Zárt és nyitott előkertek

Ha az ingatlan utcai frontja nem a házfal, a ház és az utcafront között helyezkedik el az előkert. Az előkert lehet több funkciós, kifelé nyitott vagy zárt, hagyományos vagy modern. Gyakran a külső szemlélő számára is kitárulkozó pihenőhely, vagy éppen aktív pihenésünk terepe.

nyitott előkert

Nyitott előkert villanegyedben.

Az előkert az épület előtt található. Ez a terület kelti az első benyomást a házról és lehetőséget ad a dekorációra, kertészkedésre, különböző funkciót tölthet be. Vagy megmutatod(nyitott előkert) vagy elrejted az idegenek elől (zárt előkert). Itt a díszkertekkel foglalkozunk.

Növényeink és az előkertben használatos anyagok kiválasztásakor a közvetlen (saját ház, szomszédok) és a tágabb környezet (út, utca, lakópark, környék) stílusára, hangulatára, építőanyagaira, színeire, méreteire is figyelnünk kell. Egy ultramodern lakóparki környezetben nem a legjobb ötlet parasztkerti stílusban megálmodott előkertet elhelyezni, ahogyan egy hegyvidéki, örökzöldekkel teli környéken lévő ház előkertjéhez sem a kaktusz- vagy pálmakert az ideális választás. Ezt tanácsolja a kertmanufaktura.blogspot.hu

Falusi előkert

Az utca irányában nyitott előkertben a gyepszint fut ki az utcáig. A falusi előkert közvetlenül az utca része. A rácsos kerítés tövében burjánzó virágok, a virágos árokpart, az utcai gyümölcsfák a nyitottság, a békesség megtestesítői. A ház elé kitett pad pedig invitálja a szomszédságot egy kis tereferére. Ez persze csak kis forgalmú helyeken élvezhető, ahol a lakosság elfogadja, becsben tartja ezt az életformát. Az ilyen helyen nem csúfítja el szemét, kutyaürülék a környéket, és nem ássa ki senki a virágokat, vagy szüreteli le az utcai szilvafát.

falusi előkert Hollókőn

Falusi előkert Hollókőn

A kertkapun belépve a kis ház telke rendszerint hosszirányban húzódik. A gazdasági udvar miatt csak a ház előtti néhány négyzetméternyi kertrészben, az előkertben találunk dísznövényeket. A legtöbb helyen kedvesek, szépen gondozottak ezek a kis kertek. A kerítést egynyári futónövények, hajnalka, díszbab díszítik. Az egész nyáron át tarka virágok üdébbé teszik az egész házat, és felfogják az út porát.

Társasházi előkertek

Az amerikai típusú szépen rendben tartott gyepes előkertek is a kifelé nyitás megtestesítői. Ezzel a kialakítással találkozhatunk például a társasházi sorházaknál is. A kerítésen kívüli előkert növényösszetételénél sajnos számolni kell az esetleges rongálással, a növények ellopásával. Kerítésen belül már bátrabbak lehetünk a növényanyag összeállításakor. Állítja Nagy Z. Róbert, a Kertbarátok Szövetségének alelnöke.

Szerinte a társasházi előkertek akkor sikeresek, ha a társasházak előkertes lakásai, amelyeknél a rendszerint parányi előkert egy konkrét lakás része, és így egyértelműen a tulajdonos fennhatósága alá tartozik. E kis előkertek kialakításában igen szép és rendkívül színvonaltalan megoldások sorozatával találkozhatunk.

londoni előkert

londoni előkert

Kocsibeálló

A sokszor intenzíven használt előkert szerves része a garázshoz kapcsolódó kocsibeálló is. A bokros növényzet inkább keret a cécóhoz, míg a burkolat, a gyeprács, a gyep fontos szerephez jut. Ha a garázs csak egy autó befogadására alkalmas, autóbeálló kialakításával bővíthetjük a parkolóhelyet. A kúszónövényekkel befuttatott lugas némiképp megvéd az időjárás viszontagságaitól is. Ha a növények adta árnyék helyett az esővédelmet tartjuk fontosabbnak, a lugast üvegtető is helyettesítheti. Az így megnövelt területű, könnyen tisztán tartható térkő burkolatú kocsibeálló kiválóan megfelel autómosás és -szerelés, valamint minden egyéb házi barkácsolás céljára. A garázsból pedig előkerülhet a pingpongasztal, a bicikli. Vagyis ilyenkor az aktív, sportos tevékenységeké a fő szerep. Ebben az előkertben nincs kerítés, talán még szegélysövény sem. Az ilyen előkert is főleg nyugodt, csöndes forgalmú helyekre való.

zárt városi előkert, Budapest

Zárt városi előkert, Budapest

Rejtő előkertek

Hagyományosabb elrendezés esetében, a kertet az utcától kerítés választja el. A kialakítás lényege, hogy mind a ház ablakaiból, mind az
utcáról nézve hangulatos látványt nyújt. A kerítés azonban kellőképpen átlátható, alacsony lábazatú. A bejárat kellőképpen rejtve maradhat, ha magasabb cserjék takarják el a kíváncsiskodók elől. A tervezésnél gondoljunk arra, hogy a házból kitekintve a cserjék csoportja szépítő háttere legyen az évelőágyásoknak. A szomszédok felől nyírott sövény csökkentheti az átlátást. Ebben a kertben fontos szerep jut a gyepnek. A gyepfelület kialakításakor figyelembe kell vennünk, hogy megfelelő teret kell biztosítani a fűnyírásnak.

zárt előkert

Zárt előkertek

Ha forgalmas közút mellett, zajos helyen lakunk, mindenképp falkerítéssel vagy tömött sövénykerítéssel (borbolya, tűztövis, magyal) védjük magukat az utcai zaj és por ellen. Az így kialakuló előkertek funkciója megváltozik, nem jön létre kapcsolat a külvilággal, hanem sajátos hangulatú belső teret alakíthatunk ki. Az előkert ebben az esetben a ház felé tájolt. Ennél a kialakításnál a látvány egyirányú, a kert képet az ablakokból kitekintő, a házból kilépő szemszögére kellett komponálni. A térhatás növelése érdekében az alkotóelemek a hátteret adó fal felé egyre magasabbak. A burkolatokat, a gyepet, a kavicságyat követik a valamivel magasabb az évelők és talajtakarók. Majd jönnek a középmagas alkotóelemek a szoliter cserjék, a sövények. A legmagasabb térzáró csoportba a falra szerelt rácsra felkúszó növények vagy maga a térelválasztó sövény. Itt az előkertbe kerülhet akár egy kis felületű díszmedence, vagy a madáretető is. A tavacska mellett, a házhoz közel eső részen kis pihenőhely alakítható ki.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa