Tarka-barka ajánlatok

A tarka levelű dísznövény  fajták mindig nagy népszerűségnek örvendtek a piacon. A levelek tarkaságát a színagyagokat hordozó kloroplasztiszok részleges hiánya vagy a klorofill hiányos termelődése  okozza. Ez sejtmutációra vezethető vissza. A fehér szín a színanyagok hiányát mutatja, ami egyben a fotoszintézis helyi hiányát is jelenti. Ez jelenség a természetben jóval ritkább, a nemesített dísznövények között azonban gyakori. Ismerjünk meg néhány új, tarka levelű fajtát.

Nedves, tápanyagban gazdag talajba, napos helyre ajánlott

A lengyelek új fajtája, amely a Kurowscy faiskolából szerezhető be, a gyorsan fejlődő ‘Orange Sunrise’ borbolya (Berberis thunbergii ‘Orange Sunrise’) fiatal levelei és hajtásai narancssárgák, az idősebb levelek szegélye aranysárga. A másfél méteres cserje hajtásai felállóak,. Először a varsói Green is Life vásáron (2015. szeptember 3-5.) kerül bemutatásra. Májusban hozza sárga virágait. Vörös bogyói októberben, novemberben érnek. Nedves, tápanyagban gazdag talajba, napos helyre való. Jól nyírható, alakítható. A Kurowsky parkokba és kertekbe is ajánlja szoliternek, szegélynek, csoportosan ültetve, sőt konténerbe is.

Berberis 'Orange Sunrise'

Nedves, tápanyagban gazdag talajba, árnyékba ajánlott

Ugyanitt, a lengyel Szmit faiskola mutat be egy holland 2010.évben piacra került fajtát, a Hydrangea anomala subsp. petiolaris ‘Silver Lining’ hortenziát, amely 2012-ben nyert ezüstérmet a Plantarium 2012. rendezvényen. A holland Huisman Boomkwekerij faiskolából szerezhető be. Jellemzője, hogy rövid levélnyelű, szív alakú, fogazott, szürkés-zöld levelei szabálytalan fehér szegélyt viselnek. Lassan fejlődő, 3-4 méterre megnövő, járulékos gyökerekkel kapaszkodó kúszónövényként tartják számon. A fiatal zöld hajtások hamar megbarnulnak. Mézillatú, rovarokat vonzó, fehér, sátorban álló virágai júniusban, júliusban nyílnak. Nedves, tápanyagban gazdag talajba, kimondottan árnyékba, félárnyékba való. Kifejezetten ajánlják fék árnyékba talajtakaróként. De falra, fatörzsre, pergolára, nagyobb kőre is futtatható.

Hydrangea anomala subsp. petiolaris 'Silver Lining'

Napos helyre, nedves talajba ajánlott

A Summer Ruffle márkanevű Hibiscus syriacus ‘Aarticus’ mályvacserje a Michigan állambeli Lincoln faiskolában látta meg a napvilágot és a Farwest Show 2015. (Portland) rendezvényen mutatják be. Kékes-zöld lombleveleinek szegélye fehér. Sötétrózsaszín-levendula színű virágai nyáron nyílnak. A kifejlett növény 1 méter magas és egy méter széles. Különösen kiskertekbe és edénybe ajánlott. Teljes napon virágzik a legszebben, és a lombozat színezete is akkor a legintenzívebb.

Hibiscus-syriacus Aarticus 'Summer Ruffle'

Napra, félárnyékba ajánlott

Szintén 2015-ben, Amerikában mutatkozott be a holland Lendert de Vos újfajtája, a Lucky Lots Abelia márkanevű abélia, az Abelia ‘Wevo01’ fajta, a Farwest Show 2015. egyik újdonságaként. Az életerős, gyors fejlődésű fajta fényes, tarka levelei nem fakulnak ki. Fehér, illatos virágai júniustól októberig nyílnak. Magassága 1, szélessége 2 méter. Kevert ágyásokba, szegélynek, alacsony sövénynekés szoliternek is ajánlják. Napra, félárnyékba,  való. Talajban nem válogat. Fagytűrő képessége kiváló.

Abelia Wevo01 'Lucky Lots'

Napos, meleg helyre ajánlott

Végezetül ismerkedjünk meg egy új zélandi Kiwiflora tarka levendulafajtájával. A Lavandula allardii ‘Meerlo’ előállítója a portlandi Farwest Show 2015 kiállításon mutatta be Amerikában. A vásárlási lehetőségekről innen tájékozódhat: sunsetwesterngarden . Termesztője az újzélandi Classic Plants. 2016-ban a német Selecta fogja Európában forgalmazni. Japánban és Ausztráliában pedig 2017-re tervezik debütálást. Az 1 méter széles és 1 méter magas tarka levelű ‘Meerlo’ levendula rendkívül aromás, illatos. Napos helyre, laza talajba való. Megeredés után hő- és szárazságtűrő.

Lavandula allardii 'Meerlo'

Ajánlat: Tarka rozmaring; Pelargonium Glitterati sorozat

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Jelentkezz Kiskert előadás sorozatra