Savanyú talajon fejlődő növények

Savanyú talajt igénylő növényeket csak akkor tartsunk, ha talajunk pH értéke ezt lehetővé teszi. Ha pedig ilyen talajjal nem rendelkezünk, savanyítsuk kertünk talaját lehetőség szerint. Amennyiben ez sem lehetséges, akkor ültessük a növényeket konténerbe, amelybe a megfelelő kertészeti talaj kerül.

pH 5.5 – talajbiokémiai küszöbérték (Hargitai L.)

A savanyú talajt kedvelő növények az 5.5 pH körüli talajon fejlődnek. A felvehető tápanyagok mennyisége 5,5 pH értéken megugrik, ha a savanyú tartományból a semleges felé haladunk, ezért ezt az értéket biokémia küszöbnek is tekinthetjük. Ez a viszonylag alacsony pH érték még nem rontja a talajszerkezetet, és vas és alumínium ionok aktivitása sem toxikus mértékű. Ugyanakkor a nitrogén és foszfor felvehetősége megfelelő, a talajlakó, a levegő nitrogén tartalmát megkötő nitrogénfixáló baktériumok pedig megfelelően működik.  Ez alatt az érték alatt a talajok erősen savanyúak.

A talajok pH értéke és a tápanyag felvehetőség, talaj pH meghatározás házilag

<4,5 pH erősen savanyú

4,5-5,5 pH savanyú

5,5-6,8 pH gyengén savanyú

6,8-7,2 pH közömbös

Hazánkban hol találhatók savanyú talajok?

Összességében elmondhatjuk nem jellemző Magyarország területére az erősen savanyú talaj. Sem hegyvidékeinkre, sem alföldjeinkre nem jellemző. A Nyírségi és Somogyi Dombvidék homoktájakon a homoktalajai, azokon a hegyvidékeken, ahol bőségesen hull csapadék, és a talajképző kőzet savanyú kémhatású magmás kőzet, pl. az Alpok Alján (65%-nál több szilicium dioxid tartalmú), az Északi Középhegységre is jellemzők az inkább gyengén, közepesen savanyú talajok, de akad erősen savanyú talaj is (hidroandeziten kialakult barna erdőtalaj), ezek a területek azonban nincsenek művelés alá vonva.

Az elmondottakat összegezve, különösen dísznövények vonatkozásában inkább az szokott lenni a probléma, hogy savanyú talajt igénylő növényekkel próbálkoznak a hobbikertészek, aminek az az eredménye, hogy az adott növény hosszabb-rövidebb idő múlva elpusztul.

Talajsavanyítás

Mielőtt megkérdeznénk, hogy mely növények kedvelik a savanyú talajt, ismertjük meg talajunk pH értékét. A semleges talajok (ezek pH értéke 6.5-7 közötti) pH értékét savanyító hatású anyagokkal kell kezelni, de ennél magasabb pH értékű talajok esetében a savanyú talajt igénylő növényeket inkább konténerben neveljük, savanyú kémhatású kertészeti talajkeveréket használva. Ugyanis az erélyesebb talajsavanyítás hatékonysága kétséges, ugyanakkor fokozódhat a talajok toxikussága pl. alumíniumszulfát hatására, kénsav nem adható, a foszforsav pedig szintén káros hatású és rendkívül drága is.

Talajsavanyításra használhatunk fenyőtű-, Sphagnum moha-, aprított kéreg mulcsot, amely természetes úton tartja a talaj pH értékét alacsonyabb szinten. Például kis terület savanyítására terítsünk a talajfelszínre 2,5-5 cm vastagon Sphagnum mohát. Másik lehetőség, ha 4 liter vízbe 2 evőkanál ecetet teszünk, és ezzel öntözzük be a talajt. Az eljárást a konténertalaj pH értékének beállítására használhatjuk. Savanyító műtrágyák adása szintén egy lehetséges útja a talajsavanyításnak. Savanyító hatásúak az ammónium-nitrát, az ammónium-szulfát, a kén bevonatú karbamid műtrágya. Főleg azaleák esetében alkalmazzák. Az adagolást óvatosan, az adagolási utasítások betartásával végezzük, mert a műtrágya könnyen perzselést okozhat. Kén granulátum szintén sikerrel adható, viszonylag olcsó, kevésbé veszélyes. 1 kg-ot adjunk 9 négyzetméter területre.

Savanyú talajt igénylő cserjék, bokrok

Savanyú talajt viselő cserjék, bokrok

terméses magyal

Terméses magyal

Savanyú talajt igénylő lágyszárúak

A talajtakaró kúszó fajdbogyó (Gaultheria procumbens), a kövérke (Pachysandra sp.) valamint a páfrányok minden faja jól fejlődnek savanyú talajon.

Néhány savanyú talajt kedvelő virágos növény:

Savanyú talajon fejlődő fák

Az örökzöldek többsége savanyú talajon fejlődik.

Néhány savanyú, gyengén savanyú talaj kedvelő fás szárú növény:

  • bükk (Fagus sp.) jól tűri a podzolos és erősen savanyú talajokat.
  • A barna erdőtalajok természetes növényzete igen változatos: tölgy, bükk, nyír, csarabosok (Magyarország talajtípusai)
  • amerikai mocsártölgy (Quercus palustris) savanyú talajon is szépen fejlődik (Quercus palustris – Münchh)
  • fűzlevelű tölgy (Quercus phellos)
  • Magnolia sp.
  • Szelídgesztenye (Castanea sativa)
magnolia

Magnolia

Savanyú talajt jól viselő élelmiszer növények

Szója
Burgonya
Répa
Repce
napraforgó

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa