Lépcső, ami összeköt

A lépcső összeköti a teraszokat, tagolja a lejtőket. A kényelmi szempontokon kívül dekoratív is. Inspirálódj a kertlappal!

téglalépcső

A lépcső merevségét, ridegségét oldja a tégla meleg színe, a lépcsőfokora kétoldalt rábukó növények, illetve a lécsőre futó növények. A növények elburjánzását folyamatosan kordában kell tartani.

Milyen is a lépcső általában?

A lépcsőfokokhoz tartozó fellépő (függőleges tag) tulajdonképpen kicsi támfal. A fokok, azaz a belépők (vízszintes tagok) derékszögben illeszkednek a fellépőhöz. A fokok túl is nyúlhatnak a fellépőn, mintegy lebeghetnek. A fellépők magassága legfeljebb 15 cm. A belépők szélessége legalább 35 cm. Ha a lépcsővel összekötni kíván lejtő hosszát elosztjuk a fellépő magasságával, megkapjuk a fokok számát. A fokokat alulról kezdjük építeni.

kőlépcső

A széles lépcsőfokok, a gömbölyű formák szintén oldják a lépcső mesterséges, művi hatását. A lécső kanyarulatával kíváncsivá teszi a lépcsőn járót, tovább sétálásra invitálja.

Amire figyelni kell

Használjunk szintmérőt, és gyakran ellenőrizzük munkánkat. A lépcső legyen biztonságos. Ez az elsődleges szempont. Ne használjunk túl sima vagy nem kopásálló felületeket. Gondoljunk a csapadékos időjárásra is, amikor tervezünk. Ha felület teljesen vízszintes, gondoskodni kell a vízelvezetésről. A lépcső illeszkedjék a környezethez.

kőlépcsök

kőlépcsök két oldalt dézsás növényekkel.

A lépcső anyaga

Lépcsőt készíthetünk előre gyártott betonelemekből, téglából, a tégla fellépőre betonlap kerülhet. Ennek alapzata tömörített kavics és öntött beton. A természet közeli megoldások a természetes formájú lapos kövek, a fakerettel rögzített tömörített kavics vagy a fatörzs szeletek. Legbiztonságosabb az érdes felületű öreg tégla, vagy a betonba ágyazott kőtörmelék, kavics.

falépcsők

falépcsők

A lépcsőfokok

18 cm-nél magasabb lépcsők már kényelmetlen mászásra kényszerítenek. A keskeny, magas lépcsők arra ösztönöznek, hogy miharabb feljussunk rajtuk. Ha tehát a látogatót nézelődésre szeretnénk invitálni, széles lépcsőfokokat hozzunk létre. A kert dinamikus, mozgalmas hatását fokozza, ha a szélesebb fokokat keskenyebbek váltanak fel. Ilyenkor a lépcső alján akaratlanul is gyönyörködünk a látványban. A hosszabb lépcsősor pedig nem lesz unalmas, és nem tűnik fárasztónak, ha néhol, a szélesebb a fokoknál megpihenhetünk.

A lépcsők stílusa

A lépcső funkciója a biztonságos közlekedés. Azonban a lépcső a kert díszítőeleme is. A lépcsősor dézsás, cserepes növényekkel díszíthető. A lépcső oldalán a korlát, a kiültetett növények befolyásolják az összképet. A lépcső a kanyargósság hatását kelti, ha a lépcső szélére benyúlnak a növényeket. A lépcső merev vonalairól elterelik a figyelmet a környezetébe ültetett karakteres növények. A lépcsők az aprócska terasznak is hangsúlyt adnak, és növelik a térérzetet. A lépcsők figyelemfelkeltő drámai hatást adnak egy kerti díszítőelemnek, szobornak, szökőkútnak.

luxuskert

A teraszokat összekötő fehér lépcsősor és a támfalak szinte kihangsúlyozzák az épített elemeket. Azt sugallják, hogy a kert tulajdonosa uralja a természetet.

Lejtős területekre tovább megoldásokat olvashatsz az alábbi cikkünkben: Köves, lejtős területek

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa