Nagy divat a gabion!

A gabion különleges hatását a kő, a rács és a növények együttes alkalmazásának köszönheti. Remekül mutat minimalista kertekben is. A gazdag szín és agyagválasztéknak köszönhetően a legkülönbözőbb formák és színhatások érhetők el. Tájba illeszkedő, mutatós támfalak, magaságyások, kerítések hozhatók létre vele. Nagyon mutatós teraszok kialakításánál.

Az illusztrációk fotói a Tullni kertekben készültek, ahová minden évben kirándulást szervezünk. További információk!

Cikk ajánlat: Tullni kertek

gabion térelvalasztó paddal

Gabion térelválasztó elem paddal.

A gabion ősét már az ókori Egyiptomban is alkalmazták, ahol sásból font, iszappal megtöltött kasokkal  emeltek védművet a Nílus partján. A szó nem egyiptomi, hanem olasz eredetű, és szintén hasonló módon védekeztek a folyók áradása ellen, sőt barikádként is használták.

A gabion vázát eleinte szőtt, fonott acéldrótok alkották, az ötvenes évektől hegesztett acélhálót kezdtek használni. A gabionfal töltőanyaga általában kő, ami természetbarát, és nem kell a köveket egymáshoz rögzíteni, tehát kötőanyagot nem kell használni. A köveket bontott tégla, cserépdarabok is helyettesíthetik. Sok helyen bomló anyagokat használnak töltőanyagnak, úgymint fakéreg, fahasáb, termések stb.

gabion a kertépítésben

A tetőrészre hordott talajba növényeket telepítettek.

A gabion előnyei

  • A gabionfal rendkívül flexibilis, szétszedhető, máshol újra felállítható, alakja, méretei módosíthatók.
  • A gabion kerítés olcsóbb mint a kőkerítés, és flexibilis!
  • A gabionfal oldalába, tetejére hordott virágföldbe növények ültethetők, így zöldfalak is készíthetők.
  • Zajvédő hatású falak építésekor a látható részekre kerülnek a mutatós kődarabok, míg belül a zajcsillapításra alkalmas anyagok kerülnek.
  • Vízelvezető.
gabion emelvény

Szintkiegyenlítésre használt gabion elem.

Gabion támfal

Támfalként a gabion különösen megfelelő ott, ahol fölmozgás léphet fel, ami például zsalukő vagy beton esetében repedésekhez vezethet. A gabion támfal nem igényel oszlopmerevítést, ha a fal szélessége a magasság kétszeresénél nem nagyobb.

tűzrakohely gabionnal

A süllyeszett, gabionnal kialakított tűzrakóhely nem csak mutatós, hanem biztonságos is.

Tartsd szem előtt, hogy a támfalat csak megfelelően tömörített ágyazatra építhetsz, magassága pedig maximum a támfal szélességének kétszerese lehet. A támfalat a rézsű felé 5-8 fokban ajánlott dönteni. A terasz építésekor létrehozott lépcsők esetében a támfal magasság 2,2 szerese lehet a terasz hossz (lépcső).  A támfal mögötti földet geotextil válassza el a gabiontól. A támfal mögött összegyűlő vizet el kell vezetni a támfal mögötti vízelvezető dréncső segítségével.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Jelentkezz Kiskert előadás sorozatra