Szökőkút kertbe, parkba

A szökőkút testek gyakran művészi alkotásokat is megjelenítő speciális medencék, melyek tervezésénél a fő hangsúly a funkció maradéktalan betöltése kapja. A víz és a művészet különös házassága. Esztétikai és vizuális élményt nyújtanak egyszerre.

szökőkút

A tervezés során nem csak esztétikai, hangulati szempontokat kell érvényesíteni, hanem a víz élővilágának biológiai egyensúlyának biztosítására is gondolni kell. Ha pusztán esztétikai oka van a kert közepére tervezett vízfelületnek, akkor a statikus vagy dinamikus vízképet formázó szökőkút elhelyezése ajánlható. Ne feledkezzünk meg az esti megvilágítás lehetőségéről sem.

A csendesen csordogáló vagy vízesés szerű szökőkutak nyugalmat sugároznak. Az antik vázát idéző mázas csobogók klasszikus jelleget kölcsönöznek a kertnek. Kialakíthatunk olyan kerti csobogót is, amelynek vizét dézsa vezeti el. Ez is a történelmi idők hangulatát idézi.

Szerkezeti felépítésüket tekintve a szökőkutak a következő főbb egységekből állnak:
– vízsugár fúvóka rendszer (fúvóka, szivattyú, szűrő)
– feltöltő, utántöltő rendszer (szintérzékelő szelep vagy szondák és mágnesszelep)
– túlfolyó, ürítő rendszer (különleges lefolyó idomok, csatorna bekötés)
– világító rendszer (vízálló világítótestek)
– elektromos vezérlés és védelem (szivattyú és világítás időkapcsolói, szivattyú védelem)
– víztisztító rendszer (szivattyú, szűrő, vegyszer-adagoló)

szökőkút

A szökőkutak közmű csatlakozásához nélkülözhetetlen elemek:

– a szökőkút feltöltés és automatikus utántöltés biztosításához vízcsatlakozás szükséges
– a szivattyúk üzemeltetéséhez illetve megvilágításához elektromos energia szükséges
– a medencék túlfolyásának (például nyári felhőszakadáskor) illetve ürítésének biztosításához csatorna csatlakozás szükséges
– a szökőkút kialakításától függően szükséges lehet akna (szivattyú, vezérlés stb.) illetve víztartály beépítése
A szökőkút látványképét a tervezővel és a megrendelővel kell egyeztetni, hogy igényeink és anyagi lehetőségeinknek megfelelően mely funkciókat építtetjük be a rendszerbe.
A gépészeti kialakítás során vegyük figyelembe a kívánt vízképek kialakítását, üzembiztonságát. A megfelelő szűrő, forgató valamint fertőtlenítő berendezéseket úgy kell összehangolni, hogy azok különösebb felügyelet nélkül, a karbantartási cikluson belül önállóan, meghibásodás nélkül működjenek.
A kívánt vízképek kialakítását hagyományosan csapokkal állítják be. Az úgynevezett dinamikus vízképek processzoros vezérlésű mágnes szelepek segítségével valósíthatók meg. Ne feledjük, hogy a szökőkutak megvilágítására is van mód. A fény színét, intenzitását, helyét processzor szabályozhatja.

szökőkút

Ha kerti tó mellett döntesz, lehetőséged van rá, hogy szökőkút elemekkel tedd látványosabbá.
Patakok, csobogók, kisebb buzgárok könnyen kialakíthatók és megvilágíthatók az élő környezet megzavarása nélkül. A vízbe helyezett szökőkutaknak több fontos szerepe van a tó életében. A szökőkút által fellövellt és visszahulló vízcseppek nagy felületen érintkeznek a levegővel, így azok oxigénnel telítődnek. Ezzel biztosítható az egész tó számára a jó oxigénellátás. Ez a nyári időszakokban különösen fontos, amikor a víz felmelegedése miatt csökken a víz oxigéntartalma. A szökőkutak elhelyezésénél vegyük figyelembe, hogy az általuk keltett vízmozgást többek között a tündérrózsa sem kedveli.

Már a tervezési időszakban gondolj a leendő szivattyúk helyére. Találj megfelelő helyet tartószerkezetük kialakításához. Az utólagos megvalósítás mindig nehezebb. A szökőkutak szívórészét, motorját soha ne helyezd a tó aljára, hanem emeld meg egy kicsit, különben az iszaprétegbe süllyed. A legjobb, ha már az építés alatt kialakítasz egy víz alatti padot a szivattyúnak. Ez megkönnyíti a szivattyúk tisztítását, karbantartását. A szivattyú elé szerelhető mechanikai szűrők kiszűrik a fizikai szennyeződéseket. A szivattyú kiválasztásnál fontos szempont lehet a tó mérete. Mindenképpen figyelj az arányokra. A szivattyú vásárlásakor az ár mellet fontos a teljesítmény és a fogyasztás is.

szökőkút
Szökőkút Csináld magad

Először válassz ki két eltérő méretű, középen lyukas faragott követ, például malomkövet, amelyet a kertkellékeket árusító cégektől vásárolhatók.
Ehhez keress sötét színű műanyag vagy üvegszálas medencét, amelynek mérete alig nagyobb, mint a  kő. Választhatsz kőmedencét is.

Találj megfelelő helyet, ahonnan az elektromosság is elérhető. Ásd ki a medence helyét, majd helyezd bele a medencét. A környezetét töltsd fel földdel úgy, hogy a medence stabilan álljon. Helyezz a közepébe egy kisebb teljesítményű vízforgató pumpát. A pumpát támaszd körbe kövekkel úgy, hogy stabilan álljon. Ezután a medencét fedd le vízálló festékkel kezelt deszkával, amely kicsit túlnyúlik a medence peremén. A pumpa vízkivezető csonkjánál fúrj bele lyukat, illeszd rá a kiválasztott kődarabokat úgy, hogy a nyílások átfedjék egymást. .A víz sebességét úgy állítsd be, hogy a víz a pumpából kilépve a víz a kő tetején buggyanjon ki, és folyjon végig a kő oldalán. Nagyobb medencébe medencébe vízinövényeket is költöztethetsz. A medence környékét nedvesség kedvelő növényekkel (páfrányok) ültetheted be, vagy helyezz el körülötte járólapokat.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa