Nebáncsvirág

A nebáncsvirág hibridek, minden árnyékos helyet felvidítanak! Tartásuk egyszerű, de van néhány dolog, amit nem árt, ha tudunk róla.

Impatiens nemzetség

A növény magházából önerőből szétszóródó termések keletkeznek, innen ered a fajgazdag, a nebáncsvirágfélék családjába (Balsaminaceae) tartozó nebáncsvirág (Impatiens) nemzetség neve is. Érintésre a termések kilökődnek, és szétszóródnak.

Az Impatiens nemzetség kb. 850 fajt számlál. Sokan az óvilági trópusokon honosak, túlnyomórészt a trópusi esőerdők nedvdús, törékeny, lágyszárú növényei. A virág kétoldalian részarányos (zigomorf), színes csészéjű, az öt csészelevélből az alsó sarkantyúban végződik. Miután az oldalsó sziromlevelek kettesével összenőttek, a virág látszólag háromszirmú. A család egyetlen nálunk őshonos faja, az erdei nebáncsvirág (Impatiens noli-tangere), nyirkos bükkösök, ligeterdők tömeges növénye. A nebáncsvirágok több képviselője kedvelt dísznövényünk.

Új-Guineai nebáncsvirág

Impatiens x hawkeri – Új-Guineai nebáncsvirág

Nebáncsvirág kiültetése

A kertészetek palántákat forgalmaznak, de nem árt, ha tudjuk, hogy magról és hajtásdugványról is szaporíthatjuk őket. Figyeljünk rá, hogy a megvásárolt palánták földjét a kiültetésig is tartsuk nedvesen, mert gyorsan lankadnak, ha nem megfelelő a vízellátásuk.

A nebáncsvirág mind virágágyásban tömegesen ültetve, mind szegélynek, mind dézsás növényként mutatós. A nedves, jó vízgazdálkodású, nem pangóvizes talajt és a félárnyékot kedveli. Elviseli a napos helyeket is, ha akklimatizálódhat hozzá. Ilyenkor a kiültetés előtt egy héten keresztül fokozatosan szoktassuk a napfényhez a növényeket, úgy, hogy mindig több időt tölthessenek a napon.

Ha már nincs fagyveszély, kiültethetjük. A szokásos módon ütögessük ki a növényt a konténerből fejjel lefelé, és az esetlegesen kilógó, felesleges gyökereket vágjuk le, majd ültessük őket a méretüknek megfelelő ültetőgödörbe, hordjuk vissza a kikupacolt földet, és alaposan öntözzük be. Akár 3-5 cm-re közel is ültethetjük őket egymástól.

Nebáncsvirág gondozása

Hetente egyszer jól öntözzük meg, ez különösen a hőmérséklet emelkedésével fontos, ilyenkor növeljük az öntözővíz mennyiségét. Dézsába ültetve napi rendszeressége kell öntözni. Kétszer tápoldatozhatjuk, egyszer a szezon kezdetén és egyszer a szezon közepén.

Virágaikban egész szezon alatt gyönyörködhetünk, anélkül, hogy az elhervadt virágfejeket el kellene távolítani.

Imaptiens wallerana

Imaptiens wallerana – azaz szultán nebáncsvirág vagy másik közismert nevén pistike

Pistike szaporítása hajtásdugvánnyal

Válasszunk egy nem virágzó hajtást, amely legalább két szárcsomót visel, és vágjuk le a hajtást az alsó csomó alatt. A vágásfelületet gyökerező porba is márthatjuk, de ez akár el is maradhat. A hajtásokat ültessük akár virágföldbe, akár vermikulit vagy perlit és tőzeg keverékébe. Ha felfedezünk a hajtáson virágrügyet, nyugodtan kicsíphetjük. Ezt követi a beöntözés. A cserepeket állítsuk világos helyre, de a közvetlen napfényt kerüljük. Ha az ágyásunk félárnyékos, egyenes ki is ültethetjük a dugványokat. A kis hajtások néhány héten belül begyökeresednek. Ekkor átültethetjük őket a nekik szánt végleges helyükre.

Az hajtások vízben is könnyen begyökeresednek. Ha az alsó leveleket annyira eltávolítjuk, hogy azok nem érnek a vízbe, olyan mélyen tegyük vízbe, hogy az néhány szárcsomót lepjen el a víz. Ezután világos ablakba tegyük. A vizet naponta cseréljük, hogy friss és tiszta maradjon. Ha már szemmel láthatóan gyökereket fejlesztett ültessük őket végleges helyükre.

Új-Guineai nebáncsvirág

Az új-guineai nebáncsvirág (Impatiens x hawkeri) nagy virágaival, ragyogó, erős levélzetével, és nagyobb napfény tűrésével különbözik rokonától, a közkedvelt törpe nebáncsvirágtól (Impatiens walleriana). Húsos, bokorszerűen elágazó hajtásrendszerű növény, felálló hajtású és kúszó változatokkal. A nagy, lándzsás levelek gyakran vörös-zölden vagy sárga-zölden tarkák. Nagy virágai leggyakrabban hófehér, levendulakék, bíbor, rózsaszín, vörös, narancssárga színben pompáznak.

A hibridekről az 1890-es években tesznek említést először, és egész Európában elterjedt. Az 1900-as évek elején atka kártétel miatt háttérbe szorult. Az 1970-es években újra felfedezték őket.

Impatiens hawkeri Florific Sweet Orange

Impatiens hawkeri Florific Sweet Orange
Forrás: all-americaselections.org

Az All-America Selections (AAS; www.all-americaselections.org) USA-ban és Kanadában tevékenykedő az új fajtákat teszteli és díjazza. 2014. év elején jelentették be, hogy a tesztelések eredményeként díjnyertes a Impatiens hawkeri Florific Sweet Orange fajtát. Két színű, lazac és sötét narancs színű, 5 cm-es virágai, bronzos lombozata a legszebben függesztett virágkosárban mutat.20-25 cm termete miatt a virágágyások előterében is kiválóan érvényesül. A rovarkártevőknek is ellenáll.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!