Extravagáns bel- és kültéri  virágtartó ötletek, megoldások

Mozgasd meg a fantáziád! Virágtartókat vásárolhatsz, de sok mindent felhasználhatsz a háztartásodból is.

Nézd meg a kertlap Kertészeti Webáruház kaspóválasztékát!

Fénycserép

A legújabb bolondság a világító virágcserép. Hogy miért hívom bolondságnak? Mert a növényeket általában nem alulról szokás megvilágítani. Hiszen így vajmi kevés esélye jut a fotoszintézisre. A háziak azonban egzotikus hangulatvilágítást biztosíthatnak egy esti randevú vagy vendégeskedés számára. A kültéri megoldások a legizgalmasabbak. A világító konténer az igazi szépség, képzeljük el a hétvégi házunk saját stégjén, a Balaton partján (vagy a horvát tengerparton). Akár színes izzókkal is!

világító cserepek

Tojáscserép

Ha közeledik a húsvét, akin eluralkodik a díszíthetnék, annak figyelmébe ajánlom a tojáscserepeket. A tojásokból se nem kiscsibe, se nem nyúl kel ki, hanem egy kedves fűszernövény, amiről mindjárt frissen vághatunk levelet a salátába.

tojáscserepek

Beltéri konyhakert

És íme az esztétikus küllemű beltéri konyhakert. Ha friss koktélparadicsomra, paprikára vagy éppen salátára fáj a fogunk, vagy télen is igényled a friss fűszernövényeket, ajánljuk a beltéri konyhakertet. Ültető közeg gyanánt hidropónikus rendszert, azaz talaj nélküli, tápoldatos rendszert használ. Lányok, asszonyok! Tiszta köröm, semmi kosz! A megvilágító felső rész viszonylag nagy távolságra emelhető, így követhetjük a növény növekedését, és a növényünk nem növi ki a helyét. Most már csak vízről és tápanyagpasztillákról kell gondoskodnunk. A programozott rendszer maga adagolja a vizet, maga végzi a megvilágítást, és figyelmeztet, ha víz vagy tápanyag utánpótlásra van szükség.

beltéri hidroponikus növénynevelő

Fejre állított virágtartó

Fejjel lefelé az erkélyen. Kitalálói esküsznek rá, hogy alkalmazásával nem csak hely takarítható meg, hanem elkerülhető a gyomosodás, a túlöntözés, és a gyors kiszáradás is. Csak azt nem tudjuk a növény mennyire élvezi ezt a pozitúrát. Ha koktélparadicsomra vágyunk, csak töltsünk virágföldet az acélvázas műanyag tartóba, ültessük be a palántát, és függesszük napos helyre. Ha fölülre vízadagolót is kerítünk, még az öntözésről sem kell gondoskodni.

fejre állított cserepek

Válaszd a fejjel lefelé felfüggeszthető paradicsomtermesztő zsákot. Ültethetsz bele szamócát, fűszernövényt, szobaborostyánt, díszcsalánt stb.

Élő fal

Kiskert a kanapé fölött. Vegyük le a posztert, és függesszük fel az élő falat. Napos helyre kerüljenek szukkulensek, árnyékba páfrányok. A cédrus keretben az ültető közeget háló tartja, az öntözés a keret fölött rögzített tálcából biztosítható. A felesleges víz az alsó tálcában gyűlik össze. Ha lábat is rendelünk hozzá, akár a padlóra is állíthatjuk.

Cikk ajánlat: Zöld falak, zöld homlokzatok

élő fal

Patika edény nem orvosságnak

Akár az irodai íróasztalra is illik ez a régi patikák hangulatát idéző üvegedény, amelybe apró növekedésű páfrányt ültethetünk egy marék mohába. Az üvegtető biztosítja a páratartalmat. A kollégák biztos irigykednek majd, hogy az íróasztalán tart egy darabka természetet. Egy nagyobb méretű üvegedénybe már talajt és ennek aljára drénezési céllal, tetejére díszítő céllal kavicsokat is helyezhetünk.

Cikkek a kertlapon florárium témában

patikaedény floráriumnak

Növénytartó infúziós állvánnyal

Kórház, rendelőintézet nem is létezhet enélkül a minimalista környezetbe illő növénytartó nélkül! Ugye? Nem biztos, hogy pont ez az egy hiányossága van a magyar egészségügynek, de lehet, hogy javítaná a betegek lelkiállapotát, ami a gyógyulás egyik alapfeltétele. A magánklinikák tán még meg is engedhetnék maguknak. Vízadagolását állványra akasztott infúziós tasak biztosítja. Főleg azoknak a növénygyilkosoknak ajánlott, akiknek ritkán sikerül életben tartani szobanövényeiket. Mert idő hiányában elfelejtenek gondoskodni róluk.

infúziós állvány

Újra hasznosított holmik

Ha nem telik mindenféle csilli-villi, őrületes megoldásokra, akkor ajánlom a nagymama limlomjai közötti keresgélést! Mindenütt akadhatnak kopott lavórok, öreg, zománcozott vödrök, tejeskannák, Isten bocsá’ bilik, amelyek egyedi, falusias hangulatúvá varázsolják a teraszt, verandát, ha növényeket ültetünk beléjük. Az ötletek tárháza határtalan. Felhasználható az ócska bőrönd is.

Cikk ajánlat: Díszítés kagylókkal és csigákkalÜltess cipőbe!Ültessünk konténerbeKokedamaKreatív újrahasznosítás

kövirózsa és varjúháj dekoráció

Ha orientális hangulatra vágysz, ültess fásodott szárú óriásbambusz szárába! A bambusz szára belül üreges. Kártevőknek, gombáknak ellenáll, vízlepergető, természetes fénye van, nem kell lakkozni.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa