Térhatároló örökzöld sövények

Ha felépült az új ház, ha átalakítjuk a kertet, és szeretnénk megőrizni privát szféránkat, nem kell mást tennünk, mint kiválasztani a megfelelő növényt, és máris elbújhatunk a zajos utca, a kipufogógáz, a kíváncsi szemek elől. A növények jól illeszkednek a kert épített elemeihez, de emberi léptékűek, szemben a csupasz kőkerítéssel.

agostyani arboretum részlet

Előtérben malonyai tuja, háttérben boróka. A fotó az Agostyán Arborétum meglátogatása alkalmával készült. Aktuális programjaink innen érhetők el.

Mindenek előtt tisztázzuk, hogy milyen mértékben, mennyi növénnyel szeretnénk privát zugot kanyarítani magunknak. Ha az alig forgalmas mellékutcát szeretnénk elrejteni szemünk elől, elég a szórványos beültetés, és nem szükségszerű örökzöldeket használnunk. Ha sosem szeretnénk felfedni kertünket, házunkat, még télen sem, akkor sűrű levelű örökzöldeket ültessünk.

Azonnal elszeparálódhatunk, ha kerítésünk, lugasrácsunk elé konténeres növényeket állítunk, majd futtatunk. Vagy állítsunk egy sorba létrákat, és ügyelve a stabil rögzítésre futtassuk be hajnalkával, vadszőlővel, folyondárral. Vagy helyezzünk a fokokra lecsüngő cserepes növényeket. Óvakodjunk a szeles helyektől, mert az “építmény” könnyen felborulhat, vagy a cserepeink potyognak le!
Ha kicsit több a türelmünk, ültessünk gyors növésű fákat, mint a mély termőrétegű, nedves helyre való fekete nyírt, fűzet, fehér nyárt, juharokat.

Néha csak szó szerint a teret szeretnénk elhatárolni. Ezek a jelzés értékű térhatárolók inkább kert kertrendezési szempontokat szolgálnak dekorációs céllal.

Választhatunk örökzöld sövényt, amely télen is kellő védelmet biztosít. Egyeseket metszeni kell, alakra vagy csupán ritkítási céllal. Lássunk néhány gyorsan növő örökzöldet:

Leylandi ciprus
Cupressocyparis leylandii

Viszonylag gyors növekedésű, akár 1-1,5 méteresre is megnő egy szezon alatt. A levélszín jellemzően sötétzöld, de vannak aranyló és szürkés levelű változatok is. Figyelem, fiatal korban ritka ágrendszerű. A növények sűrűsítése céljából a csúcs- és az összes oldalhajtást a telepítést követő évben tavasszal, kihajtás előtt (március elejétől április közepéig) kell 1/3 részükre visszavágni. A szezon folyamán az egyenlőtlen növekedést korrigálni kell, de július után már nem ajánlatos a növényt bolygatni, nehogy gyógyulatlan sebekkel várja telet! Ha még mindig elégedetlenek vagyunk az eredménnyel, a következő tavaszon ismét vágjuk vissza a növényt.

leylandi ciprusok

leylandi ciprusok

Babérmeggy Rotundifolia K 15
Prunus laurocerasus Rotundifolia K 15

2,5-3,0 méter magasra növő, gömb formájú, örökzöld cserje. Levele nagy, a japánliliomra emlékeztető, fényes zöld. A nagy lombtömeg miatt, szeles helyre kevésbé ajánlott. Gyors növekedésű, nyíratlan sövénynek lehet ültetni. Az árnyékos helyeken is megfelelően fejlődik.

Prunus laurocerasus rotundifolia

Prunus laurocerasus rotundifolia

Japán naspolya
Eriobotrya japonica

igen mutatós örökzöld növény. többéves példányai védett helyen a szabadba is kiültethetők. Edényben is kiválóan nevelhető. Sűrű, gömb alakú koronájának hatalmas, sötétzöld, átellenesen álló levelei kemények, fényesek. Fehér, mézillatú virágai ősszel nyílnak. Sárga, szilva nagyságú, leveses gyümölcsei a következő év tavaszán érnek be.

Eriobotrya japonica

Eriobotrya japonica

További sövényekről itt olvashat.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás