használatával ne próbálkozz!

De, ha már ennyi szépet is jót írnak róla, próbáld ki Margaret Roberts Edible & Medicinal Flowers (2000.) című könyvébe ajánlott receptet napégésre. 3 csésze tátika levelet és virágot szórj 2 liter vízbe, és forrald 15 percig. Szűrd le, majd öntsd a fürdővízhez. Ezzel a vízzel borogatást is készíthetsz, amivel a leégett területet borogatod. A tátika forrázata, teája kiváló a hangszálak regenerálása (gargarizálás), és afta kezelésére (öblögetés).

tátika vadon

Tátika vadon.

A tátika környezeti igénye, gondozása

Nálunk a tátika a közepes tenyészidejű egynyári fajok közé tartozik, amelyek magvetésének ideje február (20 C0). Tűzdelés március, palántanevelés (18 C0), becserepezés április-május (16 C0), kiültetés május. De a tátika helyre is vethető. Ahogy már említettük, bár egynyáriként árusítják, a következő évben is kihajthat, sőt fásodik is. Virágai fürtökben fejlődnek.

Palántaneveléshez ajánljuk a Kertlap Kertészeti Webáruházból az alábbi termékeket: 40 sejtes vetőtálca szívatótálcával, Talajmelegítő lap csíráztatáshoz (52x24cm);  LED növénynevelő izzók profiknak is!

Optimális számára a napos fekvés, gyengén savanyú, szerves anyagban gazdag talaj. Vízigénye közepes, öntözése nyári szárazságban szükséges.

Gombafertőzések felléphetnek, és előfordulhat rajtuk levéltetű, takácsatka is. A gombabetegségek ellen szellős ültetéssel és a szórófejes öntözés helyett a tövek öntözésével védekezhetsz. A magas fajták szeles helyen támasztékot igényelhetnek. Azonban hasonló termetű virágok közé ültetve ezt a szerepet a többi virág tölti be.

csírázó tátika

Csírázó tátika.

Felhasználható virágágyakba, kerti virágtartókba vagy kisebb-nagyobb ablakládákba is. Vázában 7-14 napig él. Fehér és sápadt sárga változatai szinte minden színhez passzolnak.

Többféleképpen is virágzásra ösztönözheted

Amikor a növény 5-10 cm magas, csípd ki a hajtáscsúcsot, ezzel bokrosodásra, és sok virágképződésre ösztönzöd. Újbóli virágzásra késztetheted, ha az elnyílt virágokat eltávolítod. Ha már végérvényesen úgy néz ki, hogy elvirágzott, vágd vissza kb 10-12 cm magasságig, ez kb 5-6 szárcsomó magasságot jelent. Erre újabb bokrosodással és virágzással válaszol.

Tátika ‘Pritty in Pink’

A Londonban megrendezésre került 2015 Chelsea Flower Show (május 19-23) egyik újdonsága volt a rózsaszín virágú Antirrhinum ‘Pmoore07’ Pritty in Pink, amelyet a Hardy’s Cottage Garden Plants mutatott be. Csinos rózsaszín oroszlánszáj

Antirrhinum 'Pretty in Pink'

Antirrhinum ‘Pretty in Pink’.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!