Talajjavítás házilag -Ismerd meg kerted talaját!

Vajon mit érdemes tudni kertünk talajáról? Néhány szó a talajszerkezetről, kémhatásról, indikátor növényekről, talajvízről és talajjavításról.

trágyázás

Homokos talaj – agyagos talaj

Ismerjük meg közelebbről kertünk talajának szerkezetét. Ha kevés vízzel összemorzsolva a talajt szép, fényes hurkát tudunk gyártani, akkor talajunk minden jel szerint kötött a talaj.
Ha vízzel összedolgozva a talaj nagyobb szerkezeti elemekre esik szét, vályogos talajunk van.
Ha vízzel azonnal szétiszapolódik, a talajunk homokos.

Cikk ajánló: Homokos talaj; Agyagos talaj jellemzése, javítása; Agyagos talajok tápanyag ellátása;

Lúgos talaj – meszes talaj

A meszes talajra azt mondjuk, hogy lúgos. Még a meszes talajnál is lúgosabbak a szikes talajok, de ezek csak néhány jellegzetes területen fordulnak elő, pl. a Nagyalföld egyes részein. A lúgos talajra tömény ecetet cseppentve erős pezsgést figyelhetünk meg. A pezsgés erőssége a lúgosság mértékére utal. Savanyú talajokat inkább csak az ország nyugati megyéiben, az Alpok alján találhatunk pl. Kőszeg környékén. A lúgosság, savasság mértékét a talaj pH értéke mutatja. Nem szükségszerű ilyen méréseket végezni, de nem árt, ha tudjuk, hogy talaj szempontjából semleges pH érték 5,5-6,5. Nálunk a meszes talaj jóval gyakoribb. A talajba juttatott szerves anyagok tompítják a mész esetleges káros hatását. Ugyanakkor a savasságot is tompítják, mert növelik a talaj úgynevezett puffer kapacitását. Azaz a savanyúságot kissé csökkentik, a lúgosságot tompítják. A talaj kémhatása végső soron a növények számára hozzáférhető tápionok arányát módosítja, ezen keresztül pedig a növények tápanyaggal való ellátottságára hat.

Cikk ajánló: Meszes talaj

Indikátor gyomnövények

Segít a tájékozódásban környezetünk növényzete is. A talaj tápanyaggal való ellátottságára utalnak a környezetünkben előforduló akár gyomnövények is. A nagy csalán jelenléte pl. nitrogénben gazdag, üde (nedves) talajra utal. A jó nitrogén ellátottság a növények növekedéséhez, szép lombozatához elengedhetetlen. További nitrogén indikátorok a feketebodza, a szőrös disznóparéj, a nagy útifű, a beléndek. A bárányparéj lúgos, szikes talajon él, vakszikes kopárok jellegzetes növényfaja, sójelzőnek is mondjuk. A csarab savanyú talajon él. A pongyola pitypang inkább nitrogénhiányt jelez. A különféle herefajok elszaporodásából is a talaj nitrogénhiányára következtethetünk. A Juhsóska terjedése az általános tápanyaghiányra utal, s a talaj savas kémhatását is jelezheti. A kúszó boglárka szintén a savanyú talajok jelzőnövénye, és általában a talaj rossz művelési állapotára utal. A mohák elszaporodása mindenekelőtt az árnyékos és vizenyős fekvésre utalhat.

pongyola pitypang

A pongyola pitypang nitrogénhiányt jelez.

Talajvíz

A talajvíz az a vízkészlet, amely az első vízzáró rétegen felül helyezkedik el. Nagyon fontos a talajvíz mélységének ismerete. Leginkább úgy tájékozódhatunk a talajvíz mélységéről, ha a környék fúrt kútjaiba belekukkantunk. Amilyen mélyen van a talajvíz kb. mi is olyan mélységre számíthatunk kertünkben. Lejtős területen fent mélyen, a lejtő alján viszont közel, vagy közelebb várható a talajvíz. A domborzat, a csapadékkal való ellátottság ismeretében, továbbá egyéb tájékozódás után válogathatjuk meg, hogy milyen növények valók kertünkbe. Ha a talajvíz mélyen van, az a mélyen gyökerező növényeknek kedvez.

Talajjavítás  egyszerűen

A kerti növények számára a vályogos talaj az ideális. Amennyiben ettől eltérőt tapasztalunk, talajunk javításra szorul. Ennek legegyszerűbb módja, ha szerves anyagot dolgozunk a talajba. Ne gondoljunk valami különleges, be nem szerezhető dologra. A szerves anyag egy kertben mindig adott. Különösen ősszel egyszerű az elhullott levelek begyűjtése. Bár különleges szolgáltatásként a lehullott leveleket bezsákolás után az erre a célra alkalmas járművel az önkormányzatok elszállítják. De a szépen kisepert kiskerttel csak a hozzá nem értők büszkélkednek. Mi a leveleket csak a kerti utakról, járdáról söpörjük fel, ezt követően pedig nyugodtan borítsuk az ágyásainkra. Persze csak annyira vastagon, hogy be ne rohadjon. Ugyanígy megfelelő a darabos komposzt is. Akit nem elégít ki a természetesség látszatát keltő, avarszerűen borított talajfelszín látványa, vásárolhat fa aprítékot, és azzal takarhatja a felületet.

avarsöprés

Ha komolyabb probléma van a talajjal, két ásónyomnyi talaj kiemelését követően terítsük el a felszínen a növényi hulladékot, levelet, aprítékot, kaszálékot, majd az első, végül a második ásónyomnyi földet is terítsük vissza. Borításra megfelel akár a gyomnövény is, hiszen kis valószínűséggel kel újra életre, ha talajjal lefedjük, amennyiben néhányan mégis kidugják a fejüket, azokat kihúzhatjuk gyökerestül. Sőt használjuk fel a konyha hulladékot is. Fertőzött anyagot óvatosan használjunk. Ássuk el jó mélyre. Nagyon megfelel a jó minőségű szarvasmarha trágya. Lehetőleg a kiemelés sorrendjében hordjuk vissza a talajt, különben a már beállt talajéletet nagyon megbolygatjuk. Ezért ami a felszínhez közel volt, az kerüljön most is oda, ami alatta volt, az pedig kerüljön alá. Ezzel az agyagos talajt lazítjuk, a homokos talajt pedig morzsalékosabbá tesszük. Aktiváljuk a talajban élő talajlakó élőlények tevékenységét, javítjuk a talaj termékenységét.

Mit tehetünk még, ha a kertünk talaját rossznak ítéljük?

Ne gondoljunk mindjárt az eladásra! Remek módszerek vannak arra, hogy a leromlott, szennyezett, sivár talaj hátrányait hogyan küszöböljük ki. Cikk ajánlat: Három szerves trágya ötlet a kertedbe!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

faöntöző zsák