Fűszerspirál egyszerűen

Ha kis helyen nagyot alkotnánk, próbálkozzunk fűszerspirállal, és máris sok egészséges zöldséget, fűszert megtermelhetünk a konyhánk számára, egyszerűen. És még a kertünket különlegessé tehetjük.

fűszerspirál

A fűszerspirál előnyei

A fűszerspirál energia hatékony, önfenntartó mikrokozmosz. Elősegíti, hogy harmóniában kertészkedj a természettel. Különleges esztétikai élményt nyújt. Víz- és helytakarékos, vonzza a megporzást végző rovarokat.

Így működik a fűszerspirál

A fűszerspirál egy igen hatékony, energia gazdaságok vertikális művelési mód. A növények helyigényét maximálisan biztosítja. Praktikus és vonzó megoldás a városi kertészeknek is. Jellemzően 1,5-2 m átmérőjű, 1-1,3 méter magasan található a spirál legmagasabb középpontja. A spirális rámpa minden fontos gyógy- és fűszernövénynek helyet biztosít.

A természet inspirálta spirál dizájn Bill Mollison, a permakultúra egyik kitalálójának az alkotása. A kert egyik ékessége, esztétikai élményt nyújt, ajánlatos kert egyik központi részén elhelyezni. Nem kell boltba menni ahhoz, hogy megszerezzük a számunkra legfontosabb zöldségeket. Könnyen hozzáférhető, és minden fizikai nehézség nélkül gondozható. Fenntartása egyszerű. A megépítést követően az öntözésre, a takarásra és a szüretelésre koncentrálhatunk.

Az alkotás kihasználja a gravitáció természetes erejét, utat engedve a víz szabad leszivárgásának, a felső részek szárazon hagyásával. Felül tehát a szárazságtűrők, lefelé haladva pedig az egyre vízigényesebb fajok élnek meg. Sajátos mikroklímája lehetővé teszi, hogy napos, árnyas és védett területek egyaránt előforduljanak itt, így a legkülönbözőbb környezeti igényű növények megélnek rajta.

Az építéshez használt kövek vagy téglák tárolják a hőt, és éjszaka nem engedik lehűlni a területet.

A terület öntözése felülről történik, és különböző nedvességtartalmú zónák alakulnak ki. A spirál alját kövekkel zárják le vagy szabadon hagyva kis tavacska képződik a spirál lábánál, akár vízinövények is helyet kaphatnak benne. Gyakran elég, ha a legmagasabb, középső részt öntözzük permetező öntözéssel.

A kövek közti résekben olyan sekélyen gyökerező talajtakarók kaphatnak helyet, mint az oregano vagy csombormetna. Illatos gyógy- és fűszernövények társaságában zavartalanul, és kártevőktől kevésbé zaklatva fejlődnek a levélzöldségek. A magas termetű növények árnyékolják azokat, amelyek kevesebb napfényt igényelnek. Az illatos fűszerek vonzzák a beporzást végző rovarokat, és ezzel maximalizálhatjuk a termésmennyiséget.

Az északi féltekén a lefolyóban áramló víz iránya mindig az óramutató irányával megegyező az északi féltekén (Coriolis erő), azaz a szerpentin lábától fölfelé haladva az óramutató járásával megegyező irányba tekeredik, ugyanígy a fűszerspirál is ebben az irányban fut. Irmela Erckenbrecht, “A fűszerspirál építése, gondozása” című könyvében ezzel egészíti ki a gondolatot: Ez  összhangban van a Nap járásával, mivel a keleten felkelő Nap is jobbra haladva teszi meg a napi félköríves útját. A spirál hőtároló képessége pedig ilyenkor a legjobb , mert így süti a lehető leghosszabb ideig a Nap a növények mögötti kőfalat. Mindezektől függetlenül a spirál iránya nem kötelező.

Lássuk tehát a fűszerspirál előnyeit még egyszer röviden

  • Több élelmi növény, kisebb helyen.
  • Többféle faj/fajta termesztése változatos mikroklímán.
  • Egészséges növényeket nevelhetünk.
  • Esztétikai élményt nyújt.
  • Bármilyen, silány, kemény felszínre, építési törmelékre, sittre is telepíthető.
  • Kényelmes, fenntartása egyszerű.
  • Takarékos, egészséges.
  • Maximalizálja a vízfelhasználást. Öntözése egyszerű.
  • A megfelelő társításokkal minimalizálhatjuk a növényvédelmi teendőket.
  • Hozzájárul a biodiverzitáshoz. A spirál lábánál a vizes terület madáritatóként, állatitatóként, és búvóhelyként szolgál. Az illatos virágok vonzzák a rovarokat.
így készíts fűszerpsirált

Így is készíthetsz fűszerpsirált

A legegyszerűbb fűszerspirál

Keressünk a kertben egy 160 cm átmérőjű napos helyet. Úgy tervezzünk, hogy a közepe térmagassága fölé ér majd. A homokkő darabokat habarcs nélkül is egymásra rakhatjuk. De használhatunk bontott téglát, palakövet, vagy egymásra rakott palackokat is. A beton elemek a spirál emelkedő részébe kerülhetnek, mert itt nem lesznek láthatók. A spirált homokkal jelölhetjük ki. A homokkő a látható helyekre kerül. A betonelemek a spirál belsejébe kerülhetnek, ahol eltakarja a föld. Az első sort tömör talajra tegyük le, úgy, hogy minél stabilabban álljon. Az oldalfalakat legalulról kezdjük építeni. A köveket úgy rakjuk, hogy kissé befelé dőljenek, a spirál középpontja felé. A kövek közti részt és a kövek közti réseket jó kerti földdel töltjük fel. A földet mindig tömörítsük. Amikor elkészültünk, jöhet a beöntözés, majd a beültetés. Vezessünk el egy öntözőcsövet a domb belsejében, (1/4 vagy ½ colost,) vezessük ki a spirál tetején, és csatlakoztassunk rá szórófejet. Ezzel megoldottuk az öntözés lehetőségét. De kicsi, egyszerű spirálok esetén öntözhetünk kannából is.

Beültetés után kőzúzalékkal takarhatjuk a talajfelszínt. Csökkenti a párolgást, visszaveri a fényt. Esőben pedig megóvja a növényeket attól, hogy sarasak legyenek.

Fűszerspirál beültetése

Napos és száraz (a spirál csúcsa)

Illóolajos fűszernövények kerülnek ide. Rozmaring; kakukkfű; levendula; oregano; kapor; tárkony; majoránna.

Napos, közepes vízellátású, jó vízelvezetésű (a spirál közepe, napos hely)

Levélpetrezselyem, zsálya; kömény; sarkantyúvirág, méhbalzsam; körömvirág, bazsalikom.

Árnyékos, nedves, jó vízelvezető (a spirál közepe, árnyékos hely)

Metélőhagyma; vöröshagyma; borágó, sóska

Napos és vizes (a spirál alsó, napos része)

Metélőhagyma; kamilla; citromfű; menta

Árnyékos és vizes (a spirál alsó, árnyékos része)

Metélőhagyma; menta, kerti zsázsa, koriander

 

Fűszerspirál

A Tullni Kertekben láttuk egy kirándulás keretében.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa