Térburkolat

A kertépítési munkáknak most jött el az ideje. Miután eldöntöttük, hogy milyen stílusú kertre vágyunk jövőre, vessük ötleteinket papírra. Ha valami igazán frappáns megoldásra gondoltunk, forduljunk szakemberhez. A burkolat, terasz, fal, lépcső ezernyi új lehetőség forrása. Néhány példa a számtalan megoldás közül.

Burkolt terek

Kellemes kör alakú vagy más geometriai mintázatot hozhatunk létre burkolt felületekkel, amelyek füves terekkel váltakoznak. Ilyen a terméskővel kirakott ösvény vagy pihenőhely. A mintázathoz kell illeszkednie az ágyásszegélyeknek is. A mintázatot mindig a ház és a környezet stílusa határozza meg.

A kerti út nem csupán a cipőnk talpát óvja a sártól, hanem kertünk jellegét is erősen befolyásolja. A kert különböző részeit köti össze, de egyben el is választja. Ha a sétaút kanyargós, hátrafelé elkeskenyedik, a hátrafelé kisebb méretű kőlapok ezt a hatást tovább erősítik, a rövid ösvény hosszabbnak, a kert nagyobbnak tűnik.
Érdemes kanyargós kerti utakat építeni, amelyek különböző jellegű tereket határolnak. Az út mellet építsünk kövekkel kirakott vagy sóderrel felszórt területet dézsás növényekkel, amelyet nyírott, kör- vagy szabálytalan alakú gyepfelület vált fel, ezt pedig fás, bokros terület kövesse.

Cikk ajánlat: Téglajárda, kerti út

Az ösvény elejét a dézsás növények kihangsúlyozzák. A puszpáng a rövid utak ideális szegélynövénye. A kert sötét zugait, az egyhangú sötétebb tónusú fal környékét a a fehér, sárgás árnyalatú virágok élénkítik fel. Egy burkolatba ágyazott madáritató, csobogó pedig mozgalmassá is teszi az eldugott sarkot.

szilárd, természet közei burkolat

Gyep helyett

A gyepet kiválthatjuk, ha a szegélyt vagy a rajta kitaposott utat terméskő lapokkal pótoljuk. Szabálytalan felületet is létre hozhatunk a kikopott gyepszélén, továbbá ott, ahol csak piszmogással tartható karban a gyepfelület. Ahol a fű rosszul érzi magát és kiég, ott hozzunk létre zúzott köves, kavicsos takarót. Ez a felület nem lesz sáros, hordhatunk rá dézsás növényeket, így szinte meg is újítottuk a kertünket. A kőlapok közé helyezzünk taposható növényeket, ilyen az indás ínfű, a százszorszép, a barna lúgvirág, az ezüstös hölgymál, a pénzlevelű lizinka. Hogy csak néhányat említsünk.

Cikk ajánlat: Rekortán vagy gyep, esetleg gyöngykavics?

Szintkülönbségek

A nagy szintkülönbségeket szelídítik a lépcsőzetes, sétára hívogató áthidalások. A terméskő jól illeszkedik a természethez. A lekerekített lépcsőfokok is a természet harmóniáját sugározzák.

A sötét, süllyesztett kertek teraszossá alakítása a kőlépcső és -támfal kialakításának művészi összhangjával érhető el. A ház ablakaiból lenézve szemet gyönyörködtető látványt nyújtanak. A besüllyesztett, kikövezett részeket lépcsők hidalhatják át.

Cikk ajánlat: Lépcső, ami összeköt

A lépcsősor dézsás, cserepes növényekkel díszíthető. A lépcső oldalán a korlát, a kiültetett növények befolyásolják az összképet. A lépcső a kanyargósság hatását kelti, ha a lépcső szélére benyúlnak a növényeket. A lépcső merev vonalairól elterelik a figyelmet a környezetébe ültetett karakteres növények. A lépcsők az aprócska terasznak is hangsúlyt adnak, és növelik a térérzetet. A lépcsők figyelemfelkeltő drámai hatást adnak egy kerti díszítőelemnek, szobornak, szökőkútnak.

téglalépcső

Támfalak

A támfalak nem csak a teraszok megtartására szolgálnak, hanem hangsúlyos díszítőelemei lehetnek a kertnek. Lehetőséget adnak a privát szféra elkülönítésére, háttérül szolgáló látványelemek is lehetnek. Építése szakértelmet kíván, hiszen, különösen, ha megtartó szerepük van, nagy erők hatásának vannak kitéve, különösen, ha rossz vízvezetésű, agyagos talajról van szó. A természetes formájukban meghagyott terméskövekből stabil, mutatós támfalat lehet emelni. A szárazon rakott terméskő-fal repedéseibe telepedett és beültetett növények segítségével természet közeli, rusztikus hatás érhető el. Az alacsony támfalak jó rálátást biztosítanak, és mintegy kitágítják a teret. A kemény vonalak növények beültetésével ellensúlyozhatók. Nincs alkalmasabb helye a kinti étkezésnek, mint a stílusosan megtervezett, kikövezett kerti pihenő.

 

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa