Nemes rozsdaréteget viselő corten acél a kerttervezés szolgálatában

A modern, ipari megjelenés, azaz az indusztriális stílus kedvelt anyaga a corten acél. Épület elemek, támfalak, térelválasztók, szegélyek, magas ágyások, növénytartók, lugasok, kültéri dekorációk, szobrok készülnek belőle. 

Nálunk kevésbé terjedt el hobbi szintű, kerti alkalmazásban, de már sokfelé elérhetők, megvásárolhatók a corten acél lemezek, és corten acélból készült előre gyártott elemek, tűzrakóhelyek, növénytartók, .

corten acél térelváalsztó

A corten acél felületén idővel vékony, védő rozsdaréteg képződik, amely patinás megjelenést kölcsönöz neki, és ellenállóvá teszi a további korrózióval szemben. A kezdetben fémszínű acél felületén jótékony rozsdásodási folyamat zajlik le, méghozzá annál gyorsabban, minél több pára, csapadék éri a felületet. Nyilván rájöttél már, hogy ennek a különleges acélötvözetnek egyik fő előnye, az extravaganciát leszámítva, hogy nem igényel karbantartást.

corten acél medence

Folyamatosan, az időjárással együtt változó színének köszönhetően hívják élő acélnak is. Minimalista kertekben előszeretettel használják. A kertépítők nem csak meleg-barna színe miatt kedvelik, hanem azért is, mert erőssége minimális vastagsággal, kis súllyal párosul, jól alakítható, könnyen hegeszthető, szerelhető.   Jól lehet játszani a zöld lombok, a színes virágok és rozsdabarna színek kontrasztjával. Sokoldalú felhasználhatóságának csak a fantázia szab határt Támfalak, térelválasztók, szegélyek, magas ágyás keretek, növénytartók, lugasok, kültéri díszítőelemek, padok, szobrok készülnek belőle.. Sok előregyártott termék megvásárolható. Árulnak corten acélból készült kisebb-kerti medencéket, amelyeket csak ki kell állítani a kertbe, meg kell tölteni vízzel, esetleg úszó vízinövényeket lehet belehelyezni.  Madáritatónak is kiválóak.

corten acél lugas

Ha már ennyit emlegettük a corten acélt, illene kitérni a név eredetére is. Mielőtt bárki a nem létező,  híres-neves  szenyor Corten kertépítészre tippelne, névadója két tulajdonsága. A különleges ötvözet neve ugyanis rövidítés, két angol kifejezésből alkotott mozaikszó: CORrosion resistance” és “TENsile strength”, azaz rozsdásodásnak ellenálló és nagy húzószilárdságú. A corten acél húzószilárdsága meghaladja az acélét, ezért lehet a lemezvastagságot, és ezzel együtt a súlyt drasztikusan csökkenteni. Az időjárásnak ellenálló, rendkívül erős, ennek ellenére könnyű corten acél elemeket eleinte hidak, felhőkarcolók építéséhez használták. A modern építészet és a kültéri művészet az ötvenes évek óta használja. Sok példát lehetne felsorolni,, de most csak egyet említünk: Chicago egyik nevezetessége az óriási, 160 tonnás Picasso szobor szintén corten acélból készült.

corten acél szobor

Száraz és nedves hatások váltakozása esetén az időjárásálló acélok élettartama megnő. A végeredmény 1-2 év alatt áll be.

Figyelem! A corten acéllemez környezetében elhelyezkedő más felületeken, vagy burkolaton is megjelenhetnek a rozsdafoltok. Bármennyire erős, és ellenálló, használatának vannak korlátai. Klorid ionokkal érintkezve nem tud kialakulni a védő oxidréteg, ezért pl. tengervíztől óvni kell. Nem helyezhető közvetlenül a talajba, csak betonalapra. Kizárólag akkor festhető és kezelhető a felszíne (lakkozás, festés stb.), ha már kialakult a védő rozsdaréteg, különben a felületkezelés épp az ellenkező hatást váltja ki, begyorsítja korróziót. Legjobb, ha nincs felületkezelés, azonban vízzel érintkező felületeket ajánlott kezelni.

A cikkben szereplő fotók a Tullni Kertekben készültek, ahová minden évben kirándulást szervezünk: Részletek itt! A Tullni kertekről itt olvashatsz.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás