Hézagpótló egynyáriak

A virágágyi növények hézagkitöltő szerepére kevésbé szoktak gondolni a hobbi kertészkedők, pedig élénk színű csoportjaik üdévé teszik a beültetéseket.

Nyár közepére előtűnnek a nem tervezett hiányok, hézagok a virágoskertben, ha az évelők közül némelyek kipusztulnak, vagy visszahúzódnak, miután túl vannak a virágzási perióduson, illetve egyszerűen csak nem olyan mutatósak, mint virágjukban.  Ezek a problémák a parkokban is jelentkeznek, munkát adva a kertészeknek az egész szezonra. A nyári évelőkertekben mindig készenlétben állnak a becserepezett egynyáriak bevetésre várva.
Egynyari-viragok

Előre megtervezett hézagok egynyáirak számára

Ha előre tervezzük a hézagot, akkor az üres foltok állandóak, és évről évre, mindig más tavaszi, nyári virágokkal ültethetők be. Az előkertek kedvelt megoldása. A gyephatároló szegélyágyak növényei általában a rózsák, évelők. Ezek közé ültessük az egynyáriak színes csoportját. Tavaszra ültethetünk sárga violát, majd dáliát, büdöskét. A sziklakertekben is üde színfoltot képeznek a törpe növekedésű egynyáriak. Ilyenek például a fátyolvirág, a tatár virág az árvácska.

rózsák közti tér szalviával kitöltve

Rózsák közti tér szalviával kitöltve

Évelő kiültetések közti ideiglenes helyek egynyáriak számára

Az aranyvesszők ültetési távolsága 120 cm. Közöttük takaratlan a talajfelszín. Az évelő kiültetések közötti kopár földfelszínt jótékonyan takarják a kiültetett egynyáriak. Így nem csak színesítik környezetüket, hanem levélzetükkel a talajt is óvják. Miután ez a kopárság évek alatt fokozatosan csökken, úgy tervezzünk, hogy ősszel tavaszra virágzó hagymásokat ültessünk, később pedig nyári majd őszi virágzású növényeket.

A későn virágzó egynyáriak oda telepíthetők, ahol a lágyszárú évelők már elvirágoztak. A zsálya, vasfű, margaréta, később az őszirózsa, dália a legmegfelelőbbek. Növényt arra az esetre is tartalékoljunk, ha esetleg a nyári szárazság megtizedeli a virágállományt.

 

További néhány hézagpótlásra alkalmas egynyári virág

Háromszínű szulák

A háromszínű szulák (Convolvulus tricolor) élénk színfoltot ad. Gyenge talajon is megél. Magja mérgező. Magassága 20-30 cm, terjedelme 45-60 cm. Egész nyáron és az ősz elején is pompázik.

Convolvulus tricolor

Tündérkürt

A tündérkürt (Godetia grandiflora) szegélyként és hézagkitöltőként kiváló. Főleg rózsaszínben sokféle telt, félig telt virágú változata ismert. Magassága 20-38 cm, terjedelme 23-30 cm. Vágott virágként vázában is szépen mutat. június végétől augusztus végéig virágzik.

Godetia grandiflora

Tojásvirág

A tojásvirág (Limnanthes douglasii) mutatós talajtakaró növény. Gyorsan fejlődik, magról jól szaporodik. Fagytűrő. Magassága 15 cm, terjedelme 23 cm. Virágzási ideje: május – augusztus.

Limnanthes douglasii

Sarkantyúka

A sarkantyúka (Tropaeolum majus) kompakt változatok helyett a kúszó változatok ajánlottak. A sárga, vörös, narancs különböző árnyalataiban pompázik. Vannak tarka levelű változatok is. Magassága 30 cm, terjedelme 60 cm. Júliustól októberig virágzik.

Trapeolus majus Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás