Mélyen fekvő, árnyékos kiskertek

Neked csak szűk, sötét kertecske jutott, ráadásul osztozni kell vele a szomszédaiddal? Ne szomorkodj! Hozd ki belőle a legtöbbet!

Süllyesztett, a bejárati ajtó és az utca szintje közé ékelődött, esetenként magas házakkal körülvett apró kertek, bérházak belső kertjeinek fő jellemzője, hogy árnyékosak, sivárak. A kert állapotán, esztétikai megjelenítésén a tér, a talaj megváltoztatásával, a megfelelő növények kiválasztásával segíthetünk.

Nyirkos, silány talaj

Ássunk egy kb. 1m-es próbagödröt. Ha esőzés után a víz nehezen szivárog el, nincs mese, a talajvizet el kell vezetni. Ha az építkezés eredményeképp az altalaj felszínre kerül, vízzáró agyagréteg alakul ki. Ilyenkor viszonylag egyszerű helyzetben vagyunk. Ugyanis a vízzáró réteget át kell törnünk, és a probléma máris megoldódott. Szintén talajtömörödést okoz, ha a munkagépek tömörítik össze a talajt, megváltoztatva a talajszerkezetet. Ekkor a talaj mélyebb megmunkálásával segíthetünk a problémán. Gyakran nincs is kertünkben megfelelő termőréteg, csak agyag. Ilyenkor termőtalajt kell hozatnunk, vagy komposzttal kell a talajfelszínt összedolgozni. Gyakran még ez sem segít. Ilyenkor drénezni kell. Bár sokszor egy víznyelő kút is megteszi.

kövezett kert konténeres növényekkel

Kövezett kert konténeres növényekkel

Van, ahol nem éri meg a talajjal kísérletezni. Oda konténeres növények kerüljenek, netán emelt ágyás, akár guruló lábakon álló is. Ezeknek a megoldásoknak egyik előnye, hogy megússzuk a talajcserét, a mozgathatóság pedig segíti a megfelelő helyválasztást. Cikk ajánlat: Ültessünk konténerbe; Konténerkertek; Emelt ágyás

Terepváltoztatás – térérzet

A mély területeket padkákkal tehetjük mozgalmasabbá. A szintváltoztatások a nagyobb tér érzetét keltik. A térnövelő hatást tovább fokozhatjuk, ha a kertet lehatároló, bejárattal szembeni falakat pasztellszínekkel lefestve a távolság érzetét keltjük.

városi kert szintkülönbséggel

Városi kert szintkülönbséggel.

A nyitott kapu mindig a rejtett kert szépségét érzékelteti. Ezért izgalmas eleme a kicsi kertnek. Kapucskát a falra is szerelhetünk. Ha ajtaját nyitva hagyjuk, ez azt sugallja, hogy ott újabb kert rejtőzik. A térérzet tükrökkel is fokozható. Ezzel azonban bánjunk óvatosan, a szemlélő ne lássa magát benne.

A falak “meleg” és “hideg” színének változtatásával mozgalmasabbá tesszük kertünket. Ha világos, napfényes színt választunk, a kertünk sokkal világosabbnak tűnhet. A falakra futhat borostyán, repkény. Helyezzünk hangsúlyt a fény és árnyék játékára.

Festett tűzfallal körülvett kert

Festett tűzfallal körülvett kert

Látványelemek

Egy feltűnő elem elhelyezése elvonja a tekintetet a környező magas épületekről. Ez az ele
m lehet egy nagyobb növény, edény vagy szobor. Ebből azonban elég egy elem. Az edénybe árnyéktűrő, nedves talaj kedvelő törpe palástfű, az árnyéktűrő és közepes vízigényű árnyékliliom, az árnyéktűrő, szárazság idején öntözést igénylő kis télizöld meténg kerülhet. Vagy ültessünk különleges kőedénybe szobaaráliát. Vigyázat télire be kell vinnünk.

árnyékos kertrész

Előtérben tölgylevelű hortenzia és árnyékliliom. A fotó a Kittenberger Élménykertekben készült,

Egy-egy növény önmagában is vonzza a tekintetet. Ilyen a hatalmas levelű, árnyéktűrő, vízigényes kínai rebarbara. Nevelhetünk fácskát is, pl. a félárnyékot viselő japán juhart, amely száraz körülmények között öntözést igényel. Egy feltűnő formájú, kerti páfrányokkal övezett szobor szintén megteszi a várt hatást. A kerti páfrány az árnyékos kissé nyirkos helyeket kedveli. A térérzetet fokozandó tükröt is helyezhetünk mögé.

Növényszínek

Kellemes hatást nyújtanak az aranysárga, ezüstszürke tónusok. A sárga szín a napfényt pótolja, és szépen kiemeli az ezüst szürkét. Ekkor már más színre nincs is szükség. Kora tavasszal szépen mutat a hunyor, nyáron a félárnyékot is elviselő díszcsalán, mely nyári melegben öntözést kíván. Télire vagy be kell vinni, vagy egynyáriként kell tartani.  Az árnyékkedvelő, évelő tündérfürt, krémszínű virágaival szépen mutat. Ezek alacsonyabb növésűek, tehát olyan helyre kerüljenek, ahol rájuk láthatunk. A lejtős területet szépen beborítja a aranylevelű lizinka, amely napon és félárnyékban is szépen fejlődik, vízigénye közepes.

évelő tündérfürt

Évelő tündérfürt

Bérházak, társasházak belvárosi kertjei

A bérházak belső udvarát egyre több helyen felváltják a belső kertek, amelyek szabadtéri társalgókká alakulva új közösségi életteret hoznak létre. Ezek zöme magán kezdeményezés és összefogás eredménye, amely új dimenziókba helyezi a lakóközösségeket. A folyamatos kertfenntartás  közösségformáló erején kívül a természet szeretet, a természethez való viszony erősítője is egyben. A kertek fenntartása befektetést is igényel. Ilyen pl. az öntözővíz használata. Ezt feltétlenül figyelembe kell venni a fajtaválasztásnál. Az öntözővíz használatát csökkenthetjük, ha díszítő kéregborítást alkalmazunk, és szárazságtűrő fajokat választunk, ami nem jelenti azt, hogy ezek a fajok egyáltalán nem igényelnek vizet. Ne feledjük, hogy a szárazságtűrők nagy része csak a megeredését követően, illetve megfelelő fejlettségi állapotban válik szárazságtűrővé. A választás nehezíti, hogy a kertek benapozottsága gyakran csekély. Továbbá a kis tér nem tűri a nagy méreteket, amelyek árnyékvetése tovább sötétítheti a kertet.

belvárosi kert

Az ilyen kertek részére ajánlott többek közt a jezsámen, amelyet szerves anyagban gazdag talajba ültessünk, a maximum 6×3 méter terjedelmű, mészkerülő nyugati ostorfa, a  sásliliom, amely télen visszafagy, és tavasszal megújul, a gyorsan terjedő, mészkerülő szálkás pajzsika kimondottan kedveli a száraz, árnyékos helyeket, végül, de nem utolsó sorban a borostyán, csúnya, málló falfelületeket is sikerrel takarhatunk vele.

Problémás a kertje? jelentkezzen kiskert tanfolyamunkra, és kérdezze a szakembereket!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás