Édesgess sünit a kertedbe!

A sün sok gyerekmese főhőse. Cuki megjelenésének, rókariasztó tüskéinek, és a tűpárnává gömbölyödés tudományának köszönheti népszerűségét a gyerekek körében. Miután sok kártevőt is elfogyaszt, a hobbikertészeknek is a barátja.

De nem volt mindig ilyen közkedvelt. Az ókorban némely vidékeken pecsenyéjét lakmározták. A középkorban boszorkányos tulajdonságokkal ruházták fel, harapását mérgezőnek tartották. Akkoriban nyilván hegyes fogai és tüskéi riasztották az embereket.

A kis termetű emlős tüskéi valójában módosult szőrök, a védekezésben játszanak szerepet. Amikor már közel a veszély, hozzáférhetetlenné gömbölyödik, és remélhetőleg megszabadul a ragadozók támadásától. Nálunk a keleti sünnel (Erinaceus roumanicus) találkozhatsz. Ez a faj KözépKelet-Európában terjedt el egészen 1.400 méteres magasságig. Nemcsak messzire kóborol, hanem, hallj csudát, úszni is tud. Ezért tudott nagy területeket benépesíteni.

sün almával

Rovarevő. Ebben segítik tűhegyes fogai, erős nyelve. Minden a talajszinten élő, mozgó, fejlődő rovart, pókot elfogyaszt, de szereti a csigákat, gyíkokat, madárfiókákat, ill. tojásokat is. Mindebből kitűnik, hogy a sün a kártevőknek is nagy fogyasztója. A mesekönyvek sünije a hátán lévő tüskéin gyűjtötte be az almát. Ebből annyi a valóság, hogy kedveli a gyümölcsöket és a növényi részeket is.

A süni éjszakai állat. Már szürkületkor hallhatod csámcsogását, motoszkálását. Az őszre jól felhízott süni 8-10oC alatt elvonul aludni. Melegebb teleken azonban fel-felkel, hogy táplálék és víz után nézzen. A tavaszi nászt követően nyár elején születnek a csupasz és vak bébik.

sünbúvóhely

Sünbúvóhely. A fotó a Tullni Kertekben készült.

A sün nem szereti a monokultúrás szántóföldet, változatos helyeken sokkal jobban érzi magát. Szeret kóborolni, akár a te kertedet is meglátogathatja. Főleg, ha be tud jutni a kertedbe a kerítés alatt, vagy a sövények között. A tűztövis “kerítés” például megvéd a betolakodóktól, de a süni vígan keresztülverekszi magát rajta. Ha a kertedben sokféle növény, magas fű, bokrok, farakás van, biztos, hogy otthont nyújthatsz neki. Ha sünt édesgetnél a kertedbe, hagyj olyan bolygatatlan részt benne, ahol nincs nyüzsgés, fűnyírás, rajcsúrozás. A lehulló levelek, faágak otthont adnak a rovaroknak, táplálékot a madaraknak, és nem utolsó sorban a a sünöknek. A rovarvárak sünicsalogatók is egyben. A sün megbújik a komposztládában, a komposzt halom alján, a bokrok, a sövények aljában. A talajtakaró tuják is a kedvencei. Kaszáláskor, fűnyíráskor se feledkezz meg róluk!

sünitató

Sünitató.

A süni téli álmot alszik, így vészeli át a téli időszakot. Te is adj lehetőséget, hogy álomra hajthassa a fejét. Egy eldugott helyen hagyj számukra avarkupacot, vagy egyéb növény hulladékot, kupacot, ahová bevackolhatják magukat. A Főkert is segíti őket (2022.), hogy megfelelő nyughelyet találjanak. “Mivel a Tabánban és környékén nagy számban fordulnak elő ezek a kedves ki emlősök, ezért több helyen meghagytuk az avart, és hálóval kerítettük le, hogy ne fújja el a szél. Így védett helyen hibernálódva vészelhetik át a hideget. A sünmenedékeket táblával is jelöltük, kérjük az arra járókat, hogy ne háborgassák az avarkupacot, nehogy megzavarjanak egy téli álmot alvó sünt!”

Még inkább tanyát vernek, ha megkínálod őket vízzel és kutya- vagy macskatáppal. Persze ne úgy képzeld, hogy tenyeredből fogod etetni őket. Csak helyezd le az enni és innivalót, majd ők elintézik a többit. Hallottad már a sünöket beszélgetni? Közös étkezések, együtt játszás alkalmával szuszognak, röfögnek, ugatnak, a kicsinyek még csicseregnek is, vagy valami efféle. Sikeres süncsábítást kívánunk!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Ternésvédő háló

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa