Tervezd meg a díszkertet

Az ősz a tervezések és a megálmodások ideje. Szép díszkertről álmodsz? Segítünk!

A díszkert létrehozásához olyan teret kell kialakítani, amely fő jellemzője az egyénre szabott funkcionalitás és a vizuális vonzerő.

. A díszkert tervezése évtizedekre meghatározza kerted jellegét, mindig úgy tervezz, hogy lásd magad előtt, hogy fog kinézni a kerted 5-10 év múlva, hogyan néznek ki majd a növényeid, amikor elérik végleges méretüket, formájukat.

Íme egy rövid összefoglaló a díszkert tervezése iránt érdeklődő hobbikertészek számára:

kerttervezés

A tervezéshez vedd fontolóra az alábbiakat:

Téma és stílus

A kert követhetet egy adott stílust, vagy lehet több stílus ötvözete, vagy akár egy teljesen egyedi elképzelés, amely tükrözi a te személyiségedet. Bárhogy is döntesz, először ismerkedj meg a népszerű stílusokkal, amelyekből ötleteket meríthetsz, vagy replikálhatod azokat.

Úgy válassz, hogy a kert stílusa illeszkedjen a környezethez. A stílus vagy stílusok kiválasztásával egyúttal már meghatározod, hogy milyen típusú növények jöhetnek számításba.

Ha megakarsz ismerkedni néhány kerti stílussal, olvasd el a következő cikkeket:

mediterrán kertrész

Mediterrán kertrész

Gondozási szempontok

Olyan növényeket ültess, amelyeknek ki tudod elégíteni az igényeit, amelyek megkapják tőled a kellő gondozást. Minél kevesebb időt tudsz a kertre fordítani, annál igénytelenebb növényeket válassz. Ha csak korlátozottan tudsz öntözni, ültess szárazságtűrő növényeket. Mindig törekedj az ellenálló fajták beszerzésére. A témához tartozó konkrét cikkekre keress rá a Kertlap keresőjében!

talajtakaró kristályvirágok

Talajtakaró, szárazságtűrő kristályvirágok

A terület értékelése

Mérd fel a kert méretét, kitettségét, tájolását, domborzati viszonyait, benapozottságát, klímáját, állapítsd meg a talaj típusát. A különböző növények különböző körülmények között fejlődnek optimálisan, ezért válassz olyan növényeket, amelyek jól illeszkednek a kiválasztott terület adottságaihoz. Csak olyan növényeket ültess össze, amelyek az adott terület lehetőségeinek megfelelnek, és hasonló a környezeti igényük.

Ahhoz, hogy megálmodott kerted teljesen szépségében megvalósuljon, olvasd el a következő cikkeinket:

harangláb lejtőn

Harangláb lejtőn, háttérben terraszolt terület

Szintkülönbségek áthidalása

Meredek területeken ajánlott támfalas teraszt építeni. Támfalak kialakítása a térkülönbségek áthidalásához szükséges, a lépcső összeköti a teraszokat, tagolja a lejtőket. A kényelmi szempontokon kívül dekoratív is.

Megoldások lejtős területekre:

gabion támfal

Kerti pihenőhely

Kényelmes és hívogató pihenőhely kialakítása a kertben javíthatja a közérzetett, és békés teret biztosít a kikapcsolódáshoz. A pihenőhely személyes tér, határold el a kert többi részétől és az utcafronttól. Alakítsd ki igényeidnek megfelelően. Lehet ez a kerti sütőgetés vagy éppen fürdőzés helye, vagy csak egy pad a fák árnyékában. Nagy ívű elképzeléseid megvalósításához vedd igénybe szakember segítségét!

Különleges pihenőhelyek:

pad

Szegélyek, utak, sövények

A vegyes ültetésű területeket dekoratív, alacsony szegélynövényekkel határold. Hozz létre ösvényeket vagy sétautakat, hogy könnyű hozzáférést biztosíts a kert különböző részeihez, A sétaút összeköti a különböző területeket, a sövényekkel pedig elválasztod a területeket.

Területek összekötéséről illetve elhatárolásáról szóló cikkeink:

nyírt hamvas cipruska szegély

Nyírt hamvas cipruska szegély

Növényválasztás

Válassz különféle színű, textúrájú, magasságú és eltérő virágzási idejű növényeket, hogy a kert vizuális szépsége egész évben élvezhető legyen. Választhatsz évelőket vagy egynyáriakat, variálhatod is őket egymással. Kerüljenek cserjék a fák közelébe, így befolyásolhatod a kert tagozódását és szerkezetét. A lejtős területeket védd talajtakaró növényekkel. A kúszónövények a kiskertek ideális növényei, csekély talajfelületet igényelnek, kiterjesztik a kerteket a falakra, árnyékolnak, eltakarnak és védenek.

Olvasd el növényajánlatainkat:

Szín paletta

Válassz olyan színpalettát, amely passzol a kert többi részéhez és a kert környezetéhet. Választhatsz harmonikus színeket a nyugodt érzés érdekében, vagy kontrasztos színeket az élénk és energikus érzések közvetítéséhez.

Néhány, a kert színvilágával kapcsolatos cikkünk:

rózsaszín kiegészítő jelen esetben a rózsaszín kerítés

Növények elhelyezése

Tervezd meg a növények elrendezését kifejlett méretük alapján, ügyelve arra, hogy a magasabb növények hátra, az alacsonyabbak pedig előre kerüljenek. Fontold meg fókuszpontok létrehozását nagyobb vagy egyedi alakú növényekkel. Használj konténereket is.

Növényelhelyezéssel kapcsolatos cikkeink:

évelőszegély parkban

Évelőszegély

Szezonális jelleg

Legyen a kerted egész évben mutatós olyan növények bevonásával, amelyek virággal, lombozattal vagy színes, érdekes termésekkel díszítenek a különböző évszakokban. Ez biztosítja, hogy a kert egész évben vonzó maradjon.

Cikkek, amelyből megtudhatod, hogy tudsz ősszel és télen is vizuális élményt nyújtani a kertben:

ősszel virágzó évelők

Ősszel virágzó évelők

Művészi, dekorációs elemek

Építs be művészi vagy extravagáns elemeket, például szobrokat, műalkotásokat, használj dekoratív kaspókat, mutatós pergolákat, lugasokat, hogy személyessé tedd a teret. Cikk ajánlat:

Néhány kerti dekorációs lehetőség:

mediterrán mázas cserepek yukkákkal

Mediterrán mázas cserepek yukkákkal

Barátságban a vadvilággal

Válassz olyan növényeket, amelyek vonzzák pl. a pillangókat, méheket, a madarakat, kisemlősöket, hogy segítsd a biológiai sokféleség kialakulását a kertben.

Állatbarát kertek kialakításáról szóló cikkeink:

lepkebarát kert

Víz elem

. A víz hangsúlyos kompozíciós eleme lehet a kertnek. Ha a hely és az erőforrások engedik, fontold meg egy kis vízi elem megjelenítését, például madárfürdő, dézsató, vagy a drágább megoldások közül dekoratív szökőkút, kerti vízesés hozzáadását.

Vízfelületek kialakításával foglalkozó cikkek:

vízesés Tulln

Ez a típusú vízesés a természetesség jegyeit hordozza.

Tervezz, kísérletezz

A díszkert kialakításához készíts vázlatot, amit később, a tervezés folyamán változtathatsz, tovább gondolhatsz.

  • Döntsd el, hogy számodra mik az elsődleges szempontok, pl. privát szféra kialakítása, kibővítése, közösséfi helyek kialakítása.
  • Készíts méretarányos vázlatot a kertedről, rajzold be az állandó építményeket, kerítéseket és utakat.
  • Határozd meg, hol lesz virágágyás, pihenőhely, út.
  • Döntsd el a fókuszpont vagy fókuszpontok helyét, válassz ki például egy már meglévő termetes fát,  vagy egy később kialakítandó, figyelemfelkeltő kertrészt, ágyást, szökőkutat.
  • A kert különböző blokkjait (virágágyás, pihenőhely stb.) kapcsold össze utakkal.
  • Tervezd meg a virágágyások helyét, méretét, alakját.
  • Válaszd ki a növényeket, Vedd fontolóra virágok, cserjék és fák együttes elhelyezését a változatos és tetszetős kert kialakításához. Kerüld el a túlzsúfoltságot. Hagyj elég helyet a kerti munkákhoz,
  • Integrálj a kertbe dekorációs elemeket, például kerti szobrokat, madárfürdőket vagy rácsokat stb.
  • Vázold fel az elemeket a papíron, és jelöld meg az egyes területeket a növény típusával vagy a díszítőelemekkel.
  • Ne feledkezz meg az esti világításról. Használj napelemes lámpákat vagy fényfüzéreket a varázslatos esti hangulatért.
kerttervezés

Ne félj kísérletezni különböző növénykombinációkkal. A kertészkedés dinamikusan változó folyamat, bármikor módosíthatod, javíthatod a az eredeti tervedet. A díszkert az élvezet és a kikapcsolódás tere, jó lehetőséget nyújt a különféle növényekkel, dizájnelemekkel való kísérletezéshez, egy olyan kert kialakításához, amely örömet okoz, esztétikai élményt nyújt. Ezzel a cikkel szeretnénk segíteni a sikeres kerttervezésben.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás