Nyáron virágzó félcserjék száraz, napos helyre

Száraz, napos sziklakertekbe, kőfalak tövébe, napos balkonokra való kéthasznú, nyáron virágzó növényeket mutatunk be, amelyek  egy része ma is használatos gyógy- vagy fűszernövények.

Mindnyájan illatos örökzöld félcserjék.Sokukat a reneszánsz kertekben a virágágyak szegélyezésére ültették. Közös jellemzőjük a mediterrán eredet, a szárazságtűrés, az igénytelenség. Zölddugványozással, félfás dugványozással jól szaporíthatók.

Évelő borsikafű

Satureja montana 'Illyrica'

Satureja montana ‘Illyrica’

Az évelő borsikafű (Satureja montana) a Mediterráneumból származó, alacsony termetű, terjedő, örökzöld félcserje. Egynyári párja a kerti csombor (Satureja hortensis). Júniustól szeptemberig virágzik. Virága méhek kedvence. Napos helyre való, edénybe is ültetheted. Kora tavasszal érdemes a jobb bokrosodás érdekében visszavágni. A borsra érzékeny gyomrúak számára remek borshelyettesítő. Virágos hajtása, főleg illóolaja emésztést segítő, szélhajtó, fertőtlenítő hatású. Teakeverékek alkotórésze. Bár elsősorban fűszernövényként ültetik, egyben díszít is.

Izsóp

izsóp

Izsóp

Az izsóp (Hyssopus officinalis) félörökzöld, alacsony termetű félcserje. Kis-Ázsiában és a Mediterráneumban honos. Júliustól szeptemberig virágzik. Szárazságtűrő, napfénykedvelő. Fiatal korában rendszeres öntözést kíván. A kora tavaszi visszavágást bokrosodással hálálja meg. A régebben nagyobb népszerűségnek örvendő gyógynövényt manapság háziszerként használják. Leginkább elfogadott teája légcsőhurut és emésztési rendellenességek kezelésére. Fűszeres illatú levelei burgonya, zeller, petrezselyem mellet élvezhetők a legjobban.

Kakukkfű

kerti kakukkfű

Kerti kakukkfű

A mezei kakukkfű (Thymus serpyllum) és kerti kakukkfű (Thymus vulgaris) szintén mediterrán származású, örökzöld félcserje. Míg a kerti kakukkfű hajtásai felfelé törekvőek, a mezei kakukkfűre az elheverő szár a jellemző, hajtásai hajlamosak a legyökerezésre. Napfénykedvelő, szárazságtűrő. Savanyúságok, ecetek, levesek, főzelékek (bab, burgonya, borsó), húsok, vadas ételek, halak, kolbászok, sajtok, saláták, likőrök ízesítésére használható. Gyógynövényként virágos hajtása a köhögéscsillapító teakeverékek elengedhetetlen alkotórésze.

Szurokfű

szurokfű

Szurokfű

szurokfű (Origanum vulgare) terjedő tövű félcserje. Európában, így nálunk is honos. júniustól szeptemberig  virágzik. Napra való, szárazságtűrő. Az őszi visszavágást tavaszi burjánzással hálálja meg. Edénybe is ültethető. Több változatát talajtakaró növényként is ültetik. Répa, káposzta mellett elriasztja azok kártevőit, a hangyák is elkerülik. Föld feletti hajtásából készült teáját légúti fertőzések és emésztési rendellenességek kezelésére használják. A görög és az olasz konyha elmaradhatatlan fűszere. A bazsalikommal együtt a paradicsomos telek lemaradhatatlan fűszere.

Kerti ruta

ruta

Ruta

A kerti ruta (Ruta graveolens) Dél-Kelet európában és a Balkán féélszigeten honos félcserje. május-augusztus között virágzik, remek mézelő. Érintése komoly bőrgyulladást okozhat, mivel fényérzékennyé teszi abőrt, így a bőr napfény hatására felhólyagosodhat, kisebesedhet. Sárga, mutatós virágai, még inkább kékes-zöld lombozata miatt kedvelik, mint dísznövényt. Ha megeredt, szárazságtűrő. Kora tavasszal visszavágást igényel A falusi jellegű kertek egyik kedvelt félcserjéje a zsályarozmaring mellett.. Aktív vegyületei késleltetik a gyomosító kövér porcsin (Portulaca oleracea) kelését. Házi használata nem javasolt. Régen leginkább keringési rendellenességek ellen, és emésztéssegítőként használták.

Cipruska

cipruska-levendula

Cipruska-levendula

A mediterrán származású cipruska (Santolina tomentosa) örökzöld, gombalakú félcserje. finoman szeldelt levelei ezüstösek, illatosak. Júniustól augusztusig virágzik. Igénytelen, szárazságtűrő. A virágzás utáni metszést meghálálja. Mutatós lombozata miatt előszeretettel ültetik dísznövényként, gyakran párosítják az egy időben virágzó levendulával, szép kontrasztot ad a cirpuska sárga gombvirágzata a levendula lilás fürtvirágzatával. Edénybe is ültethető. Molyűző hatást tulajdonítanak neki.Manapság nem használják gyógynövényként, de a középkorban vesetisztítására, féregűzésre, sárgaság ellen használták.

Több cikkünk is szól a levenduláról! Olvass a gamandorokról!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!