Így vess babot!

A bab már-már hungarikum, hazánk egész területén megtermeszthető. Kizárólag helyrevetéssel termesztik. Nagy csírázási hőigénye miatt április végétől, május elejétől vethető. 

babvetemény

A minél hosszabb, folyamatos ellátást tavaszi és nyári másodvetéssel segítheted. A Júliusi elejénél későbbi vetéskor már kedvezőtlenek lehetnek fejlődésére az augusztus végi, szeptemberi lehűlések és hideg éjszakák. Sikerrel termeszthető levélzöldségek és káposztafélék előtt, paradicsom, paprika, zöldborsó és kabakosok után.

Futó- vagy karósbab esetében először állítsd fel a támasztékot, és csak utána vess! Cikk ajánlat: Mire futtass babot?

A bokorbabot, futóbabot áprilistól július közepéig, a bokorbabot száraz babnak április közepétől június közepéig, a korai futóbabot április közepén illetve augusztus közepén vetheted.

fészek készítése

A bokorbabot vagy fészekbe vetheted, 50×50 cm távolságra úgy, hogy 4-6 cm mély fészkenként 3-4 magot vetsz. Ha nem fészekbe vetsz, a kiskapa hegyével húzott 4-6 cm mély barázdába vess, egy-ey szemet 10 cm-enként. A ritkítás utáni tőtávolság bokorbabnál 40-50 cm, futóbabnál 70-80 cm. A sorok közötti távolság 40 cm legyen. Mindkét esetben gereblye fokával húzd a magokra a talajt, majd a gereblye hátuljával finoman lapogasd le a földet.

A vetés lépései képekben:

babvetés

Sorkijelöés, barázda húzás, magvetés.

bab takarása

A talaj ráhúzása a magvakra, a gereblye hátuljával a talaj lelapogatása.

 

vetés öntözése

Vetés öntözése.

A babot vetés előtt kamillateába beáztathatod egy éjszakára. Ha áztatott magot vetsz, akkor feltétlenül öntözd be talajt. A száraz talaj ugyanis”kiszívja” a vizet a babból! Használj állott, lehetőleg esővizet, vagy csalánlét.

50 cm-es tőtávolság esetén a kifejlődött növények összeérnek, mégse igazán jó gyomelnyomó képessége. A sorok közé ültess bársonyvirágot, fokhagymát, vagy egynyári borsfüvet, mert ezek a növények megvédik a babot a levéltetvek ellen.

A bab az erkélyek díszítő haszonnövénye, ilyenkor nagyobb ládába, vagy zsákba vesd.

Futóbab erkélyen

Ajánlott fajták

  • zöld hüvelyű bokorbab: Buvet, Rovet, Sirály, Al/ure, Fanion, Mirage, Nerina stb.
  • Sárga hüvelyű bokorbab: Budaipiaci, Bodor, Cherokee, Echo, Hungold, Janka, Lada, Maxidor, Rege, Róna.
  • Futóbab: Juliska, Iregi fehér fürtös
  • Tűzbab: Iregi fehér salátabab.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Zöld Pajzs

Bactofil por