Barbie kertje

A kertészeknek gyakran határozott véleménye van a rózsaszín színről. Valójában kihívást jelent vele dolgozni. Olvass tovább, hogy megtudd, miért igaz ez, tanulj meg néhány tippet és technikát arra vonatkozóan, hogy miként használhatsz rózsaszínt a kertedben.

A kulturális előítélet jelenti az első kihívást. A rózsaszín egy olyan szín, amelyet gyakran az édességekkel, a Barbie babával, csitri lányokkal, cukisággal, vattacukorral társítanak. Amikor kertet tervezel, ritkán cél a cukiság, ezért sokan meg is feledkeznek a rózsaszín virágokról. Valójában a rózsaszín virágok a kecsesség, az elegancia és a romantika érzését keltik.

rózsaszin színpaletta

Rózsaszin színpaletta

Mi az a rózsaszín szín?

A rózsaszín olyan szín, amely szinte minden kertet feldob – mindaddig, amíg tudod, hogy milyen rózsaszínnel van dolgod, és tudatosan alkalmazod.

Tiszta színként a rózsaszín a vörös telítettlen árnyalata. Ennek az alap rózsaszín árnyalatnak a megváltoztatásához hozzá lehet adni fehéret, hogy “rózsaszínebb árnyalatot” kapj, vagy feketét, hogy „sötét árnyékot” kapj. A fekete és a fehér szín hozzáadásával keletkezik a „tónus”. Az árnyalatok, a tónusok ugyanannak a színnek, esetünkben a rózsaszínnek a változatai. Ha együtt használják őket, ezt monokromatikus színsémának nevezik. Cikk ajánlat: Egyszínű kertek

Ha megváltoztatod az alapszín “hőmérsékletét”, a kombinációk bonyolultabbá válnak. Ez különösen igaz a rózsaszínre. Tehát amikor növényeket választasz a kertbe, fel kell ismerni a különbséget az alap rózsaszín, a meleg rózsaszín és a hideg rózsaszín között.

A meleg rózsaszínnek olyan nevei vannak, mint korall, őszibarack, lazac vagy eper. Ha ezeket a színeket festékkel hoznád létre, akkor sárgát adnál az alapszínhez. A meleg rózsaszín általában békét sugároz, és nyugtatja a szemet.

A hideg rózsaszín nevei közé tartozik a babarózsaszín, a púderrózsaszín, a lágy mályva, a fukszia, az orchidea rózsaszín, vagy a kékes rózsaszín. Ezek a színek úgy állnak elő, hogy egy kis kék keveredik az alap rózsaszínhez. A hűvös rózsaszínek hatásukban energikusabbak és kicsit pörgősebbek, mint a meleg rózsaszínek.

Kerttervezés rózsaszínnel

rózsaszín kiegészítő jelen esetben a rózsaszín kerítés

Rózsaszín kiegészítő jelen esetben a rózsaszín kerítés vörös és rózsaszín rózsákkal.

Bár nem szigorú szabály, rózsaszín virágoskerted sikeresebb lesz, ha a meleg/hideg spektrum egyik vagy másik oldalán ragaszkodsz az árnyalatokhoz. Ültess csoportosan, hozz létre fókuszpontot. Használj rózsaszín kerti kiegészítőket, például rózsaszínre festett virágtartókat, dekoratív cserepeket vagy rózsaszín színű kerti díszeket. Tervezz a teljes szezonra. Olyan virágokat válassz, amelyek passzolnak kerted adottságaihoz, mint például a vízigény, fényigény és megfelelő talajviszonyok.

kánna rózsaszín konténerben

Kánnák rózsaszín konténerben.

Tervezés meleg rózsaszín

A legtöbben azt mondanák, hogy a piros és a rózsaszín nem mennek egymáshoz. De ez nem mindig van így. A meleg rózsaszín kúpvirág (a narancssárga kúpjaival) valóban gyönyörűen működik a meleg piros petúniákkal és a korallrózsaszín szalviakkal. A siker kulcsa a meleg színek sikeres összeválogatásában rejlik. Ha ebben a kertben fukszia színű petúniák szerepelne a sötétvörös helyett, a kombináció nem lenne ennyire kellemes.

lazacrózsaszín kúpvirág - vörös petúnia

Lazacrózsaszín kúpvirág – vörös petúnia jól passzolnak egymással.

A kékeszöld a meleg rózsaszín kiegészítő színe (a színkörön átellenben található), így a kékeszöld lombozatú növények, mint a levendula, a boróka és az eukaliptusz jó társnövényei a melegrózsaszínmeleg kúpvirágnak. A szürke-kékek, mint például a gyapjas tisztesfű, a hamvaska is jól mutatnak meleg rózsaszín színű virágokkal.

kúpvirág - levendula

kúpvirág – levendula monokróm hatás

Tervezés hideg rózsaszínnel

A kékes árnyalatú rózsaszínek hideg rózsaszínnek számítanak. A hideg rózsaszín árnyalatú virágok gyönyörűek ibolya, bordó és lila színekkel párosítva, amelyek vöröset és változó mértékben kéket tartalmaznak. A színelméletben analóg színeknek nevezik őket, ami azt jelenti, hogy szomszédosak a színkörön. Amikor virágot választasz a kertbe, az analóg színek kombinálása kellemes színharmóniát biztosít.

bársonyvirag - verbéna

Bársonyvirag – verbéna, a színek kontrasztja élénkíti a kertet.

Az élénkebb megjelenés érdekében fontold meg a hideg rózsaszín és a narancssárga és/vagy sárga kombinálását. A türkizkék vagy mentazöld kerti kiegészítők csodálatosan néznek ki hideg rózsaszínnel. És ne feledkezz meg az igazi rózsaszín világosabb vagy mélyebb árnyalatainak beépítéséről sem.

A hideg rózsaszín kiegészítő színe a lime zöld, ezért keresd a sárga-zöld lombozat beépítésének lehetőségeit, pl. a seprőfű. A szürke-ezüstöt lombozat, amiről már volt szó, egészen más irányba viszi a kertet, de hideg rózsaszínnel is jól mutat.

seprőfű - verbena

Seprőfű – verbena színkombináció elegáns hatást ad.

A sikeres kerttervezés kulcsa a kreativitás és a harmónia. Kísérletezz különböző virágkombinációkkal és elrendezésekkel, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbbet. Gondos tervezéssel és a részletekre való odafigyeléssel lenyűgöző kertet hozhatsz létre.

Évelők rózsaszín virágú fajtái, ajánlat

Az alábbi évelők rózsaszín fajtái: Szellőrózsatollbugaiszalag, szegfű, szívvirág, ezerjófű, gyűszűvirág, kúpvirág, sédkender, gólyaorr, hunyor, sásliliom, mályvarózsa, méhbalzsam, díszpipacs, pünkösdi rózsa, keserűfű, lángvirág, kankalin, kökörcsin, rózsák, cickafark.

Hagymások rózsaszín virágú fajtái  Kánnadáliakardvirág, jácint, liliom, pirosliliom, üstökliliom, ernyősliliom, ázsiai boglárkatulipán.

Egynyáriak rózsaszín virágú fajtái: angyalfüzér, őszirózsa, kakastaréj, kleopátra tűje, pillangóvirág, hibiszkusz, nebáncsvirág, madármályva, petunia, pipacs, rézvirág

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás