Kert köves talajon

Ha a kerti munkálatok közben többször kőhöz koccan az ásó, először frusztrál a felismerés, hogy a házunk környéke, a kertünk telis-tele van kövekkel. Mi legyen a sorsuk? Dobjuk át őket a szomszéd kertjébe? A feladat kivitelezhetetlennek tűnik. Esetleg ássunk egy jó, mély gödröt? És temessük el őket? Ez sem tűnik jó megoldásnak. Építsünk belőle hegyet? Ez már jobban hangzik.

Kert vulkáni tufán

Először is gondolkodjunk pozitívan. Ne higgyük, hogy a kövek csupán azért bújnak meg a föld alatt, hogy kicsorbítsák az ásónkat. Követ találni a kertben inkább szerencse. Hiszen ingyen jutottunk olyan díszítő elemhez, amelyért mások drága pénzt hagynak ott a kertészetekben. Ha valakinek olyan hegyoldalban található a kertje, ahol valaha vulkáni tevékenység zajlott, a kertjében található vulkáni tufa igazi kincs. A vörösesbarna tufa porózus, különleges alakzatokat produkál, és meleg érzetet kelt. Kitűnő sziklakerti alapanyag.

tufa, kerti dísz

tufa, kerti dísz, jól mutat sziklakertben, kaktuszkertben.

Kristálykert

Hátha mégis igaz az a mendemonda, hogy a kövek majdnem annyi energiát közvetítenek, mint a kristályok? Csak nem fosztjuk meg magunkat, az energiával való feltöltekezés esélyétől? Vannak olyan szerencsések, akik még kőbe ágyazott kristályt is lelnek, amely alkalomadtán a konyhakert paradicsomai között megbújva úgy ragyog a ráeső fényben, mint egy UFO. Nem győzzük az álmélkodó vendégeknek mutogatni.

kő támfal

Kő támfal a teraszok kialakításához. A földdel feltöltött hézagokba ültess növényt.

Építsünk hegyet!

Ha már hegyet kell építenünk, miért ne építenénk fel a köveinkből? Persze csak semmi meggondolatlanság! A döntést előzze meg a tervezés. Nem csak úgy összedobunk egy hegyet, hanem tervezzünk teraszokat. A kövek közti hézagokat töltsük fel agyagos talajjal. A maradék kövekkel pedig dekoráljunk. Legyünk kreatívak. Ha mégsem akarunk kőkertet, legalább a kert egy részében halmozzuk fel őket, és ott díszítsünk velük.

köves tópart

Kövek a kerti tó partján a természetes megoldások híveinek. A fotó a Tullni Kertekben készült, ahová minden éveben kirándulást szervezünk.Részletek a programok menüben.

Kavicsos meder

A kövek remekül mutatnak a kerti tó partján. Ha kertünk fiatal lánchegység környezetében található, és a kertben lemezesen hasadó átalakult kőzet található, remekül hasznosíthatjuk a kerti tó medrének építésekor. A kövek viszonylag stabilan rakhatók egymásra, ezt a tulajdonságukat is kihasználhatjuk. Ahol az egykori árterületen lévő kertben sok a lecsiszolt felületű kő, kavics, ezek szintén remek meder alapanyagok, sőt száraz patakmedret is kialakíthatunk velük, ami manapság rendkívül divatos megoldás.

száraz meder

Divatos a száraz meder. A vizet képzeld oda, vasmacska hozzásegít. A kerti tónál olcsóbb és egyszerűbb megoldás. A fotó a Tullni Kertekben készült.

Szikla díszek

Nincs olyan jól variálható természetes képződmény a kertben, mint a kő. Gondoljunk a földbe süllyesztett természetes járólapokra, a kerítésekre, a zuzmóval fedett, romantikus padokra. A növénnyel beültetett kőedény helyett gyakran elég egy vájat a sziklában. A szikla közepén kialakult természetes vályú akár madáritatónak is megfelel. A kertben minduntalan fölbukkanó kövek összességében egyesítik az elkülönült tereket, egységes képet adnak a kertnek. Némely szemet gyönyörködtető forma szoliterként hívhatja fel magára a figyelmet. A semmiből kiemelkedő sziklák természetes szobrokra emlékeztetnek. Magyarországon nagy területen a röghegységek mészkövei fordulnak elő. Velük is sikerrel díszíthetünk.

kőasztal kőszékekkel

Kőasztal kőszékekkel, kőkorszaki szaki fílinggel. A fotó a Kittenberger Élménykertekben készült, ahová minden éveben kirándulást szerveztünk.

Fűszerspirál

További lehetőség az emelt ágyás egyik fajtájának, a leggyakrabban gyógy- és fűszernövényes spirál ágyásnak az elkészítése. Az ősszel vagy tavasszal építhető fűszerspirál építése nem könnyű feladat, de megéri a fáradságot. Akár építési törmelékből is felépíthető. Ezzel a sitt egy részét is hasznosíthatjuk. Ne feledjük, hogy a spirál tetején lesz a legszárazabb a talaj, lefelé haladva pedig egyre nedvesebbé válik, amit figyelembe kell venni a növénybeültetés során: Alulra kerülnek a legvízigényesebb növények, míg felfelé haladva az egyre kevesebb vízigényű, majd szárazságtűrő fajok.

fűszerspirál

Kő és növény

A kő és a növény párosítása kiapadhatatlan forrása a dekorációs kísérleteknek. Válasszuk meg az odaillő növényeket. Nézzünk körül saját környezetünkben. Figyeljük meg, mely növények fordulnak elő hasonló környezetben. Használjunk az eredeti élőhelyhez illő növényeket! Ehhez nagy segítség a környéken tett kirándulás. Nem is gondolnánk, mennyi növény érzi jól magát köves talajon. Tűző napra kiválóak a különböző varjúhájak (Sedum sp.), száraz, napos helyre való a kutyatej (Euphorbia sp.), lángvirág (Phlox sp.), pimpó (Potentilla sp.), a tömegében díszítő ikravirág (Arabis sp.). A Sziklakerti évelőkről itt olvashatsz.

Cikk ajánlat: Süllyesztett sziklakertekSziklakert gondozás.

száraz köves terület növényei

A dolomit murvával szórt lejtős terület alján közepes vízigényű zsurlótömeg található, akár a vízparti nádast szimbolizálva. Az oldalban pedig a délszaki kutyatej pozsgás levelei (balra lent), valamint az őszi színét lassan felöltő, igénytelen vadszőlő talajon tekeredő hajtásai díszítenek. A fotó a Tullni Kertekben készült.

Antikolt szikla

A kő, szikla “antik” benyomást kelt, ha mohával, zuzmóval párosítjuk. Csak párás, nedves környezetben marad meg, és csak ott élethű, vízparton, mélyen fekvő, árnyas területen. A kő mohával való betelepítésének legegyszerűbb módja, ha megnedvesítjük, majd bevonjuk joghurt és moha shak-kel. Az rd.hu “Mire jó még a joghurt” című cikkében ezt az elkészítési módot ajánlja:”Tegyen a turmixgépbe egy pohár élőflórás natúr joghurtot, egy maréknyi kerti mohát és körülbelül egy pohár vizet. Turmixolja fél percig. Egy ecset segítségével kenje szét a keveréket azokon a helyeken, ahol szeretné, hogy moha nőjön – a lényeg, hogy hűvös és árnyékos legyen. Időközönként nedvesítse meg a mohát, amíg szilárdan meg nem telepszik.”

mohás kövek

Egy kis munkavédelem

A kövek mozgatása nehéz fizikai munka. Sose becsüljük túl az erőnket. Minden művelethez húzzunk kesztyűt. A markológépet kevesen engedhetik meg maguknak. Helyette használjunk emelőt, talicskát. Vigyázzunk a kő testi épségére is! A feszítővas csúnya sérülést okozhat a kövön. Jobban megfelelnek e célra a faeszközök. Ha a kő már kikerült a földből, próbáljuk meg gurítani. Gerincünk helyett a lábainkat terheljük. Viseljünk acélbetétes bakancsot, de még így se ejtsünk követ a lábunkra!

A fotók a tullni bemutatókertben illetve a Kittenberger Kertekben készültek.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás