Minél nagyobb a kánikula, annál ragyogóbban fest a kristályvirág

Ez az igénytelen, dúsan virágzó talajtakaró növény szinte karneváli színekbe öltözteti a kerted legszárazabb részeit egész nyáron át.

kristályvirágok a portugál tengerparton

Kristályvirágok a portugál tengerparton.

A kristályvirágfélék (Aizoaceae) családjához tartozó kristályvirág nemzetség fajai Dél-Afrikában honosak, sok található belőlük a tengerparton. A mediterrán országokban is meghonosodott. A mediterrán területeken, illetve enyhe klímán a díszváltozatok hajlamosak a kivadulásra, és több helyen invazív gyomnak tekintik őket.

Nálunk a mediterrán növények között találod a kínálatban. Egynyáriként tarthatók, de át is lehet őket teleltetni. Levelei ehetők, savanykásak enyhén sós ízűek, levesesek. Gyakran savanyítják őket. Egyes fajait kimondottan ezzel a céllal termesztik.

telt virágú kristályvirág

Telt virágú kristályvirág.

A magyar nevekkel csínján kell bánni, mert több, a kristályvirágfélék családjába tartozó fajt hívnak kristályvirágnak. Itt olvashatsz például egy másik kristályvirágról. Nálunk a szimpla és a telt virágú változataival is lehet találkozni leginkább fehér színben illetve a rózsaszín, a sárga különböző árnyalataiban. A kertészetekben egyszerűen Mesembryanthemum-nak jelölik őket, fajtától függetlenül. Az interneten gyakran előbukkan a szinonim elnevezése is: Dorotheanthus. Mint ahogy egyik magyar neve a Dorottyavirág.

Húsos levelű pozsgás növény gyorsan terjedő talajtakaró. Hazájában örökzöld, de nálunk télen kifagy. Egynyáriként tartható. Virágai és pozsgás levelei teszik különlegesé. Hosszan és dúsan virágzik. Ha az elnyílt virágokat lecsíped, további virágzásra ösztönzöd. Virágágyba, napos, száraz sziklakertbe, kerti út mellé, napos kőfal tövébe való. Kb. a porcsinrózsához hasonlóan lehet vele díszíteni.

Februártól április vesd palántának. Csírázásához 20-25 fok szükséges. Csírázási ideje 14-30 nap. Fényen csírázó, ezért csak egész vékonyan takard a magvakat. Csak a fagyok elmúltával lehet kiültetni, kb 30 cm tőtávolságba. Egy tő 30 cm x 30 cm területet fed be. Napos, meleg helyre, jó vízgazdálkodású talajba való. Sívó homokon is megél. Két öntözés között hagyd a talaját kiszáradni. Napos, meleg balkonra is ültetheted virágládába. Igénytelen, betegségeknek, kórokozóknak ellenáll. A csigák azonban kárt tehetnek benne. Nyár végén bementheted a lakásba. Teleltesd világos, hűvös helyen.

szimpla virágú kristályvirág

Szimpla virágú kristályvirág

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Jelentkezz Kiskert előadás sorozatra