Kertnagyobbítás

Kevés olyan kerttulajdonos van, aki úgy érezné, hogy kertje túlságosan nagy lenne. A többség számára íme néhány ötlet, amellyel kertünket, ha méretben nem is, de legalább vizuálisan megnövelhetjük.

Kicsi a kerted? Vegyél nagyobbat! No, ezt nem mindenki teheti meg. Szépséges parkok láttán sokunknak ingerenciája támad miniatürizált formában besűrítve utánzatot készíteni. Ne tegyük! kertünkben próbáljunk meg egyféle stílust követni, legyen az rusztikus, formális stb.

könnyed kerti bútorok

Használjunk kis méretű kerti bútorokat, mert a nagy méretűek “megeszik” a teret. Egyik jó megoldás a beépített padok használata.

Törekedjünk az egyszerűségre, harmóniára. A növénycsoportok sokkal kedvezőbb hatást nyújtanak, mint, ha végigszórnánk a kertet velük. Kis termetű növényeket ültessünk.

A beltér folytatásának hangsúlyozása növeli a térérzetet. Pl. legyen a kövezett felület ugyanolyan, mint bent. Ha a sétaút anyaga egyezik a fal anyagával (pl. vörös tégla), akkor is hasonló hatást érhetünk el. A járólapok mérete apró legyen. A kövezet formájánál is az egyszerűségre törekedjünk. A kert tereit lehetőség szerint lépcsővel kössük össze. Elég egy-két lépcsőfok. Ha rózsával futtatott pergola borul rá, szinte hívogatja az arra sétálót kíváncsivá téve, hogy megtekintse a folytatást is.

kanyargós kerti út

Érdemes kanyargós kerti utakat építeni, amelyek különböző jellegű tereket határolnak. Ez is növeli a térérzetet. Az út mellet építsünk kövekkel kirakott vagy sóderrel felszórt területet dézsás növényekkel, amelyet nyírott, kör- vagy szabálytalan alakú gyepfelület vált fel, ezt pedig fás, bokros terület kövessen.

A kertnagyobbítás egyik módja, hogy kertünket sok kis önálló kertecskére osztjuk fel. Alkalmazzunk lugasokat, pergolát, sövényeket. Figyeljünk, hová kerülnek a magas fák, valóban szükség van-e a nyárikonyhára, vagy fáskamrára. Alkalmazzunk magas ágyást.

a kert terei

A fotó a Kittenberger kertek egyikében készült, ahová kirándulást szerveztünk.

A kert határai szintén befolyásolják a térérzetet. A magas kerítés ugyan védi a magánterületet, de sokszor a túlságos dominanciája miatt nem javasolt. Ezt azzal ellensúlyozhatjuk, hogy sötétre festjük és csoportosan bokrokat helyezünk elé, vagy futónövényekkel futtatjuk be. Ha mód van rá, a kerítés alacsony legyen, ahonnan kilátás nyílik más kertekre vagy parkra. Ha a szomszéd kertjében nekünk tetsző bokrok, fák találhatók, amelyre kertünkből jó kilátás nyílik, ültessünk mi is hasonló növényeket a kilátás irányába. Így azt a látszatot keltjük, mintha a szomszéd növényei is a mi kertünk részét alkotnák.

Ne feledkezzünk meg a színekről sem. A kertünk végében virító élénk színű virágok mindenképp szűkítik a teret. Az elöl élénk, hátul misztikus kék vagy mályva színek viszont szélesítik a látóhatárt. Ha a ház köré nagy levelű növényeket ültetünk, míg a kert végébe kis levelűeket, ugyanezt a hatást érhetjük el.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás