Mire futtass babot?

A konyhakert akkor jó, ha szép is. A szép konyhakertben központi helyet kaphat egy remekbe szabott babsátor vagy más ügyesen megvalósított támaszték, amire a babot futtatod.

futóbab

Összegyűjtöttünk néhány ötletet, hogy mire lehet babot futtatni.

Persze lehet futtatni mindenféle készen kapható támasztékra, pergolára is. Emelt ágyásba akarsz vetni? Akkor a két végén két karóhoz húzz ki csirkehálót. Remekül fog működni. De megteszi a régi ablakkeret is. Ilyenkor egy sorban vetsz.

Tradicionális babtámasz, és egy tovább fejlesztett változat

Egy tradicionális módszer, hogy vastagabb ágakból készített karókat egy hosszában végighúzódó tartóhoz erősítve kell rögzíteni. Középmagasságban pedig vesszővel meg kell erősíteni, és ehhez kötni a babot, ha elérte a megfelelő magasságot.

támaszték futóbabnak

Házilag jól elkészíthető az összecsukható babfuttató rács. Az ezermester hobbikertész fenyőléceket használt, amit ragasztóval és tűzőgéppel rögzített. A rácsozat két felét pedig zsanérral erősíti egymáshoz, így az létraszerűen kinyitható. Ilyenkor két sorban vetsz.

babfuttató rács

babfuttató rács, fotó: hobbiasztalos.blog.hu

Babsátor

Ez az indiánsátor fog a futó zöldségnövényein otthonául szolgálni. Sőt kialakításuktól függően remek gyermek játszóhelyként is szolgálhat. A babsátor elkészítéséhez 2,5 méteres bambusz rudakat használhatsz. Ebből alakítod ki a struktúrát. Mondani sem kell, hogy még a vetés előtt alakítsd készítsd el. Növényenként egy bambuszbotra van szükséged. Tűzd le a rudakat úgy, hogy 1 méter átmérőjű kört adjon ki. 20 cm méterre szúrd le a botokat. Majd a felső végüknél kösd össze a rudakat. A rudak magasságának felénél vezess körbe spárgát. Ehhez tudod majd rögzíteni a meginduló babot.  Részleteket itt olvashatsz: Wigwam zöldségeknek

babsátor

Élő babkaró

A babot futtathatod kukoricára is. A kukoricaszárra felcsavaró babnak nem kell külön támaszték. A kukorica rögzítése sem kétséges, hiszen a felfutó bab segíti ezt. Jelölj ki két sort egymástól egymástól másfél méterre. A sorban készíts 4 cm mély, egymástól 40-75 cm-re lévő fészket a magvaknak.  Vess bele 4 db kukoricamagot. Amikor a kukorica palánták 30 cm-esek, gyomláld ki a környékét, és vess ugyanoda 4 szem babot kb 7 cm-re a kukoricáktól.

Ha csak minden második fészekbe ültetsz ily módon, és kihagyott fészkekbe tök palántát ültetsz kettesével, akkor még tökéletesebb lesz a rendszer. A kihajtó tök levelei ugyanis szépen beárnyékolják a talajt, mindhárom növény teljes megelégedésére!

kukorica babkaró

Cikk ajánlat: Fuszulykából szárazbab

 

 

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

faöntöző zsák