Egyszerű tájképi sziklakertet te is létre tudsz hozni!

A sziklakerti kompozíció stilizált táj, amely bizonyos mértékig elszakítható a környező tájtól. A tájképi sziklakert láttatja a hegyoldal, vagy a fennsík, vagy a hegyláb szikláit, köveit, a sziklák közül előbúvó, kövek mellett megjelenő növényeket.

tájképi sziklakert

Tájképi sziklakert a Budai Arborétumban

A növényekkel beültetett egymásra rakott kövek együttesét még nem lehet sziklakertnek nevezni! A tájképi sziklakert akkor mutat szépen, ha elhelyezése önmagát indokolja. A rézsű a sziklakert legmegfelelőbb helye. A legideálisabb, ha kertedben eleve található lejtős, sziklás terület. Cikk ajánlat: Köves, lejtős területek Ezzel leginkább akkor van bajban az ember, ha kert síkvidéken fekszik. Gondolnád. De ez nem így van!

Sziklakert házilag, sík terepen, enyhe lejtőn

Míg a lejtős, teraszos sziklakertek kialakítása, inkább szakembert igényel, kivéve, ha olyan szerencsés vagy, hogy van lejtős, sziklás területed, addig szakember nélkül, magad is vállalkozhatsz szórványköves sziklakert kialakítására, amelyhez nem kell alapot, és drénréteget kialakítani. Ilyen a csoportos kövek társaságában felbukkanó fennsík vagy hegyláb megjelenítése, ahol a nagy sziklákat felváltják a szórványkövek, de néhol még előbukkan egy-egy szikla.

A sziklakert kövei

sziklakert kövei

A kisebb köveket lapos, szélesebb oldalukkal helyezd a talajra, a nagyobbakat azonban csak beásással lehet rögzíteni.

A sziklakert kövei önmagukban is díszítőértékűek. Legegyszerűbb megoldás, ha a környék köveit használod. A kövek egyfélék legyenek, hacsak nem akarunk geológiai gyűjteményt létrehozni. A viszonylag könnyen erodálódó mészkövön kívül igen mutatós a fém erekkel szennyezett homokkő. A durva szemcséjű homokkő drapp vagy vöröses árnyalatú. Aranyszabály, hogy a köveket szélesebb lapjával lefelé fordítva kell elhelyezni, a sziklákat pedig a talajba kell süllyeszteni.

A sziklakert növényei

Olyan növényekkel dolgozz, amelyek a hazai klímán, hasonló körülmények között élnek. Leggyakoribb a röghegységeinket alkotó mészkő. Induljunk ki ebből. Ehhez a szárazabb klíma, alacsonyabb röghegységek növényei a legmegfelelőbbek. A megfelelő talaj viszonylag laza szerkezetű, humuszos, pangó víztől mentes. Mészkő, dolomit sziklakertbe ne ültess mészkerülő növényeket! A kövek egyöntetűsége segít a növényzet kialakításában.

A sziklakertbe már meglévő cserjéid, fáid is “beépítheted”.  Induljunk ki egy mészköves sziklakertből. Megfelelőek a mészkőhegységeinkben is előforduló bükk (Fagus sylvatica), kocsánytalan tölgy (Quercus petraea). Tűlevelűek közül az erdeifenyő (Pinus sylvestris), a feketefenyő (Pinus nigra) és a törpefenyő (Pinus mugo). Cserjék közül pl. a berkenye (Sorbus), a zanót (Cytisus sp), a kutyabenge (Frangula sp).

Nagyobb sziklák árnyékába kerülhetnek árnyéktűrő növények. A növények töve köré teríthetsz murvát, hogy a csapadékvíz ne sározza össze őket. Ha mihamarabb zöldellő sziklakertre vágysz, pionír növényeket ültess. Ezek a sekély termőrétegű, szélsőséges, száraz, napos körülmények között is megélő növények ugyanis hamar üde oázissá változtathatják sziklakertünket.

Néhány növény a teljesség igénye nélkül száraz, napos helyre: Legmegfelelőbbek a sárga vagy ezüst cickafark, mellette jól mutat a gólyaorr (Geranium), az ördögszem (Scabiosa), a homokliliom (Anthericum), a kutyatej (Euphorbia), szegfű (Dianthus), naprózsa ((Fumana), a talajtakarók közül a kakukkfű (Thymus), a szukkulensek közül a varjúháj (Sedum), a kövirózsa (Sempervivum).

harangvirag

Az északi fekvésű helyekre akár boglárkaféléket (Rannunculus) is telepíthetsz, ha a nedvességtartalom is megfelelő, illetve ha víz környéki a sziklakert. Májusban legszebben díszítenek a nőszirmok (Iris), virágzó hagymák (Allium), liliomok (Lilium), bugatölcsér (Penstemon), harangvirág (Campanula).

További vonatkozó cikkek: Kert köves talajonKő, cserép, téglaKöves, lejtős területekSüllyesztett sziklakertekSziklakert gondozás

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa