Nagy divat a gabion!

A gabion különleges hatását a kő, a rács és a növények együttes alkalmazásának köszönheti. Remekül mutat minimalista kertekben is. A gazdag szín és agyagválasztéknak köszönhetően a legkülönbözőbb formák és színhatások érhetők el. Tájba illeszkedő, mutatós támfalak, magaságyások, kerítések hozhatók létre vele. Nagyon mutatós teraszok kialakításánál.

Az illusztrációk fotói a Tullni kertekben (Felső-Ausztria) készültek.

gabion térelvalasztó paddal

Gabion térelválasztó elem paddal.

A gabion kővel töltött, ponthegesztett háló / fémketrec, amely súlyuknál fogva biztosítja egy rézsű vagy mederpart állékonyságát. A gabion elnevezés az olasz „kas” vagy „kosár” szóból ered, de több nyelven használják a „kőkosár”, „kőbox”, „kődoboz” elnevezést is. Az időtálló, esztétikus gabionból támfalak, kerítések, kerti bútorok vagy akár falburkolatok készíthetők. Intézmények, közterületek, sőt a magánkertek számára is ajánlott.

A gabion ősét már az ókori Egyiptomban is alkalmazták, ahol sásból font, iszappal megtöltött kasokkal  emeltek védművet a Nílus partján. A szó nem egyiptomi, hanem olasz eredetű, és szintén hasonló módon védekeztek a folyók áradása ellen, sőt barikádként is használták.

A gabion vázát eleinte szőtt, fonott acéldrótok alkották, az ötvenes évektől hegesztett acélhálót kezdtek használni. A gabionfal töltőanyaga általában kő, ami természetbarát, és nem kell a köveket egymáshoz rögzíteni, tehát kötőanyagot nem kell használni. A köveket bontott tégla, cserépdarabok is helyettesíthetik. Sok helyen bomló anyagokat használnak töltőanyagnak, úgymint fakéreg, fahasáb, termések stb.

gabion a kertépítésben

A tetőrészre hordott talajba növényeket telepítettek.

A gabion előnyei

  • A gabionfal rendkívül flexibilis, szétszedhető, máshol újra felállítható, alakja, méretei módosíthatók.
  • A gabion kerítés olcsóbb mint a kőkerítés, és flexibilis!
  • A gabionfal oldalába, tetejére hordott virágföldbe növények ültethetők, így zöldfalak is készíthetők.
  • Zajvédő hatású falak építésekor a látható részekre kerülnek a mutatós kődarabok, míg belül a zajcsillapításra alkalmas anyagok kerülnek.
  • Vízelvezető.
gabion emelvény

Szintkiegyenlítésre használt gabion elem.

Kertekben támfalakkal, gabion kerti butorokkal, illetve szintén dekorációs célú gabion virágágyak különféle formáival lehet találkozni. Kiváló zaj és belátásgátló kerítés is készülhet vele.

Gabion támfal

Támfalként a gabion különösen megfelelő ott, ahol fölmozgás léphet fel, ami például zsalukő vagy beton esetében repedésekhez vezethet. A gabion támfal nem igényel oszlopmerevítést, ha a fal szélessége a magasság kétszeresénél nem nagyobb.

tűzrakohely gabionnal

A süllyeszett, gabionnal kialakított tűzrakóhely nem csak mutatós, hanem biztonságos is.

Tartsd szem előtt, hogy a támfalat csak megfelelően tömörített ágyazatra építhetsz, magassága pedig maximum a támfal szélességének kétszerese lehet. A támfalat a rézsű felé 5-8 fokban ajánlott dönteni. A terasz építésekor létrehozott lépcsők esetében a támfal magasság 2,2 szerese lehet a terasz hossz (lépcső).  A támfal mögötti földet geotextil válassza el a gabiontól. A támfal mögött összegyűlő vizet el kell vezetni a támfal mögötti vízelvezető dréncső segítségével.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás