Petúnia hibridek gondozása

A kedvelt egynyári virágok egyike a petúnia. A burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozó petúnia (Petunia sp.) nemzetség Dél-Amerikában őshonos. A nemzetség a Brazil pampákról terjedt el. A fajok többsége Brazília déli részén található, majd ezt követi a sorrendben Argentína, Uruguay, Paraguay és Bolívia. Európába a 18. század végén került. A fehérvirágú Petunia axillaris és a lila virágú Petunia violacea fajokat ültették kertekbe, majd elkezdték keresztezni őket, hogy minél mutatósabb virágú fajtákhoz jussanak. Az első kerti hibridek az alapfajok spontán kereszteződésével álltak elő.

Petúnia gondozasa

A Supertunia hibrid vonal fajtái a petúniák királynői. Folyamatosan virágzanak, virágaik illatosak, gyönyörű színválasztékkal kaphatók, a vásárlók igénye szerint nagyvirágúak, apró virágúak, féltelt és telt virágúak. A kert bármely pontján kihelyezett telt virágú fajták odavonzzák a tekintetet. Az elhervadt virágokat nem kell kicsípni! Bár ellenállóak és kevés gondozást igényelnek, kevés odafigyeléssel hamar kifogynak a virágzásból.

Késő júliusban és augusztusban, amikor a növények még javában virulhatnánk, azonban kifogynak az energiából, és a kertész, mire észreveszi a problémát, nem tud segíteni. Az alábbiakban megtalálható a legjobb módja, hogy a petúniát a szuper kategóriában tartsuk egészen a szezon végéig.

Petunia 'Night Sky'

Petunia ‘Night Sky’

Szupertunia tavaszi gondozása

Ha palántákat vásárolunk, vagy a sajátunk kerülne kiültetésre, a kiültetés előtt vásároljunk lassan ható műtrágyát, és az instrukciók szerint keverjük bele talajba.  Kiültetéskor, a feltételezhetően gyökerekkel behálózott edényből kiemelve kicsit lazítsuk meg, és óvatosan trimmeljük a gyökereket, ezzel arra serkentve a növényeket, hogy mielőbb még több gyökeret fejlesszenek, ami alapfeltétele a bőséges virágzásnak. A megnyúlt palántákat pedig harmadára vágjuk vissza.

Májusban kéthetente oldat trágyázzuk őket, illetve oldjuk fel a szilárd műtrágyát vízben, és öntözzünk az oldattal. Ez különösen a konténeres nevelésnél hasznos.

Petunia 'Joanna'

Telt virágú Petunia ‘Joanna’

Szupertunia nyári gondozása

Júniusban, különösen, ha melegre fordul az idő, hetente folytassuk a trágyázással egybekötött öntözést. Júliusban minden harmadik öntözéskor tápozzunk. Ekkora a szuperpetúnia már átbukik az edény falán, illetve teljesen kitölti a helyét.

Júliusban itt az ideje a visszavágásnak. Szórjunk a talaj felszínére a lassan ható műtrágyából, és a hosszabb hajtásokat metsszük vissza. Annyira metsszünk, hogy a növényt visszaszorítsuk az edénybe. A metszés mértéke ne legyen nagyobb a hajtások 20%-ánál, azaz kb. minden 5. hajtást vágjuk vissza. Ez rövid időre eltünteti a virágokat, de a virágzás annál erőteljesebb lesz a későbbiekben. A forró napokban legalább kétnaponta öntözzünk. Ez soknak hangzik, de, ha akkora növényt akarunk, mint egy elefánt, etessük is úgy, mint egy elefántot.

Augusztusban folytassuk hasonlóképpen a növények gondozását. Ha szükséges ismételjük meg a metszést, aminek a mértéke soha ne haladja meg a 20 %-ot.

petúnia és Illatos kakassarkantyú

Petúnia és Illatos kakassarkantyú

Szupertunia őszi gondozása

Itt a szeptember, és a növények még mindig remekül bírják! Fokozatosan kezdjük visszavenni az öntözést, és még egyszer utoljára metsszük vissza a növényt. Így akár az első fagyokig első osztályú petúniát tudunk nevelni. Megéri a fáradtságot!

Készítsünk petúnia tornyot

Ha egy megfelelő méretű konténer palástjához belülről illeszkedő, a leendő konténer (virágcserép) magasságát félszer vagy egyszer meghaladó, átfedő csirkeháló palástot hajlítunk, és a hálót összekapcsoljuk, magas hengert kapunk. A kapott hengert belehelyezzük egy megfelelő méretű edénybe. A hengert legközelebb is felhasználhatjuk!

A hengert agroszövettel béleljük, kívülről a tetején visszahajtva, és a karima alatt minden harmadik négyzeten lyukat vágunk, átdugunk rajta egy-egy drót drótdarabot, amit összefogva rögzítjük felül, a karimához a szövetet.

Majd egy alul lezárt drénnyílású virágcserépben helyezzük a hengert, és feltöltjük virágfölddel. Végül a talajt beöntözzük és lelapogatjuk, tömörítjük. A henger és a virágcserép közti külső hézagot feltöltjük földdel.

A legfelső sor kivételével, a dróttal határolt minden második négyzetbe hasítsunk kereszt alakú nyílást. A legfelső sort hagyjuk lyukmentesen. Ide fogjuk bedugni a palántákat, ujjunkkal helyet csinálva nekik.Palántákat ültetünk a tetejére is.

petúnia torony

Petúnia torony

Eleinte naponta öntözzük be. Minden második héten tápoldatozzuk. A szezon végén bontsuk le a tornyot és a hengert tegyük el. Az agroszövetet dobjuk el, és a következő szezonban használjunk újat.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!