Minél nagyobb a kánikula, annál ragyogóbban fest a kristályvirág

Ez az igénytelen, dúsan virágzó talajtakaró növény szinte karneváli színekbe öltözteti a kerted legszárazabb részeit egész nyáron át.

kristályvirágok a portugál tengerparton

Kristályvirágok a portugál tengerparton.

A kristályvirágfélék (Aizoaceae) családjához tartozó kristályvirág nemzetség fajai Dél-Afrikában honosak, sok található belőlük a tengerparton. A mediterrán országokban is meghonosodott. A mediterrán területeken, illetve enyhe klímán a díszváltozatok hajlamosak a kivadulásra, és több helyen invazív gyomnak tekintik őket.

Nálunk a mediterrán növények között találod a kínálatban. Egynyáriként tarthatók, de át is lehet őket teleltetni. Levelei ehetők, savanykásak enyhén sós ízűek, levesesek. Gyakran savanyítják őket. Egyes fajait kimondottan ezzel a céllal termesztik.

telt virágú kristályvirág

Telt virágú kristályvirág.

A magyar nevekkel csínján kell bánni, mert több, a kristályvirágfélék családjába tartozó fajt hívnak kristályvirágnak. Itt olvashatsz például egy másik kristályvirágról. Nálunk a szimpla és a telt virágú változataival is lehet találkozni leginkább fehér színben illetve a rózsaszín, a sárga különböző árnyalataiban. A kertészetekben egyszerűen Mesembryanthemum-nak jelölik őket, fajtától függetlenül. Az interneten gyakran előbukkan a szinonim elnevezése is: Dorotheanthus. Mint ahogy egyik magyar neve a Dorottyavirág.

Húsos levelű pozsgás növény gyorsan terjedő talajtakaró. Hazájában örökzöld, de nálunk télen kifagy. Egynyáriként tartható. Virágai és pozsgás levelei teszik különlegesé. Hosszan és dúsan virágzik.

talajtakaró kristályvirágok

talajtakaró kristályvirágok

Februártól április vesd palántának. Csírázásához 20-25 fok szükséges. Csírázási ideje 14-30 nap. Fényen csírázó, ezért csak egész vékonyan takard a magvakat. Csak a fagyok elmúltával lehet kiültetni, kb 30 cm tőtávolságba. Egy tő 30 cm x 30 cm területet fed be. Napos, meleg helyre, jó vízgazdálkodású talajba való. Sívó homokon is megél. Két öntözés között hagyd a talaját kiszáradni. Napos, meleg balkonra is ültetheted virágládába. Igénytelen, betegségeknek, kórokozóknak ellenáll. A csigák azonban kárt tehetnek benne. Nyár végén bementheted a lakásba. Teleltesd világos, hűvös helyen.

Az elhervadt virágfejeket csípd vissza, hogy elősegítsd a folyamatos virágzást. Vágj vissza minden megnyúlt vagy túlnőtt szárat a kompakt és rendezett megjelenés érdekében.  kristályvirág ablakládában

kristályvirág ablakládábanTervezd meg , hogy hova ülteted. Vedd figyelembe a rendelkezésre álló helyet és a kert kívánt kialakítását.Kb. a porcsinrózsához hasonlóan lehet vele díszíteni. A kristályvirág jól használható talajtakaróként, szegélynövényként vagy sziklakertekben. Alacsony méretük alkalmassá teszi utak szegélyezésére vagy nagyobb növények közötti hézagok kitöltésére.

kristályvirág szegély

kristályvirág szegély

Válaszd ki társnövényeit. A kristályvirág élénk virágait más növényekkel párosíthatod, így tetszetős kombinációkat hozhatsz létre. Társítsd szárazságtűrő pozsgásokkal például Agavé, Aeonium vagy Sedum mellé ültetheted. Kombinálhatod őket díszfűvel is, mint például a Pennisetum vagy a Festuca a textúrakontraszt növelése érdekében. Ültethetsz a közelébe alacsony növekedésű gyógynövényeket, például kakukkfüvet vagy oregánót, amelyek kellemes illatot árasztanak.

kristályvirág sziklakertben

kristályvirág sziklakertben

A kristályvirágkülönböző színekben kapható, beleértve a rózsaszín, lila, narancssárga, piros és fehér árnyalatokat. válassz a kertednek megfelelő színsémát. Választhatsz monokromatikus szineket, amelyek ugyanazon szín különböző árnyalatait használja, vagy létrehozhatod a kontrasztos árnyalatok élénk színkeverékét.

Ha ezeket a gyönyörű növényeket ülteted a kert napos részébe, színes és szemet gyönyörködtető kifoltokat hozhatsz létre.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Jelentkezz Kiskert előadás sorozatra