Köves, lejtős területek

Kertünk adottságait használjuk ki. Hibáit fordítsuk erénnyé. A kert adottságainak megváltoztatása helyett ültessünk megfelelő növényeket. Köves, lejtős területre kerüljenek talajtakaró növények, sziklakerti évelők. Alkalmazzunk lépcsőket, támfalakat.

Sziklás talaj

Ha a kertünkben néhány mutatós kő áll ki a földből, nyugodtan hagyjuk meg természethű díszítőelemként. A köves területeket a legegyszerűbb sziklakertté alakítani, ahelyett hogy vég nélkül a kövek kiforgatásával bajlódnánk. Az így létrehozott sziklakert még szebb is lehet, mint a nagy szakértelemmel mesterségesen kialakított tájképi sziklakert, ahol a köveket úgy kell elhelyeznünk, ahogy a természetben is előfordulnak. Ha a kertünk még dombos is, maximális hatást érhetünk el. Az ilyen helyre telepített növények alig kívánnak gondozást. Fontos szempont, hogy a kert minden évszakban nyújtson valami különlegességet. A növények soha nem boríthatják be a köveket. Vagyis sokszor törpe, lassú növekedésű növényeket ültetünk. Kis kőhöz nem illik nagy növény, és fordítva.

Nagyobb kövek tövébe akár cserjék (borbolyák –Berberis sp.), madárbirs – Cotoeaster sp.) is kerülhetnek. Tűző napra kiválóak a különböző varjúhájak (Sedum sp.), száraz, napos helyre való a kutyatej (Euphorbia sp.), Lángvirág (Phlox sp.), pimpó (Potentilla sp.), a tömegében díszítő ikravirág (Arabis sp.). A Sziklakerti évelőkről itt olvashat.

Itt arról olvashatunk, hogy hasznosítható a kő, cserép, tégla

Sziklakerti ötletek: Süllyesztett sziklakertek; Sziklakert gondozás

A kavicskert, kőkert divatja.

tájképi sziklakert

Tájképi sziklakert; A fotó a Szent István egyetem Budai kampuszán készült.

Kertészkedés lejtőn

Ha a kerttulajdonosnak nincs pénze támfalat építeni, talajtakaró növényeket hívhat segítségül. A talajon szétterjedő, vízszintesen

A meredek rézsűkön a fű már csak külön segítséggel marad meg! Egyébként is csak oda telepíthető, ahová a fűnyírót még fel lehet tolni.

Fűnyírás helyett beültetés!

Árnyékos helyekre való pl. az örökzöld orbáncfű (Hypericum calycinum), a télizöld meténg (Vinca minor), vagy a borostyán (Hedera sp.) több faja is. A borostyánra jellemző, hogy a szélsőségesen száraz vagy nyirkos területek kivételével szinte mindenütt megfelelően fejlődik. Jó vízgazdálkodású, árnyékos helyekre püspöksüveget (Epimedium grandiflorum) ültethetünk, amely a száraz talajt is jól tolerálja. Virágainak színes mellékszirmai püspöksüveget formáznak. Száraz, napos helyekre kiváló a japán kúszóboróka (Juniperus procumbens nana), amely sovány talajon is megél. Fiatal korban azonban öntözést igényel.

Talajtakaró évelők

Támfalak

A támfalak nem csak a teraszok megtartására szolgálnak, hanem hangsúlyos díszítőelemei lehetnek a kertnek. Lehetőséget adnak a privát szféra elkülönítésére, háttérül szolgáló látványelemek is lehetnek. Építése szakértelmet kíván, hiszen, különösen, ha megtartó szerepük van, nagy erők hatásának vannak kitéve, különösen, ha rossz vízvezetésű, agyagos talajról van szó. A természetes formájukban meghagyott terméskövekből stabil, mutatós támfalat lehet emelni. A szárazon rakott terméskő-fal repedéseibe telepedett és beültetett növények segítségével természet közeli, rusztikus hatás érhető el. Az alacsony támfalak jó rálátást biztosítanak, és mintegy kitágítják a teret. A kemény vonalak növények beültetésével ellensúlyozhatók. Nincs alkalmasabb helye a kinti étkezésnek, mint a stílusosan megtervezett, kikövezett kerti pihenő.

támfal

Támfal levendulával. A fotó a Kittenberger Kertekben készült,

Lépcsők

A nagy szintkülönbségeket szelídítik a lépcsők, sétára hívogató áthidalások. A terméskő jól illeszkedik a természethez. A lekerekített lépcsőfokok is a természet harmóniáját sugározzák.

A sötét, süllyesztett kertek teraszossá alakítása a kőlépcső és -támfal kialakításának művészi összhangjával érhető el. A ház ablakaiból lenézve szemet gyönyörködtető látványt nyújtanak. A besüllyesztett, kikövezett részeket lépcsők hidalhatják át.

A lépcsősor dézsás, cserepes növényekkel díszíthető. A lépcső oldalán a korlát, a kiültetett növények befolyásolják az összképet. A lépcső a kanyargósság hatását kelti, ha a lépcső szélére benyúlnak a növényeket. A lépcső merev vonalairól elterelik a figyelmet a környezetébe ültetett karakteres növények. A lépcsők az aprócska terasznak is hangsúlyt adnak, és növelik a térérzetet. A lépcsők figyelemfelkeltő drámai hatást adnak egy kerti díszítőelemnek, szobornak, szökőkútnak.

Még többet tudhatsz meg a kerttervezésről Kiskert, díszkert előadás sorozatunkból!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás