Egyszínű kertek

Tervezzünk egyszínű kertet, amelybe egy bizonyos árnyalatba tartozó virágokat, növényeket telepíthetünk. A színkavalkád helyett a stresszoldó színárnyalatoké a fő szerep. Több figyelem jut a részleteknek, a formáknak és a textúrának. Az egyszínű kert tervezésekor használjuk a kiválasztott színt különböző árnyalataiban a halványtól egészen a sötétig.

fehér virágok

Az egyféle szín használata a kis teret megnyitja: Fehér hortenzia, margaréta, és fehér kerítés.

Illetve válasszunk néhány színt, és használjuk annak legkülönbözőbb árnyalatait. Túlzásba ne vigyük. A kevesebb több! A zöld az összeköttetés a színátmenetek között.

Játszhatunk a levelek különböző árnyalataival, szövetével, formájával. Ilyen pl. a szürkés-zöld, hamvas, hosszúkás zsálya (Salvia apiana), a szárnyalt levelű madárberkenye (Sorbus aucuparia), a sárga-zöld levelű kecskerágó (Euonymus fortunei).

Hideg színek

Ha a kert árnyékos, választhatjuk a fehér színt, amely a kertet ragyogóvá teszi. A kert fehérségének a titka így a színek játékában rejlik, hiszen a különböző fénytörések következtében sötétedéskor is világosnak tűnik. Az ilyen kert vagy kertrészlet a misztikus holdkert nevet viseli.

A fehér hideg szín, a frissesség, üdeség érzetét kelti, és nyugalmat áraszt. A fehér kert nagyobbnak tűnik, egyszerű és elegáns.

A fehéren virágzó évelőkhöz társíthatunk egynyári virágokat, és ezüstös, vagy zöld-fehér levelű fákat, cserjéket is. A fehér virágú cserjék, bokrok, a fehér, krémfehér és zöld levelek tovább fokozzák a hatást.

ötpettyes virág és fürtös gyöngyike

Az előtérben ötpettyes virág, mögötte fürtös gyöngyike.

Általában elmondhatjuk, hogy a sötét háttér kiemeli a fehérséget. Ezért háttérként ültessünk sötét levelű növényeket. A piros téglafal vagy tarka kavicságy csak még jobban kiemeli a fehérben úszó kert nagyszerűségét. Az esti megvilágítás zöld színű kerti lámpával különösen sejtelmessé teszi a fehér kertet. A formális kert jó példája fehér, azonos virágokból ültetett virágágyás.Erdős-hegyes vidéken például tavasszal a kék változatait jeleníthetjük meg pl. ibolya, fürtös gyöngyike, csillagfürt, harangvirág, írisz segítségével. A zöld az alapszín. A hideg színek nyugalmat sugallnak.
Benapozott helyen mutatós a piros, a kék vagy a bordó.

Meleg színek

A meleg színek a térérzetet csökkentik, és vibrálást, élénkséget visznek a kertbe. A narancssárga színek világában is széles színskála áll rendelkezésre: baracktól a lángoló narancssárgáig. A terrakotta és narancsos színekben tobzódó mediterrán kertek tervezésekor gondolkodhatunk színes csempe-járólapok bevetésén is. A sárga árnyalatok hatása még szürkületben is drámai.

bársonyvirágok

Bársonyvirágok

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa