Szökőkút kertbe, parkba

A szökőkút testek gyakran művészi alkotásokat is megjelenítő speciális medencék, melyek tervezésénél a fő hangsúly a funkció maradéktalan betöltése kapja. A víz és a művészet különös házassága. Esztétikai és vizuális élményt nyújtanak egyszerre.

A szökőkút helyének megválasztása

A szökőkút optimális elhelyezése a kertben számos tényezőtől függ, beleértve az esztétikát, a funkcionalitást és a kert sajátos kialakítását. Íme néhány szempont, amelyek segítenek eldönteni a szökőkút legjobb helyét:

Helyezd a szökőkutat olyan helyre, ahol jól látható és élvezhető. Ez lehet egy központi pont a kertben, vagy egy olyan hely, amely a kulcsfontosságú kilátóhelyekről látható, mint például a pihenőhelyek vagy a fő utak. Ha van ülőhelye a kertben, a szökőkút közeli elhelyezése javíthatja az általános hangulatot. A folyó víz hangja nyugodt és pihentető légkört teremt, így kellemes kiegészítője lehet a kültéri ülőhelyeknek.

A szökőkútnak ki kell egészítenie a meglévő elemeket, és hozzá kell járulnia a tér esztétikai egyensúlyához. Fókuszpontként szolgálhat, vagy beépíthető egy adott kerti témába. Gondold át, mi lesz a szökőkút mögött vagy körül. Egy gyönyörű háttér, például fal, sövény vagy virágágy, komplexszé a szökőkút látványát.

A szökőkút körüli növények többsége, valamint maga a víz is részesülhet a napfényben. A túlzott közvetlen napsugárzás azonban fokozott párolgáshoz és potenciális vízminőségi problémákhoz vezethet. Válassz olyan helyet, ahol részleges napfény éri, hogy kialakuljon az optimális biológiai egyensúly.

Ha a szökőkút elektromosságot igényel (például lámpák vagy szivattyúk esetében), válassz egy helyet az áramforrás közelében, hogy elkerülje a hosszú hosszabbító kábelek használatát, amelyek csúnya és potenciálisan veszélyesek lehetnek.

Figyelj arra, hogy a víz hogyan fog folyni és hová fog elfolyni. Ne helyezz szökőkutat olyan helyre, ahol a víz elfolyása problémát jelenthet, különösen, vedd figyelembe a kert domborzati viszonyait.

Gondoskodj arról, hogy a szökőkút könnyen hozzáférhető legyen a rutin karbantartási feladatok elvégzésekor, például tisztítás, utántöltés vagy téliesítés.

Ne feledd, hogy a szökőkút optimális helye végső soron a személyes preferenciáidtól és kerted sajátosságaitól függ. Szánjon időt arra, hogy végig gondold a különböző elhelyezési lehetőségeket, mielőtt a végső helyszínt kiválasztod!

szökőkút

A szökőkút jellege

A tervezés során nem csak esztétikai, hangulati szempontokat kell érvényesíteni, hanem a víz élővilágának biológiai egyensúlyának biztosítására is gondolni kell. Ha pusztán esztétikai oka van a kert közepére tervezett vízfelületnek, akkor a statikus vagy dinamikus vízképet formázó szökőkút elhelyezése ajánlható. Ne feledkezz meg az esti megvilágítás lehetőségéről sem.

A csendesen csordogáló vagy vízesés szerű szökőkutak nyugalmat sugároznak. Az antik vázát idéző mázas csobogók klasszikus jelleget kölcsönöznek a kertnek. Kialakíthatunk olyan kerti csobogót is, amelynek vizét dézsa vezeti el. Ez is a történelmi idők hangulatát idézi.

Szerkezeti felépítésüket tekintve a szökőkutak a következő főbb egységekből állnak:
– vízsugár fúvóka rendszer (fúvóka, szivattyú, szűrő)
– feltöltő, utántöltő rendszer (szintérzékelő szelep vagy szondák és mágnesszelep)
– túlfolyó, ürítő rendszer (különleges lefolyó idomok, csatorna bekötés)
– világító rendszer (vízálló világítótestek)
– elektromos vezérlés és védelem (szivattyú és világítás időkapcsolói, szivattyú védelem)
– víztisztító rendszer (szivattyú, szűrő, vegyszer-adagoló)

szökőkút

A szökőkutak közmű csatlakozásához nélkülözhetetlen elemek:

– a szökőkút feltöltés és automatikus utántöltés biztosításához vízcsatlakozás szükséges
– a szivattyúk üzemeltetéséhez illetve megvilágításához elektromos energia szükséges
– a medencék túlfolyásának (például nyári felhőszakadáskor) illetve ürítésének biztosításához csatorna csatlakozás szükséges
– a szökőkút kialakításától függően szükséges lehet akna (szivattyú, vezérlés stb.) illetve víztartály beépítése

Fordulj szakemberhez!

A szökőkút látványképét a tervezővel és a megrendelővel közösen kell egyeztetni, hogy igényeid és anyagi lehetőségeidnek megfelelően mely funkciókat építteted be a rendszerbe.

Jó, ha tudod…

A gépészeti kialakítás során figyelembe kell venni a kívánt vízképek kialakítását, üzembiztonságát. A megfelelő szűrő, forgató valamint fertőtlenítő berendezéseket úgy kell összehangolni, hogy azok különösebb felügyelet nélkül, a karbantartási cikluson belül önállóan, meghibásodás nélkül működjenek.
A kívánt vízképek kialakítását hagyományosan csapokkal állítják be. Az úgynevezett dinamikus vízképek processzoros vezérlésű mágnes szelepek segítségével valósíthatók meg. Ne feledd, hogy a szökőkutak megvilágítására is van mód. A fény színét, intenzitását, helyét processzor szabályozhatja.

szökőkút

Szökőkút kerti tóban

Ha kerti tó mellett döntesz, lehetőséged van rá, hogy szökőkút elemekkel tedd látványosabbá.
Patakok, csobogók, kisebb buzgárok könnyen kialakíthatók és megvilágíthatók az élő környezet megzavarása nélkül. A vízbe helyezett szökőkutaknak több fontos szerepe van a tó életében. A szökőkút által fellövellt és visszahulló vízcseppek nagy felületen érintkeznek a levegővel, így azok oxigénnel telítődnek. Ezzel biztosítható az egész tó számára a jó oxigénellátás. Ez a nyári időszakokban különösen fontos, amikor a víz felmelegedése miatt csökken a víz oxigéntartalma. A szökőkutak elhelyezésénél vegyük figyelembe, hogy az általuk keltett vízmozgást többek között a tündérrózsa sem kedveli.

Már a tervezési időszakban gondolj a leendő szivattyúk helyére. Találj megfelelő helyet tartószerkezetük kialakításához. Az utólagos megvalósítás mindig nehezebb. A szökőkutak szívórészét, motorját soha ne helyezd a tó aljára, hanem emeld meg egy kicsit, különben az iszaprétegbe süllyed. A legjobb, ha már az építés alatt kialakítasz egy víz alatti padot a szivattyúnak. Ez megkönnyíti a szivattyúk tisztítását, karbantartását. A szivattyú elé szerelhető mechanikai szűrők kiszűrik a fizikai szennyeződéseket. A szivattyú kiválasztásnál fontos szempont lehet a tó mérete. Mindenképpen figyelj az arányokra. A szivattyú vásárlásakor az ár mellet fontos a teljesítmény és a fogyasztás is.

szökőkút
Szökőkút Csináld magad

A legegyszerűbb pénztárcabarát szökőkút, különösebb szakértelem nélkül

Íme egy egyszerű módszer egy egyszerű kerti szökőkút megtervezésére, olcsón beszerezhető anyagok felhasználásával:

Szükséges anyagok:

 • Tartály vagy medence: Válassz vízálló edényt vagy medencét a víz tárolására. Ez lehet egy nagy kerámia edény, egy műanyag kád, vagy bármilyen más, kívánt méretű edény,
 • Merülő szökőkút szivattyú: Vásároljon búvárszivattyút egy kerti vagy lakberendezési boltból. Győződj meg arról, hogy a szivattyú áramlási sebessége megfelel a tartály méretének.
 • Rugalmas cső: Szerezz be olyan rugalmas csövet, amely illeszkedik a szökőkútszivattyú kimenetéhez. Ez a cső szállítja a vizet a szivattyúból a szökőkút tetejére.
 • Szökőkútfej vagy fúvóka: Válassz egy egyszerű szökőkútfejet vagy fúvóka rögzítést a csőhöz. Ez létrehozod a víz áramlását. A különféle formájú, szerkezetű fúvókákkal bármilyen általad preferált vízkép létrehozható.
 • Vízálló tömítőanyag: Használj vízálló tömítőanyagot a cső rögzítéséhez és a szivárgások megelőzéséhez.
 • Díszítő kövek vagy kavicsok: Gyűjts össze díszítő köveket vagy kavicsokat, és helyezd a tartályba az esztétikai megjelenés érdekében.
 • Víz a medence feltöltéséhez.
 • kerti csobogó

Lépések:

 • Helyezd el a kiválasztott edényt a kertben a kívánt helyre.
 • Merítse a szökőkút szivattyút a vízbe, ügyelve arra, hogy teljesen lefedje.
 • Csatlakoztassa a rugalmas csövet a szökőkútszivattyú kimenetéhez. Csatlakoztass a szökőkútfejet vagy a fúvókát a cső másik végéhez.
 • Használj vízálló tömítőanyagot a cső és a szökőkútfej rögzítéséhez úgy, hogy a víz áramlását a kívánt módon irányítsa.
 • Helyezz dekoratív köveket vagy kavicsokat a tartályba a szökőkútszivattyú körül, hogy lefedje az alját, és tetszetős megjelenést hozzon létre.
 • Csatlakoztassa a szökőkút szivattyút a víz áramlásának elindításához. A legtöbb szökőkút szivattyú állítható áramlási beállításokkal rendelkezik. Állítsd be az áramlást a kívánt funkció eléréséhez.
 • Rendszeresen ellenőrizd a vízszintet, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a szivattyút ellepi a víz.
 • Rendszeresen tisztítsd meg a szivattyút és a tartályt, hogy megakadályozza a törmelék felhalmozódását.

Ez az alapvető kialakítás könnyen beállítható, testre szabható. Nyugodtan kísérletezz különféle tárolóedényekkel, szökőkútfejekkel és díszítőelemekkel, hogy otthoni kerti szökőkutat egyedivé varázsold. Ennek a kialakításnak az egyszerűsége nagyszerű kiindulópont a kerti projektek számára.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás