Víz , öntözés, dézsató


Apróságok a nyári kánikulára. Készítsünk madáritatót, öntözőt,és konténertavat.

Madáritató

Még több madarat csábíthatunk kertünkbe, ha madáritatót is teszünk ki. Ennek a legmegfelelőbb hely a kert legnyugodtabb, bokrokkal övezett zuga. 4-5 cm mély tálat használjunk, ebbe öntsük a vizet. Ebből a madarak kényelmesen tudnak inni, és fürödni. Időnként érdemes kitakarítani és naponta friss vizet önteni bele.

madáritató

Madár és rovaritató. A fotó a Tullni Kertekben készült, ahová minden évben kirándulást szervezünk. Aktuális programok.

Madárbarát Kert Program

Csatlakozzon a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Madárbarát Kert Programjához! Nincs más dolga, mint regisztráltatni magát, majd két alkalommal be kell küldenie egy adatlapot a kertben végzett madárbarát tevékenységről, a látott madarakról. A Madárbarát Kert Program feltételeinek teljesítése esetén egy táblát adományozunk önnek, amelyet kertjében kihelyezhet. Bővebb információ: www.mme.hu

Csöpögtető öntözés házilag

Elrejtett pillepalackból csöpögtető öntöző rendszer. Nem a legszakszerűbb megoldás, de igen pénztárcakímélő. Gyűjtsük össze a palackokat, fúrjunk az aljukba lyukakat. Az üveg aljába töltsünk sódert nehezéknek. A kiszemelt növény töve köré állítsuk körbe a vízzel feltöltött üvegeket, hogy ne boruljanak el a szélben, ha kezdenek kiürülni. Kicsit be is áshatjuk őket, hogy kevésbé legyenek szem előtt. Az utántöltésről magunknak kell gondoskodni.

Konténeres növényt is lehet ezzel a módszerrel öntözni. Ehhez karcsúbb palackot válasszunk, és lehetőség szerint próbáljuk bedugni a talajba.

Emelt ágyás, dézsa, cserép öntözéséhez ajánljuk az állítható praktikus önöntözőt a Kertlap Kertészeti Webáruházból.

összecsukható esővízgyűjtő hordó

Az előnyöket így foglalja össze egy hobbikertész: “Öntözőkannával is locsolhatnék, de azt strapásnak tartom. Arról nem beszélve, hogy a víz mindenhová elfolyik, oda is ahová nem akarom. Így legalább nem pazarolok.”

dezsató

Fotó: Komárominé Nagy Katalin Kiskert rajongó

Minitó készítés

Válasszunk egy mázas edényt. Az alján ne legyen lyuk! Töltsük meg vízzel. Aljára terítsünk tisztára mosott akváriumi kavicsot. Mondhatnám, hogy kész is vagyunk, de elég szegényes tavacskát nyernénk. Leginkább a tavi növények hiányoznának.

Ezért az edény méretéhez illeszkedő vízinövényekre is szükségünk lesz. Választhatunk törpe vízililiomot is. Akváriumi ültetőedényt komposzttal töltsünk fel, és ebbe ültessük a növényeket. A vízfelszínen úszó növénynek még ennyi sem kell.

kád tó

A fotó a Tullni Kertekben készült, ahová minden évben kirándulást szervezünk. Aktuális programok.

Nagy edénybe aranyhal is dukál. A növények biztosítják a halaknak a friss oxigént, a búvóhelyet és az árnyékot. A halak etetéséről azonban magunknak kell gondoskodni.

A növények néha metszést igényelnek. Ilyenkor egyszerűen emeljük ki a kosarukat, metsszük meg őket, majd dugjuk vissza a kosarat a vízbe. Ősszel takarjuk le hálóval, hogy ne hulljanak bele a falevelek, a fagyok ellen pedig vigyük világos, hűvös helyre.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa