Dézsató

Sokan kertjük méreténél fogva nem engedhetik meg, hogy tavat építsenek maguknak. A konténerkertek könnyen kialakíthatók és kis helyet foglalnak, így a kisebb kertek ékkövei lehetnek. Nem kell hozzá más, csak néhány négyzetméter egy jó fényviszonyok között lévő helyen.

Nem éppen erre gondoltunk :liba fürdető

Konténer választás, konténer elhelyezés

Először válaszd ki a konténert. A maximum 50-80 liter űrtartalmú konténerek anyaga ellenálló és tartós, színük sötétzöld vagy fekete, így ellenállnak a víz nyomásának és színük a mély víz benyomását kelti, ami csökkenti az algásodás veszélyét. A konténerbe viszonylag sötét színű köveket, palát helyezzünk, hogy az minél természethűbb benyomást keltsen. Olyan helyre állítsd, ahol naponta legalább 6 órán keresztül fény éri. A legtöbb vízinövénynek nagy a fényigénye, ezért a kevesebb fény a vízinövények virágzási készségét csökkenti. Figyelj arra, hogy a konténerben található víz ne melegedjen fel túlságosan, mert azáltal káros folyamatok indulhatnak el a vízben, tönkretéve annak minőségét.

Kis férőhelyen rendkívül mutatós, ha félbe vágott hordót, fa dézsát használsz. Kívül-belül csiszold le, majd az abroncsokat drótkefével tisztítsd meg és fesd újra. Magát a hordót csak vízálló festékkel festheted be. Béleld ki a hordót vastag fóliával, szélét pedig szilárdan rögzítsd majd vágd méretre.

Választhatsz régi kádat is. Talajba süllyesztheted vagy gurulós keretbe állíthatod, így mindig a legmegfelelőbb helyre guríthatod, szükség szerint.

kád tó

Kád tó. A Tullni kertekben láttuk.

Dézsató gondozása

A konténert töltsd fel vízzel. A vízfelszín kb. 60 százalékát borítsd be vízinövényekkel. Vízvisszapótláskor a tömlőből először engedjük ki a meleg vizet. Ne használj vízlágyítót, vagy vegyszerezett vizet.

A növények a tavacskában biofilterként funkcionálnak, segítik a víz minőségének megőrzését, árnyékot szolgáltatnak, hűvösen tartják a vizet, csökkentik a párolgást.

Az így létrehozott rendszer mini ökoszisztéma, kialakulásához kb. 3 hét szükséges. Az elkészítést követő második héten algák jelennek meg a vízben és a víz zavarossá válhat, de később újból kitisztul. Az egyensúlyt a növények fogják fenntartani, amelyek csökkentik az edénybe áramló fény mennyiségét, ezzel gátolják az algák elszaporodását. Azzal is gátolhatod az algák fejlődését, ha több növényfajt tartasz együtt. A konténerbe eső faleveleket és egyéb szerves anyagokat mihamarabb, folyamatosan távolítsd el.

Télire a konténert fedett helyen kell tárolni a vízinövényekkel együtt. A növényeket egyenként is tárolhatod vízben, míg a konténert kiüríted. A fagyérzékeny vízinövények számára a pincében találhatunk megfelelő telelőhelyet.

dézsató

Néhány népszerű vízinövény

Vízililiomok (Nymphaea spp.)

A vízililiomokat cserepestől állítsuk a medencébe. Ajánlatos nyílással nem rendelkező könnyű, műanyag edényt használni erre a célra. A cserépre helyezzünk égetett agyagot vagy téglát nehezéknek. A cserepet olyan mélye helyezzük el, hogy a levelek a vízfelszínen terüljenek el. A növénytartó aljára helyezzünk néhány centiméter tőzeget, állítsuk középre a növényt, majd gyökerének háromnegyed részig töltsük fel ismét tőzeggel. A tőzeg felszínét ezután borítsuk be akváriumi kaviccsal.

Fehér tündérrózsa (Nymphaea alba ’Marliacea’) virágai csak három órás megvilágítás után nyílnak ki. A rózsaszín tündérrózsa (Nymphaea alba ‘Rose Arey’) 20 cm-es virágai bódító illatúak. Állományukat egy idő után meg kell ritkítani, különben kinövik a konténert. A törpe változatok szintén divatosak. Szaporításuk tőosztással történik. A gyökereket a gyöktörzs (rizóma) alatt vágjuk le. A rothadó, elöregedett részeket el kell távolítani. A rizómákat kissé ferdén helyezzük a földbe tenyészcsúccsal fölfelé úgy, hogy az már a vízben helyezkedjen el.

vízililiom

vízililiom

Nőszirmok (Iris spp.)

A vízből kiemelkedő nőszirmok szintén közkedveltek. Ezeket is edénybe helyezve tegyük a vízbe úgy, hogy a tartóedény széle épp a víz felszínén legyen.

Az foltos nőszirom (Iris versicolor) és mocsári nőszirom (Iris pseudacorus) kard alakú levelei 0,5-1,2 m magasra nőnek. A japán iszalagírisz (Iris kaempferi), az egyik legkedveltebb mocsári növény. Óriási kék, fehér, vagy mályva színű virágait a nyár derekán hozza. Inkább a napos helyeket kedveli. Akár 80-90 cm-re is megnőhet.

Palka (Cyperus spp.)

A fénykedvelő örvös palka (Cyperus alternifolius) szintén mocsári növény, amelyet előszeretettel ültethetünk cserepestül a vízikertbe. A pálmafák üstökére emlékeztető levelei 5-8 cm-re is megnőnek, virágai a nyár végén nyílnak. A szobapalka különleges szaporítási módja, hogy az 5 cm-es leveles hajtáscsúcsokat fejjel lefelé nedves homokba tűzdelve gyökereztetjük.

Cyperus alternifolius

Víz alatti növények

Óriási csavarhínár (Vallisneria americana)

Szalag alakú, sápadt zöld, áttetsző levelei a halaknak kiváló búvóhely. Minden fényviszony mellett jól fejlődik 15-60 cm mélységben.

Vízi tündérhínár (Cabomba caroliniana)

Levelei ragyogó zöldek, legyezőszerűek. A halak számára remek ikrázóhely, és jól védi az ivadékokat. Oxigénfejlesztése is jótékony hatású.

tündérhínár

Tündérhínár

Kanadai átokhínár (Elodea canadensis)

Sötétzöld levelei nemcsak a halak búvóhelye, hanem tápláléka is. 15-120 cm mélyen, fényen vagy félárnyékban fejlődik megfelelően.

Úszónövények

Vízijátszint (Eichhornia crassipes)

Szabadon álló gyökerei hosszan lenyúlnak. Összetett viaszos levelei közt nagyon attraktív, sápadt levendula színű virágok nyílnak.

Vízisaláta (Pistia stratiotes)

Bársonyos, kékes-zöld levelei tőrózsában állnak, a gyökerek szabadon lebegnek búvóhelyként és táplálékként szolgálva a halaknak.

Békalencse (Lemna sp.)

Kicsi, lencseszerű levelei gyorsan beborítják a vízfelszínt. Ha túlságosan elszaporodik, egyszerűen ki kell halászni. Egyébként pozitív hatása, hogy árnyékolja és visszatartja a párolgást. Ráadásul az inni érkező repülő rovarok rá tudnak állni.

békalencse

Békalencse

Aranyhalak a dézsatóban

Egy 50 literes tartályba tarthatunk 1-2 aranyhalat helyezhetünk. A hal ragyogó színű és rendkívül ellenálló, alkalmazkodóképessége kiváló. Minden vízben élő rovart elfogyaszt, így a szúnyoglárvákat is. Ezek hiánya esetén közönséges haleledellel gondoskodhatunk táplálásukról. A közönséges aranyhal uszonyai rövidek, színe a sötét aranysárgától a narancssárgáig változik.

aranyhal

Dézsató beültetési kisokos

Bélelj ki egy dézsát műanyag fóliával, amit  tűzőgéppel a déza pereme alatt rögzítesz. A dézsa peremén túllógó részt vágd le.

Válaszd ki a dézsató helyét, sik, kemény felületre helyezd.

Tégy a dézsa aljára téglát. a tégla magassága fogja meghatározni, hogy milyen magasan fog kiállni a növényed a vízből, ugyanis erre fogod helyezni az ültetőkosarat.

Töltsd fel  a dézsát 2/3 magasságig vízzel.

Az ültető kosár 2/3-át töltsd meg földdel, iszapold be a földet, ültesd a közepébe a kiszemelt növényt, és nyomkodd le a talajt a növény körül. Tegyél a talajfelszínre 1-2 cm-es kavicsréteget, ami segít megakadályozni a talaj kimosódását.

5, Helyezd az ültetőkosarat a kiválasztott téglára.

6, Ha már minden növényedet elhelyezted, óvatosan töltsd fel a dézsát vízzel.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás