Mediterrán kertek és növények

A külföldi kirándulások, nyaralások során szembeötlik a mediterrán kertek virágpompája, szinte utánozhatatlannak tűnő hangulata. Divat a mediterrán hangulatot idéző kert, ahol a dézsás növények, terrakotta edények, kúszónövények, oszlopos örökzöldek segítenek a mediterrán jelleg kialakításában.

belső udvar, Cordoba

Belső udvar, Cordoba

A toszkán kertek jellemzője a nyírott zöld, a szobrok, és a víz. A medencék gyakran mozaik díszesek, gyakoriak a csobogók, szökőkutak. Az villák körüli parkok művelt kertrészei fokozatosan átmenetet alkotnak a természetes, erdős környezetbe. Kedveltek a topiáriumok (nyírt cserjék és fák) behívva az építészetet is a kerti egyvelegbe.

Kiváló minőségű japán metszőeszközök a Kertlap Kertészeti Webáruházból!
Hirdetés

Lássunk néhány példát:

Jellemző a tengelyes szerkezet, amelynek vonalát gyakran fék szegélyezik, és a szemet a távolba vezetik, mutatva grandiózus méreteket, mint a firenzei Pitti palota Boboli parkjában láthatjuk. A kert elengedhetetlen része a pihenőhely, a beszélgetések, a privát élet zajlik, távol a kíváncsiskodóktól. A sétautakkal szegélyezett virágágyások meghitt sétákra invitálnak.

Boboli

Boboli

A Firenze városfalain belüli romantikus Torrigiani kertet kőedényei, obeliszkjei és kőedényei teszik jellegzetessé. A kanyargós sétautakat atlaszcédrusok, fák szegélyezik.

A Firenze felett emelkedő hegyek közt húzódik meg a Villa Gamberaia. A viszonylag kis területen a toszkán kertek szinte minden jellegzetessége fellelhető, vízfelületek, szobrok, nyírt sövények, kőmozaikok, edényes növények.

Mára itthon is divattá vált a mediterrán hangulatot idéző kert, ahol a dézsás növények, terrakotta edények, kúszónövények segítenek a mediterrán jelleg kialakításában.

mediterrán teraszos kert

A mediterrán növények közös jellemzője a nagy tápanyag igény. E növények nyáron rendszeres öntözést igényelnek. A napos helyeket szeretik, és télen át kell teleltetni őket. Ilyenkor tartsuk növényeinket világos helyen, vágjuk vissza a túl hosszú hajtásokat. Ritkán, havonta öntözzünk, s csak márciustól tápoldatozzunk újra. Fontos a tavaszi, márciusi hajtás visszavágás is, mert ezzel a növényeket bokrosodásra, elágazódásra késztethetjük, s levágjuk a télen felnyúlt, esetleg beteg részeket is. Nyáron úgy érhetjük el azt, hogy mindig tele legyenek hajtásaik virággal, ha az elnyílt virágokat rendszeresen kicsípjük. Kétévenként ültessük át e növényeket tavasszal, ha tudjuk, vagy a föld felső részét javítsuk fel humusztrágyával.

Cikk ajánlat: Mediterrán kiskertMediterrán nyár

Cytisus nemzetség – Zanót

A pillangósok családjába tartozó, különleges habitusú, keskeny levelű bokrok nagyon ellenállóak. Apró sárga, vörös vagy bordó virágai tavasszal nyílnak. Alakra metszhetők. Szárazságtűrők, műtrágyázást nem igényelnek. Nálunk dézsás növényként teleltethető. Télen zöld szára miatt örökzöldnek látszik. Jól mutat évelők háttereként, Díszfüvek társaságában. Dugványról szaporítható.

Cytisus

Leptospermum nemzetség – Teamirtusz

A mirtuszfélék családjába tartozó kompakt cserjék, alacsony fácskák tavasszal nyíló virágai rózsaszínűek vagy vörösek. Szárazságtűrők, és -7 – -10 fokig fagytűrők. Napfénykedvelő. Mészmentes talajon fejlődik. Leveléből teafőzetet készítettek.

Leptospermum

Callistemon nemzetség – Kefevirág

A mirtuszfélék családjába tartozó kefevirág akár két méterre is megnövő cserjék. A virágok üvegmosó kefére emlékeztetnek. Májustól augusztusig virágzik. Napos helyre, savanyú talajra van szüksége. Szaporítása fejdugvánnyal történik

Callistemon

Bougainvillea nemzetség – Murvafürt

A csodatölcsérfélék családjába tartozó murvafürt apró sárgás virágai alig észrevehetően bújnak meg a színes murvalevelek között. Apró fácskává metszhető, de támrendszerre is futtatható. A sima levelű fajták jól bírják a hűvös, száraz klímát.

Bougainvillea

Rosmarinus nemzetség – Rozmaring

A rozmaring örökzöld, fás bokrainak levele közismert fűszer. Kellemes illatú bokrai a száraz, enyhe, napos klímát kedvelik. Védett helyen kiültetve is átteleltethető. Kék, rózsaszínű, fehér virágú változatai ismertek. Ismertek futó változatok is.

Rosmarinus

További növények: A leanderGránátalma kertbe, edénybeTöbb céllal is ültethetsz oszlopos formájú örökzöldeketFügét mutatunkOlajfák.

Tervezzünk saját mediterrán kertet: Mediterrán kiskert.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás