Nyár végén, ősszel virágzó cserjék

Papp János

Az egynyári virágok többsége egészen az első fagyokig virít, de van néhány díszcserjénk és évelő dísznövényünk, amely őszi virágzásukkal egészítik ki a kert virágpompáját.

Sokan rajonganak az örökzöld növényekért, legyenek azok akár fenyőfélék, akár lomblevelűek. Ez utóbbiak még képesek egy kis változatosságot csempészni kertünkbe, de igazán szép akkor lesz a kert, ha minden évszakban más oldalát mutatja. Ez természetesen egy kis többletmunkával jár, de kárpótol minket az évszakonként megújuló, látványos virágkavalkád. S bár elsősorban a tavasz és a nyár virágai kápráztatnak el minket színeikkel, néhány díszcserje és évelő növény az ősz változatos színvilágáról is gondoskodik.

Ősszel virágzó díszcserjék

Japán gyöngyvessző

Bár a japán gyöngyvessző (Spirea japonica) leggazdagabban június végén, júliusban ontja piros virágait, de augusztustól szeptember végéig még egyszer képes virágozni. 1-1,5 m magasra nő meg, így a kisebb kertekbe ajánlható növény.  Jó talajviszonyok között, rendszeres vízellátással, napos vagy félárnyékos helyre ültetve sokáig gyönyörködhetünk benne. Sajnos a meszes talajra érzékeny, ezért az ültetéskor feltétlen savanyítsuk a talajt tőzeggel vagy fenyőkéreggel. Számos fajtáját ültetik, melyek piros, rózsaszín vagy fehér színűek lehetnek. Hozzá igen hasonló igényű és tulajdonságú a pompás gyöngyvessző (Spirea x bumalda), így felhasználásuk is azonos.

Spirea 'Lemon Princess'

Spirea ‘Lemon Princess’

Kerti mályvacserje

A kerti mályvacserje (Hibiscus syriacus) Sokszínű virágai júliustól október elejéig nyílnak. Fény és melegigényes cserje, de átlagos kerti viszonyok között is szépen fejlődik. 3-4 magasra nő meg, ezért akár magas sövényt is nevelhetünk belőle. Faiskolákban gyakran találkozhatunk koronás fácskává alakított változatával is.

Hibiscus syriacus

Nyáriorgona

A nyári orgona (Buddleia davidii) neve ellenére szeptember végéig találkozhatunk virágos fajtáival. Virágai fehér, lila és rózsaszín különböző árnyalataiban nyílnak. 2-3 m magasra nő meg, de létezik 1-1,5 méter magas fajtája is (‘Harlequin‘ és ‘Pink Delight‘). Meleg, napos helyeken fejlődik legszebben.

Újdonság a Buddleia ‘Blue Chip‘, a világ első törpe növekedésű nyári orgonája az alapfaj minden hasznos tulajdonságával. Illatos, méheket és rovarokat vonzó virágait egész nyáron át, nyár végéig ontja. A 60-80 cm magas növény megtartja kompakt formáját, ezért ideális konténernövény.

nyáriorgona 'Blue Chip' hibrid

Nyáriorgona ‘Blue Chip’ hibrid

Kínai kékszakáll

A kínai kékszakáll (Caryopteris incana) az őszi kertészeti kiállítások slágernövénye a kékszakáll, ami nem is csoda, mert kék virágaival és szürkészöld leveleivel minden őszi kert dísze lehet. Gyors kezdeti növekedésű, de 0,5-1 méternél nem nő magasabbra. Az idősebb példányok gömbölyded bokorrá alakulnak. Jól tűri a szárazságot, napos fekvésbe való. Nedves talajon vagy hűvösebb, árnyékos helyen károsodhat. kékszakáll ‘Empire Blue’

kékszakáll 'Sunshine Blue'

Kékszakáll ‘Sunshine Blue’. Fotó: Provewinners.com

Trombitafolyondár

A trombitafolyondár (Campsis radicans) akár 15-20 m magasra kúszó, gyors kezdeti növekedésű, léggyökerekkel kapaszkodó lombhullató cserje. Narancs- vagy téglapiros virágai júniustól szeptember elejéig nyílnak. Közepes vízigényű növény, napos vagy félárnyékos fekvésbe való. Kiválóan alkalmas sima falak, száraz fatörzsek és oszlopok befuttatására.

trombitafolyondár

trombitafolyondár

Cserjés pimpó

A cserjés pimpót (Potentilla fruticosa) Nyugat-Európában igen sok fajtáját termesztik. Nálunk kevésbé elterjedt, pedig több figyelmet érdemelne. Fajtától függően májustól szeptemberig ontja sárga, piros, rózsaszín vagy fehér virágait. A vásárláskor figyeljünk arra, hogy néhány fajtája mészérzékeny, ezért csak savanyú talajba ültethető. 1-1,5 méter magasra nő meg, így szép alacsony jelzősövényeket alakíthatunk ki belőle.

cserjés pimpó, Budai Arborétum

cserjés pimpó

Barátcserje

A barátcserje (Vitex angus-castus) 2-3 m magasra növő, gyors kezdeti növekedésű lombhullató félcserje. Hajtásai, levelei illatosak. Lombja szürkészöld színű. Liláskék virágai július-szeptemberben nyílnak. Szárazságtűrő növény, napos fekvésbe való.

barátcserje

Barátcserje

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!