Kerti szafari

A szafari szuahéli szó, jelentése: utazni. Bár régen a szafari egyben vadászatot is jelentett, manapság sokszor a természetben való kalandozás a lényege. Még elutaznod sem kell, hogy megszervezz magadnak egy kerti szafarit. Négynapos programajánló minden kerttulajdonosnak.

Szánj egy napot a beporzást végző rovarokra

Tanulmányozd, hogy csenik el a megporzást végző rovarok (pollinátorok) a virágoktól a nektárt. Ismerd meg a dongókat, házi méheket, poszméheket. Ők segítenek abban, hogy minél több termést takaríts be! Ezeket a cikkeket olvasd el: Méhpusztulás; A virágok elektromos meghívóval invitálják a poszméheket; Poszméhek haszna. Most, hogy megismerted hasznos tevékenységüket, sem a méheket, sem a darazsakat, sem a poszméheket ne üldözd többé. Tudnod kell, hogy a fóliás klímát a poszméhek viselik el a legjobban.

poszméh facélián

Poszméh facélián

Találhatók a kertedben rovarvonzó virágok? Nézz körül!

Ha vadvirágos kerted van, akkor biztosan bőséges táplálékhoz jutnak a pollinátorok. Cikk ajánlat: Vadvirágok. Néhány könnyen tartható virág, amely jó méhlegelő: kúpvirág, Évelő díszgyertya; Perzsa selyemakác; Korai őszirózsa – Aster tongolensis ‘Wartburgstern’; Kék búzavirág (Centaurea cyanus). Haszonnövényként a Hajdina; Közönséges bojtorján. Többhasznú növények az akác, a barátcserje; a facélia, a gamandorok, a legtöbb mediterrán félcserje, amely gyógy- és fűszernövény valamint dísznövény egyben. Cikk ajánlat: Nyáron virágzó félcserjék száraz, napos helyre

A következő napon ismerd meg a harlekin- és a hétpettyes katicákat!

Aki a házikertben termeszt tudja, milyen fontos a természetes egyensúly, amellyel a kártevők mértéktelen felszaporodása is gátolható. Hasznos rovar például a levéltetű-, atka-, a pajzstetű fogyasztó katica, a hernyó-, csiga-, drótféreg-, cserebogárpajor-, krumplibogár fogyasztó futrinka. Térjünk ki a hétpettyes katicára. Honos fajunk, sok mese, népdal említi. Azonban kertedben biztosan nem csak hétpettyes található, hanem harlekin katica is. Nem azt ajánljuk, hogy tűzzel-vassal irtsd őket, de azt tudnod kell, hogy a kártevők pusztítása mellett szívesen megkóstolják a gyümölcsöt, sőt kedves hétpettyesünket is. Ismerd meg a katicákat közelebbről:  Katica, a növények őre. Szánj egy napot a hétpettyesek felkutatására. Gyűjtsd össze őket, és hord a levéltetves növényeidhez, invitáld meg őket egy jó lakomára!

szemfoltos katica

Szemfoltos katica

A következő nap keress a kertedben állati lakhelyet, és ha nincs készíts!

Bár készen is kapható, jó, ha készítesz szállást a hasznos rovarok számára. Az ún. rovarvár menedéket nyújt a rovaroknak a téli időszakra. A rovarok nem csak beköltöznek, hanem ide hordják utódaikat is valamelyik fejlődési formában. Te csak a helyet biztosítod számukra, ők pedig úgy rendezkednek be, ahogy akarnak. Kell hozzá egy régi fiók, láda vagy raklap. Illessz bele elválasztókat. A rekeszeket töltsd meg fakéreggel, rövidre vágott gallydarabokkal nádszállal, dióhéjjal, fenyőtobozzal, esetleg összegyűrt papír tojástartóval, hullámkartonnal. A belevalókat csirkehálóval rögzítheted. Egyszerűbb, ha lefektetsz egy köteg nádat, amit lefedsz, az eső ellen. Ha bolygatatlan farakást helyezel el a kertben, itt nem csak a rovarok találhatnak otthonra, hanem a sünök, a gyíkok is. Akár mindegyik lakhelyet elkészítheted.

farakás

Bolygatatlan farakás

Az utolsó napon lesd meg a madarakat, és adj nekik inni!

Fedezd fel kerted madarait! A kert madarai fontos kártevő pusztítók. A madárbarát kert nem csap hasznos, hanem a madarak szépségében is gyönyörködhetsz, madárdalt is hallgathatsz. Nézd meg, hogy vannak-e a kertedben fészkelésre is alkalmas, táplálékot is adó hazai cserjék, fák. Ha nincs madárodúd, pótold ezt a hiányosságot mielőbb. Ellenőrizd a madárodút, közben meglesheted a fiókákat! Az esetleg elhagyott fészket dobd ki! Nyáron ne feledkezz meg a madáritatásról. Azt is jó tudni, hogy a fiókaszezon áprilistól augusztusig tart. Megfigyelheted a madarak kirepülését! Sok tippet, tanácsot olvashatsz itt: Madárbarát kert.

erdei pinty

Erdei pinty

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás